Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyšetřování spisu o Vrběticích? Úsměvná špionománie, míní Zeman. A dal na radu Blesku

Aktualizováno -
6. února 2022
11:50
Autor: amb, Mii - 
6. února 2022
11:10

Prezident Miloš Zeman se v Partii Terezy Tománkové na CNN Prima News vyjádřil k aktuálním tématům. Skartovaný dokument o Vrběticích podle něj nebyl jediný, stejnou zprávu by měli mít i jiní ústavní činitelé. Pochybení, jež vedlo až ke skartaci, vidí u Bezpečnostní informační služby (BIS). „Lituji ty, kteří se zabývají tímto případem, místo aby se zabývali případy daleko důležitějšími,“ řekl. Před koncem svého mandátu by chtěl navštívit čínského prezidenta. A dal na radu Blesku, odpustil si Coca-Colu, místo toho jako nápoj zvolil „odpornou“ vodu.

Sledovaný byl zejména Zemanův názor na kauzu skartovaného dokumentu, v němž byly uvedeny podrobnosti výbuchu ve Vrběticích. Když zprávu přišli prověřit detektivové, už ji nenašli, Hrad tak čelí podezření z pochybení či porušení předpisů.

V Partii prezident stejně jako dříve uvedl, že dokument BIS namísto „tajný“ označila jako „důvěrný“. „Je to chyba BIS, měla tuto zprávu, pokud jí přikládala takovou důležitost, označit jako tajnou. Tu zprávu jsem měl v ruce a měla označení důvěrné,“ uvedl Zeman, který zopakoval, že si kvůli špatnému zařazení zprávu přečetl o několik dní později, než mu byla doručena.

Kromě toho Kancelář prezidenta republiky možná neoprávněně nakládala s informacemi. Označení „důvěrný“ totiž mohlo vést také k tomu, že si zprávu přečetly neoprávněné osoby s chybějící bezpečnostní prověrkou. To ale Zeman popřel. „Pokládám za ubohé ptát se, jestli jsou otisky prstů na nějaké zprávě, to je špionománie.“ Celé vyšetřování označil za úsměvné.

Špatné označení dokumentu podle prezidenta vedlo k tomu, že podléhal jiným skartačním předpisům. Moderátorka se ho následně zeptala, jestli byla zpráva skartována omylem, anebo dle řádu. Prezident uvedl, že šlo o druhou možnost. Skartován byl prý spolu s dalšími 500 dokumenty.

Zeman dále popřel, že by šlo o jediný exemplář zprávy. „Tu zprávu mají samozřejmě i další ústavní činitelé. A jestli ji i oni na svých pracovištích skartovali, to nevím,“ řekl Tereze Tománkové. Prezident podotkl, že kromě toho údaje ze skartovaného dokumentu po etapách prošly médii. „Včetně té nejzákladnější informace, kterou jsem citoval i ve svém projevu, a to, že BIS nemá důkazy ani svědectví, že ti dva Rusové byli v tom vrbětickém areálu,“ doplnil, čímž myslel agenty ruské vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu.

Video  Zeman o skartaci vrbětického spisu: Bouře ve sklenici vody  - Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Video se připravuje ...

„Lituji ty, kteří se zabývají tímto případem, místo aby se zabývali případy daleko důležitějšími,“ dodal. Doplnil, že se jmenováním Michala Koudelky, favorita premiéra Petra Fialy (ODS), do čela BIS nesouhlasí a jeho povýšení na generála by znovu odmítl. KPR a BIS ale spolu podle něj slovní válku nevedou, spíše vůbec nekomunikují.

Válek se rád poslouchá, je oslněn

Prezident promluvil i o domácím dění. „Já ho podepíši, ale teprve poté, co budou ty úpravy,“ řekl Zeman na dotaz, jak se postaví k novele pandemického zákona. Vadilo mu zejména vyhlašování karantény pomocí SMS zprávy. Finální verze pandemického zákona nicméně podle něj obsahuje změny, které požadoval, takže problém nevidí.

Česko se podle prezidenta blíží ke klidnější covidové situaci. „Lze doufat, a tak za 14 dní to uvidíme definitivně, že epidemie konečně končí,“ uvedl Zeman s tím, že ale covid nezmizí definitivně - přijdou nové varianty, varují odborníci. Jako příklad uvedl názor jeho poradce a exministra Romana Prymuly.

Proto vnímá špatně, že vláda zrušila povinné očkování. „Nejenom Rakousko (…), ale teď i Německo a Belgie uvažují o zavedení povinného očkování. A já si myslím, že časem se přidají další země,“ řekl Zeman.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se podle jeho slov „hrozně rád poslouchá“. „Je tak trochu oslněn tím, že může vystupovat v televizi,“ sdělil s úsměvem prezident. Zase to ale vypadá, že se šéf zdravotnictví snaží, podotkl.

Prezident: Kandidovat zatím chtějí jen šašci

Moderátorka Tereza Tománková dále jmenovala známé kandidáty na prezidenta, například miliardáře Karla Janečka či komunistu Josefa Skálu. K tomu, kdo by měl být jeho nástupcem, Zeman řekl: „Zatím se do prezidentské soutěže přihlásilo několik šašků,“ z přihlášených by tak byl jen pro Alenu Vitáskovou. Ta si u něj získala sympatie tím, že v čele Energetického regulačního úřadu „bojovala proti solárním baronům“.

„Těžké váhy se zatím nepřihlásily,“ pokračoval. Z levice by si v prezidentském křesle uměl představit předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středulu, z pravice prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého a za střed expremiéra Andreje Babiše (ANO), jenž u něj „mírně vede“ nad ostatními zmíněnými kandidáty. Také v opozici se hnutí ANO daří dobře, okomentoval prezident.

Během posledního roku ještě Čína?

Zeman se vyjádřil také k zahraničním tématům. Pokud mu to zdraví dovolí, během posledního roku v úřadu by chtěl zamířit ještě do Izraele a do Číny. „Do Číny proto, že je to v současné době nejvýznamnější světová velmoc, měřeno ekonomickým výkonem. Byl jsem tam několikrát, mám přátelské vztahy s čínským prezidentem… Nehledě na to, že bych tím pomohl českým exportérům, protože Čína je teď největší trh na naší zeměkouli,“ řekl Zeman. Zamířil by i na zahájení Zimních olympijských her v Pekingu, nedovolili mu to ale lékaři.

Na otázku lidských práv v Číně odpověděl, že by se o lidských právech nemělo „vykřikovat“, ale konat. Právě „vykřikování“ o lidských právech přirovnal k filmu Myš, která řvala. „Já bych byl nakloněn poslouchat argumentaci z obou stran. Jeden konkrétní příklad je ujgurská menšina. Na jedné straně, a je to možná pravda, jsou v Číně Ujguři potlačováni. Číňané ale říkají, že to jsou radikální muslimové, kteří zorganizovali několik povstání, kde se snažili zabíjet své oponenty sekyrami,“ uvedl.

V souvislosti s Čínou prezident dále prohlásil, že s rostoucí životní úrovní a technickým pokrokem se podle prezidenta přirozeně potlačí nejhorší formy projevu totalitních režimů. Moderátorka chtěla, aby se Zeman vyjádřil ke genocidě Ujgurů, to ale zamluvil. Místo toho přiznal, že videozdravici k čínskému novému roku natočil na požádání od čínské ambasády.

Video  Prezident Zeman zdravil „čínské přátele“. Mluvil o blízkosti České a Čínské lidové republiky.  - Twitter - Čínská ambasáda v ČR
Video se připravuje ...

Zeman: K ruské invazi na Ukrajinu nedojde

Obavu z ruské agrese vůči Ukrajině, kterou vyjádřila bezpečnostní rada státu, Zeman nesdílí. „Rusové nejsou blázni a čistý zisk by pro ně znamenal jen to, že dají Ukrajině jakési vojenské varování,“ řekl. Dodal, že mnohem více by v takovém případě prodělali, a to na sankcích. Pokud bude nějaký konflikt, bude podle prezidenta omezený a bude se týkat separatistických republik.

Zeman zmínil i dodávku zbraní na Ukrajinu, jde sice o zanedbatelné procento, ale jako ekonom by zbraně namísto darování prodal. Vyslání vojáků na Ukrajinu nepodporuje, nevidí pro to důvod vzhledem k tomu, že tato země není členem NATO. „Nehledě k tomu, a upozornil na to i poslanec Bašta, Severoatlantická aliance zásadně nepřijímá za členy země, kde je občanská válka, která na Ukrajině nesporně je, byť je to teď zamrzlý konflikt minskými dohodami,“ sdělil v Partii Tereze Tománkové.

„Mám vodu, docela obyčejnou vodu“

Na závěr Zeman uvedl, že na upozornění Blesku utlumí popíjení sladkých limonád. „Já rád sladké, což na mojí, byť kompenzovanou, cukrovku není to nejlepší. Dneska (rozhovor se předtáčel v sobotu - pozn. red.) jsem si ostatně v Blesku přečetl, že nemám pít ani Coca-Colu,“ uvedl prezident. Narážel tím na vyjádření šéfa České diabetologické společnosti (ČDS) Jana Škrhy, podle kterého pití Coca-Coly není vhodné pro zdravého člověka, natož diabetika.

„Zakázali mně pití včetně vína, zakázali mně cigarety, zakázali mně létání a teď přišli s tím, že ani tu Coca-Colu bych neměl pít. Podívejte se, tady mám vodu, docela obyčejnou vodu. Víte, jak je to odporné?“ glosoval prezident.

Jiřina Ratimcová ( 7. února 2022 00:25 )

👍🏻👍🏻👍🏻

nespokojeny ( 6. února 2022 18:44 )

altmanova, pokud někdo reaguje Vovčáček - Zzemákovi apod., tak odpadá plno otázek.
Zde je škoda se zdržovat.

BABISE_NAKOPALI ( 6. února 2022 18:13 )

TAK PROČ NE ZEMANA?

LuCo ( 6. února 2022 17:54 )

Preident prozradil, že nic je opravdu i po časové prodlevě opět nic. Sankce na Rusko jsou opravdu účinné, jako bumerang! Kolikrát že to ten plyn zdražil?

LuCo ( 6. února 2022 17:50 )

Prezident prozradil že nula z nuly je opět nula!!
Kolik let se to bude vyšetřovat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa