Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oděsa, Lady a Valdemar z Ukrajiny hledají nové domovy. K adopci jsou i další jejich parťáci

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
12. dubna 2022
05:00

Sedmnáct psů z Ukrajiny přijal do své péče spolek Toulavé tlapky. Všichni mají řádné doklady, prošli karanténou a nyní jsou už k adopci. Jejich noví majitelé se ale musí připravit na to, že to nejsou typičtí domácí mazlíčci.

Psi, kterých se spolek ujal, přijeli do Česka ještě před tím, než veterináři dovoz zvířat bez majitelů zakázali. Pochází z kyjevské oblasti, kde původně žili se svými majiteli. Válka je ale připravila o vše, na co byli zvyklí, včetně domova.

Takto psi z Ukrajiny putovali do spolku Toulavé tlapky Takto psi z Ukrajiny putovali do spolku Toulavé tlapky | Toulavé tlapky z. s.

Tři už mají domov

Na jejich přepravě se podílelo několik organizací, v Česku si je rozebrali pak různé spolky. „Měli jsme volná místa v karanténě, a tak jsme nabídli pomoc s jejich umístěním,“ řekla Denisa Středová. Dodala, že všech 17 psů, které přijali, prošli hned po příjmu veterinární prohlídkou, mají za sebou 10denní karanténu a nyní jsou už k adopci. Tři z nich už dokonce o víkendu odjeli do nových domovů.

V útulku spolku v Ostrově u Úmyslovic čeká na nový domov řada dalších psů z Ukrajiny, stačí si vybrat V útulku spolku v Ostrově u Úmyslovic čeká na nový domov řada dalších psů z Ukrajiny, stačí si vybrat | Jana Ulrichová

Žili na dvorku

Psi, které spolek přijal, jsou vesměs přátelští a mazliví. Takoví jsou i Oděsa, Lady a Valdemar, s nimiž se seznámily reportérky Blesk tlapek. „Jsou ale i uštěkaní a nesocializovaní. Nejsou zvyklí chodit na vodítku, neumí se pohybovat ve městě, neznají auta, domácí spotřebiče, žili zřejmě někde na dvorku,“ popsala Denisa s tím, že psy se proto teď snaží socializovat, stanovit jim nějaká pravidla a naučit je základní povely.

Hlavní je povaha

Důležité je také poznat jejich povahy a podle toho k nim přistupovat. „Lidé vybírají podle toho, jak se jim pes líbí, nebo se pro některého rozhodnou jen proto, že je z Ukrajiny. Snažím se jim v takovém případě vysvětlit, že je potřeba vybrat si psa hlavně podle povahy a temperamentu, musí zvážit, jestli se hodí k nim, do jejich bytu nebo domu, k jejich dětem, k ostatním zvířatům,“ zdůraznila Denisa s tím, že je třeba, aby si pes sedl s celou rodinou.

Do nového domova je připravena odejít i 7měsíční Oděsa Do nového domova je připravena odejít i 7měsíční Oděsa | Jana Ulrichová

Všichni jsou zdraví

Zdravotně jsou na tom všichni psi dovezení z Ukrajiny dobře, pouze jedna fenka kulhá kvůli starší zlomenině nožky a jeden pejsek musel brát antibiotika. „Měl vážné problémy s plící, na Ukrajině by zřejmě zemřel, u nás se mu ale dostalo potřebné veterinární péče, díky tomu se z toho jako zázrakem dostal,“ popsala Denisa.

Na novou rodinu se už těší i roční, trochu bázlivější Lady Na novou rodinu se už těší i roční, trochu bázlivější Lady | Jana Ulrichová

Zájemci, pište

Všichni psi z Ukrajiny, s vyjímkou třech bázlivějších, s nimiž je zapotřebí ještě pracovat, mohou už odejít do nových domovů. Zájemci o ně se mohou hlásit písemně, a to na e-mail spolku denisa.tlapka@seznam.cz.

verka1 ( 12. dubna 2022 13:47 )

Podle tebe mají z války kam utíkat?
Chceš aby v Česku žili jen Češi a cizinci ne?
Ty nemáš rád ani pejsky 👎

verka1 ( 12. dubna 2022 10:58 )

Přeji pejskům ať se dostanou do milujících rodin.
Ukrajinci utíkají z války, není jim co závidět, někteří už zde pracují.

kralovna-vsech-mori ( 12. dubna 2022 09:24 )

Není důvod si myslet, že bys je musel živit ty. Tak kušuj.

Zobrazit celou diskusi