Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odhalili Zemanovy dary: Luxusní hodinky, jako dostal Soukup, i český křišťál

Autor: Nikola Forejtová - 
11. května 2019
05:20

Bývá dobrým zvykem, že prezident Miloš Zeman nejen dary dostává - namátkou jeho kalašnikov či loďka, které obdržel při výjezdech do krajů - ale i dává. A to často svým protějškům či nejrůznějším váženým zahraničním hostům. Jaké dary má Kancelář prezidenta republiky k této příležitosti připravené, to odhaluje zbrusu nová výstava na Pražském hradě. A s výstavami darů státníků se tak rázem „roztrhl“ pytel. Nedávno naopak dary, které obdržel na cestách on, odhalil premiér Andrej Babiš (ANO).

Více než padesáti dary z cest se nedávno pochlubil premiér Andrej Babiš (ANO). Výstavu darů představila nyní i Kancelář prezidenta republiky (KPR) na Pražském hradě. Ukázala ale ty, které hlava státu naopak předává svým zahraničním protějškům. Návštěvníci mají tak od soboty možnost během otevřených dveří spatřit speciální hodinky Prim s prezidentským podpisem, „cibuláky“ nebo křišťál pro zahraniční protějšky prezidenta Miloše Zemana. Výstava však nabízí i ukázku státních vyznamenání nebo kompletně prostřeného stolu pro zahraniční delegace.

Babiš a slon

Blesk Zprávy navštívily obě nové výstavy. Sám premiér Babiš řadu darů viděl poprvé až na výstavě v Lichtenštejnském paláci v centru Prahy, nejvíce se mu líbil slon od letecké společnosti Thai Air Asia. Od Trumpa zase dostal dres českého hráče NBA Tomáše Satoranského.

Kancelář prezidenta republiky (KPR) nyní slaví sto let od svého založení. V prostorách Pražského hradu tak od soboty nabízí veřejnosti během dní otevřených dveří možnost nahlédnout do prostor, kde hlava státu vykonává svůj mandát, přijímá návštěvy i jmenuje soudce, ministry nebo kde povyšuje generály. A nabízí právě i ukázku darů, které prezident předává svým protějškům ze zahraničí.

Speciální hodinky Prim předává prezident svým zahraničním společníkům spolu s vyrytým státním znakem, datem a častokrát i prezidentovým podpisem Speciální hodinky Prim předává prezident svým zahraničním společníkům spolu s vyrytým státním znakem, datem a častokrát i prezidentovým podpisem | Kancelář prezidenta republiky

„Pro předávání darů využívá Miloš Zeman prezidentský salónek. Typicky je to sklo, český křišťál nebo speciální edice hodinek Prim s prezidentským znakem,“ vysvětluje vedoucí KPR Vratislav Mynář. Svěřil pak, že samotné hodinky nejsou až tak drahé, pořídit si je může každý, ovšem bez prezidentského podpisu, státního znaku a nápisu Pravda zvítězí za 40 tisíc korun.

Primky jako pro Soukupa

Hodinky Prim rozdává Miloš Zeman i na domácí půdě, vystavené hodinky se například nápadně podobají i těm, kterými hlava státu obdarovala moderátora Jaromíra Soukupa na jeho oslavě 50. narozenin.

Na dotaz Blesk Zpráv, zda se jedná o stejný typ hodinek, poskytl odpověď mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Jde opravdu o ukázku darů, nehledejte za tím konkrétní osoby. Vystavené předměty jsou ukázkou darů, kterými prezident reprezentuje naši zemi, její řemeslo a umění, v zahraničí,“ uvedl. 

Prezident Miloš Zeman na oslavě 50. narozenin šéfa TV Barrandov Jaromíra Soukupa Prezident Miloš Zeman na oslavě 50. narozenin šéfa TV Barrandov Jaromíra Soukupa | Twitter / Jiří Ovčáček

Dary Kancelář prezidenta zaznamenává a hlídá, aby se neopakovaly. „Dary se předávají na každé oficiální státní návštěvě. Je to dáno protokolem. Co se daruje, se pak odvíjí od toho, jestli je to náš soused, a nahlíží se, s tím že nechci nikoho urazit, i na to jaké jsou vztahy v rámci V4 a jestli je prezident větším partnerem našeho prezidenta,“ dodává Mynář. Nemůže se tak stát, že by slovenský nebo německý prezident získal dvoje hodinky, nebo dvakrát za sebou křišťálové skleničky.

Prostřeno v barvách vlajek, chutově podle Zemana

Výstava rovněž nabízí pohled na prostřený stůl v Rudolfově galerii. Návštěvníci tak mohou náhlednout, jak vypadá tabule připravená pro zahraniční delegaci. „Nepodáváme jiná jídla nežli česká, pokud nejsou speciální přání. Generálně prezident preferuje například hovězí vývar, kachnu se zelím a pak štrúdl nebo zmrzlinu,“ prozradil něco o mlsném jazýčku naší hlavy státu Mynář.

Takto jedí politici, prezidenti a zahraniční delegace. Na stolech jsou sklenice z českého skla a jídlo se podává v českému porcelánu. Uprostřed fotografie se nachází dobový porcelán, ze kterého jedl už Tomáš Garrigue Masaryk nebo třeba Emil Hácha. Takto jedí politici, prezidenti a zahraniční delegace. Na stolech jsou sklenice z českého skla a jídlo se podává v českému porcelánu. Uprostřed fotografie se nachází dobový porcelán, ze kterého jedl už Tomáš Garrigue Masaryk nebo třeba Emil Hácha. | Blesk - Nikola Forejtová

Výzdoba se pak připravuje podle toho, jací zahraniční státníci usednou k prezidentskému stolu. „Květinovou výzdobu tvoříme třeba podle barev státních vlajek,“ dodal Mynář a upozornil na dobový porcelán, který používal už Tomáš Garrigue Masaryk nebo Emil Hácha.

KPR pak láká návštěvníky na výstavu státních vyznamenání, kde je vidět i úplně původní Řád Bílého lva či státní pečeť z dob vzniku Československé republiky.

ausak ( 11. května 2019 22:46 )

Ještě že tak, jinak by dělal do sudu.

ausak ( 11. května 2019 17:25 )

Trump si vystaví pastelky Koh-i-noor

havran2 ( 11. května 2019 10:23 )

Co je komu do toho ! ! !

jentakjenkobliha ( 11. května 2019 09:36 )

Jeden tukan blábolí nesmyly na TV-Barrandov a ten druhý vypouští bonmotové bláboly z Hradu.

blamal ( 11. května 2019 08:32 )

O jakych statnicich to autorka hovori? Asi nejakej preklep. Mluvi v clanku jen o dvou darebacich. Jeden je vypitej rudej ochlasta a druhej ulhanej ukvicenej estebak. Na jejich “dary” zvysoka kaslu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa