Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman vyměnil alkohol za limonádu, pije coca-colu. Jako cukrovkář by neměl, varuje lékař

Autor: David Polák - 
6. února 2022
05:00

Spatřit prezidenta Miloše Zemana (77) se sklenkou vína je dnes naprosto nemožné. Hlava státu má totiž alkohol od lékařů zakázaný, a to po nedávné hospitalizaci. Proto vínko vyměnila za sladké nealko, přesněji za coca-colu. Tu by ale Zeman jako diabetik konzumovat neměl, upozorňuje lékař.

Podle šéfa České diabetologické společnosti (ČDS) Jana Škrhy není sladký nápoj, jehož dvoulitrová lahev obsahuje až 73 kostek cukru, pro pacienta s cukrovkou vůbec vhodný.

Konzumovat coca-colu několikrát denně je nesmysl i pro zdravého člověka, natož pro diabetika,“ řekl Blesku Škrha a dodal: „Jistě to dotyčnému zhoršuje a zvyšuje hladinu cukru v těle, což je nežádoucí.“ Pro diabetika by podle něho byla vhodnější k pití třeba voda, nedoslazované nápoje či čaje.

„I diabetik musí mít nějaký přísun sacharidů“

Blesk se proto zeptal šéfa prezidentského lékařského konzilia Tomáše Zimy (55), jestli není pravidelná konzumace syceného nápoje několikrát za den pro Zemana nebezpečná.

„I diabetik musí mít nějaký přísun sacharidů. My o tom, že pan prezident coca-colu pije, víme. Konzumuje ji samozřejmě v přiměřeném množství,“ řekl Blesku Zima a prozradil, že hlava státu je nadále pod lékařským dozorem šéfa Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala (68).

Pan ředitel za prezidentem pravidelně do Lán jezdí na kontroly,“ dodal s tím, že konzilium je připraveno se podle potřeby sejít. „V následujících dnech to není nijak nutné,“ dodal.

Zdraví hlavy státu

V minulosti byl prezident Zeman se zdravotními potížemi v péči lékařů několikrát. V roce 2013 mu byla diagnostikována neuropatie, tedy onemocnění nervů nohou, kvůli němuž nemá cit od kotníků dolů a pohybuje se na vozíku. Nemoc bývá spojena právě s cukrovkou. O tři roky později prezidentovi lékaři řekli, že má čtyřicetiprocentní ztrátu sluchu.

V říjnu 2019 nastoupil na čtyři dny do ÚVN na rekondiční pobyt. O rok později se do špitálu Zeman vrátil, když v noci upadl, zlomil si pažní kost v pravé ruce a musel na operaci. Až do Vánoc pak nosil ortézu. Loni byla hlava státu hospitalizována celkem třikrát – mezi 20. a 22. lednem kvůli plánované lékařské prohlídce a očkování proti covidu. Pak zase od 14. do 22. září. Podle sdělení ÚVN byl Zeman dehydratovaný a mírně vyčerpaný.

Za dva týdny, tedy 10. října, se tam vrátil, a to zatím na svůj nejdelší pobyt trvající skoro dva měsíce. Podle člena konzilia Pavla Pafka (81) trpí Zeman chronickým onemocněním jater a byl těžce podvyživený. Byla mu proto zavedena vyživovací sonda do žaludku.

Video  Prezident Zeman zdravil "čínské přátele". Mluvil o blízkosti České a Čínské lidové republiky  - Twitter - Čínská ambasáda v ČR
Video se připravuje ...

ANOrozkradanidotaci ( 6. února 2022 18:40 )

Pravidelně. Ovčáček to jistí. Poskytuje všechny služby důležité k tomuto úkonu.

sarina ( 6. února 2022 12:12 )

To jsou ale starosti!

krtek. ( 6. února 2022 11:58 )

bylo to myšleno tak, že vzhledem k tomu že dělají kolu light , zero atp. mělo by jeho okolí mít rozum a nelit do něj tu s cukrem.

krtek. ( 6. února 2022 11:55 )

teplá taky

picoda ( 6. února 2022 11:54 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa