Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Blesk tlapky zachránily další psy z domu hrůzy. Pomohl starosta, našel je zavřené v chatě v kempu

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
17. prosince 2021
05:00

Dalších osm ze zhruba 30 psů, kteří zůstali po dlouhodobě hospitalizované ženě z Plzeňska, se podařilo Blesk tlapkám najít a zachránit. Tři měl u sebe její bývalý přítel, dalších pět bylo ukryto v chatě v opuštěném kempu. Všichni už jsou v bezpečí v útulcích v Tachově a v Horšovském Týně.

Psy měla nemocná žena zavřené ve zcela zdevastovaném bytě na Plzeňsku. Když skončila v nemocnici, její otec si s nimi nevěděl rady, o pomoc proto požádal Blesk tlapky, které zorganizovaly rychlou záchrannou akci.

Psi byli zavřeni ve zcela zdevastovaném bytě plném odpadků a výkalů Psi byli zavřeni ve zcela zdevastovaném bytě plném odpadků a výkalů | Jana Ulrichová

Napoprvé 11 psů

Ještě před jejich příjezdem ale senior požádal bývalého přítele své dcery, aby část psů zkusil prodat. Chtěl tak získat peníze na úklid zničeného bytu. Muž proto dvě třetiny psů z domu den před záchrannou akcí odvezl a nechtěl říct kam. Na místě zůstalo jen 11 psů, které si převzalo do své péče několik záchranných spolků.

Odchycení psi putovali do dočasných péčí po celé republice Odchycení psi putovali do dočasných péčí po celé republice | Jana Ulrichová

Pomohl starosta

Do případu se pak vložil starosta obce, který zjistil, kde je část zbývajících psů ukryta. Tři fenky měl u sebe bývalý přítel nemocné ženy, dalších pět psů bylo zavřeno v chatě v opuštěném kempu, který patří otci nemocné ženy. Reportérky se proto spolu s dobrovolníky ze spolku Nalezenci Šumaváci znovu na místo rozjely, aby zachránili i tyto nešťastníky.

Zavření bez vody

Fenky muž záchranářům dobrovolně vydal. Pejsky z chaty v kempu bylo třeba odchytit a vynést. I když reportérky dostaly od majitele, otce nemocné ženy, klíče, dveře byly zabarikádované. Uvnitř uprostřed obrovského nepořádku a výkalů byla smečka pěti žíznivých psů, které bylo potřeba ze všeho nejdříve napojit. Trochu vody našly reportérky v chatě v kanystru, další musely záchranářky přinést z řeky.

V chatě bylo pět pejsků. Živořili tam v obrovském nepořádku a vlastních výkalech V chatě bylo pět pejsků. Živořili tam v obrovském nepořádku a vlastních výkalech | Jana Ulrichová

Ve špíně a výkalech

Pejsky pak záchranáři odnesli a větší z nich odvedli na vodítkách do aut. „Byli tu ve špíně, výkalech, bez vody. Jsou hubení, nevím, jak často dostávali nebo spíš nedostávali jídlo. Budou se muset vykrmit a dát trochu dohromady,“ řekla Ivana Jensen ze spolku Nalezenci Šumaváci.

Záchranářky ze spolku Nalezenci Šumaváci pak pejsky jednoho po druhém odnášely a větší odváděly do aut Záchranářky ze spolku Nalezenci Šumaváci pak pejsky jednoho po druhém odnášely a větší odváděly do aut | Jana Ulrichová

Všechny daroval

Nový dočasný domov našla zachráněná zvířata v útulcích U Šmudliny v Tachově a ve spolku Tlapky v naději v Horšovském Týně. Otec nemocné ženy je opět všechny spolkům daroval, podepsal s nimi darovací smlouvy.

Pěti pejsků se ujali v útulku U Šmudliny v Tachově Pěti pejsků se ujali v útulku U Šmudliny v Tachově | Jana Ulrichová

Záchrana zdarma

I v tomto případě se všichni zúčastnění podíleli na záchraně psů, jejich odchytu, převozu a umístění zcela zdarma. Zájemci, kteří by na péči o ně chtěli dobrovolníkům přispět, mohou poslat libovolnou částku na jejich transparentní účty: 5 psů – Tachov – číslo transparentního účtu 2701527146/2010, 3 psi – Horšovský Týn – číslo transparentního účtu 5282195389/0800.

begonie ( 18. prosince 2021 06:55 )

Ale co ten magor (přítel dcery), který je zavřel do chatky, zabarikádoval vstup a nechal je tam bez jídla a pití????? Je normální?????

naidka ( 17. prosince 2021 08:42 )

Otec majitelky psů se zachoval jedině správně, když požádal o pomoc Blesk tlapky. Takové množství psů opatřit není pro nikoho snadné, musel zkrmit aspoň pytel granulí denně a jejich venčení bylo za těchto podmínek nemožné. O to víc je mi líto, že mezi psy vidím i hladkosrsté retrívry - flatíky, jednoho máme doma a ten bez svých lidí a bez pořádného vyvenčení nedá ani ránu. Trpěli asi všichni a pán se o ně postaral jak jen mohl a doplatil na nepochopitelně nezodpovědnou dceru.

Zobrazit celou diskusi