Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spolek kastruje toulavé kočky, teď kritizuje úředníky: Vymlouvají se i porušují zákony

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
5. prosince 2021
05:00

Případ dvou fenek Jessie a Áji, které po smrti pána trpěly 40 dnů v opuštěné chatě na Posázavské cestě, vzbudil spoustu emocí. Ukázal také na nepružnost a neochotu státních orgánů jednat rychle, i když jde o živé tvory. Své o tom ví i spolek KasProCats věnující se kastraci koček.

Spolek v těchto dnech zveřejnil otevřený dopis, který na dlouhodobé přehlížení problematiky toulavých a opuštěných zvířat poukazuje. Podle jeho koordinátora Luboše Kristka naráží jeho záchranná organizace na výsměch a zlehčování tohoto tématu. Spolek KasProCats, který nabízí obcím kastrace toulavých koček zdarma, má přitom mnoho důkazů o tom, že obce často porušují zákon na ochranu zvířat proti týrání a o toulavá zvířata se odmítají starat.

Dobrovolnice Dočasek De De Alžběta Poláková Šmídová, která spolupracuje i se spolkem KasProCats, se v současné době stará o jedenáct koček Dobrovolnice Dočasek De De Alžběta Poláková Šmídová, která spolupracuje i se spolkem KasProCats, se v současné době stará o jedenáct koček | Jana Ulrichová

Boj s úřady

V otevřeném dopise popisují členové spolku svou nelehkou cestu k zapojování obcí do kastrace koček, budování webu Obce kastrují a seznamování úředníků s legislativou a právní agendou. „Přes veškeré znalosti právní, odborné či aktivistické stále dál narážíme na neochotu obcí se do problematiky toulavých zvířat zapojovat,“ uvedl Luboš Kristek.

Luboš Kristek Luboš Kristek | KasProCats

Čas a úsilí

Podle Kristka nemají úředníci problém zákon obcházet nebo rovnou porušovat. „Pokud člověk nevyvine dostatek času a energie ke shromáždění důkazů, pokud neabsolvuje klasická byrokratická kolečka, nenapadá úřední postupy a nestěžuje si, jen stěží toulavému zvířeti pomůže,“ popsal.

Nejčastější výmluvy

V dopise spolek také shrnul nejčastější výmluvy úředníků, proč se problematikou toulavých zvířat nezabývají. Obvykle podle nich tvrdí, že problém s toulavými zvířaty zejména kočkami nemají, i když existují důkazy, že je tomu naopak. Tvrdí, že nemohou toulavá zvířata řešit, protože neví, komu patří, nebo že nevědí, jak problematiku řešit, i když KasProCats řešení nabízí. Nejčastějším argumentem ze strany obcí je nedostatek peněz v rozpočtu.

A co je největší absurditou?  Místo toho, aby obce hledaly způsob, jak opuštěným zvířatům pomoci, hledají způsob, jak se jich zbavit. Jedním z nich je například vyhláška, že lidé nesmí taková zvířata krmit, nebo jim pomáhat.

Dobrovolnice Dočasek De De Alžběta Poláková Šmídová, která spolupracuje i se spolkem KasProCats, se v současné době stará o jedenáct koček Dobrovolnice Dočasek De De Alžběta Poláková Šmídová, která spolupracuje i se spolkem KasProCats, se v současné době stará o jedenáct koček | Jana Ulrichová

Jak pomoci?

Podrobněji se s touto problematikou a s činností spolku KasProCats mohou zájemci seznámit na webech http://www.obcekastruji.cz a https://kasprocats.cz. Zjistí tam také, jak sami mohou pomoci.

Ramita ( 6. prosince 2021 00:35 )

Je dobře, že něco takového existuje a lidé, kteří mají rádi zvířata se snaží touto cestou pomáhat. Pro mě jsou to opravdoví hrdinové. Škoda, že lidi vyměnily soucit za chamtivost a za zbytečné věci. Přeju těm dobrým lidičkám, jen to nejlepší a hodně soucitných lidí, kteří budou pomáhat zvířátkům. Protože, když můžeme pomoct, tak prostě musíme!

Zobrazit celou diskusi