Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Arenberger dal Babišovi 15 cm tlustý šanon. Zkouší odvrátit vyhazov kvůli pochybám o majetku

Aktualizováno -
21. května 2021
16:33
Autor: ČTK, for - 
21. května 2021
07:10

Petr Arenberger (za ANO) dodal Andreji Babišovi (ANO) dokumenty o svém majetku. Na tiskovce po jednání vlády uvedl, že jde o šanon tlustý 15 centimetrů. Arenberger čelí spekulacím o jeho dalším vládním osudu kvůli údajným nedostatkům v majetkovém přiznání a pochybnostech o privatizaci bytu v Praze 1. Potíží se však nahrnulo na ministra zdravotnictví více.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) předal dnes odpoledne premiérovi Andreji Babišovi (ANO) dokumenty o svém majetku. Na dotaz ČTK to uvedly mluvčí ministerstva Jana Schillerová i Úřad vlády.

Video  Ministr zdravotnictví Petr Arenberger ke svým daňovým přiznáním a spekulacím o jeho konci ve funkci  - abl
Video se připravuje ...

Arenberger: K zásadnímu pochybení nedošlo

Arenberger dnes na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že premiérovi odpoledne osobně předloží všechny materiály, o které žádal.

„Ten šanon je asi 15 centimetrů tlustý. Z mého pohledu vysvětluje problematiku tak, že tam nikdy nedošlo, kromě toho zadání pozemků do majetkového přiznání, které jsou stejně ale dostupné na katastru, k nějakému zásadnímu pochybení,“ uvedl na tiskové konferenci ministr.

Jaký bude mít obsah dokumentů vliv na jeho další působení ve vládě, je podle Arenbergera na Babišovi. Ministr nepočítá s tím, že by například daňové přiznání zpřístupnil i veřejnosti.

"Nezavazoval jsem se k tomu, že bych předával daňová přiznání, což není běžně přístupný dokument. Deklaruji, že daňová přiznání jsou v pořádku a hlavní problém nebyl v tom, jestli mám, nebo nemám dobře spočítané daňové přiznání. Ale především šlo o počet nemovitostí, který byl prokopírován do tzv. majetkového přiznání," dodal Arenberger.

Babiš: Pokud to bude v pořádku, není důvod odvolávat

Premiér ve čtvrtek uvedl, že nového ministra za Arenbergera v současné době nehledá. Nerozumí ani dotazu, jestli se ho chystá odvolat. „Pokud to bude mít v pořádku, tak není důvod ho odvolávat. Já řekl, že si vezmu ty papíry. To bude nějaká velká hromada,“ uvedl. Doplnil, že detaily nezná. „Já se s tím obeznámím, a potom to budu řešit,“ doplnil.

Arenberger podle Seznam Zpráv přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně vyšší majetek a příjmy, než udával v předchozích letech. V přiznání uvedl více než 60 nemovitostí. Jednu z nich na Mělnicku pronajímá jako archiv pro vinohradskou nemocnici. Po nástupu do funkce ředitele v roce 2019 za symbolickou korunu měsíčně, od roku 2013 za 79,16 koruny za metr čtvereční. V té době působil jako náměstek ředitele nemocnice.

Pochybnosti panují i o dodržení podmínek privatizace bytu s ordinací v centru Prahy, který si od 90. let pronajímá. V roce 2019 ho za 11,5 milionu korun koupil s podmínkou, že v něm zachová trvalé bydlení po 10 let. Arenberger ale vlastní také vilu v Kobylisích, radnice Prahy 1 proto prověří, jestli byly podmínky dodržené.

Ministr se podle Televize Seznam ve své kožní ordinaci zapojuje také do klinických studií nových léků, v posledních třech letech jich bylo 38. V přiznáních ale z klinických studií, které jsou obvykle hrazené až 200 000 korunami za jednoho pacienta, nevykázal žádné zisky. Arenberger k tomu uvedl, že se studiemi má kromě vysokých příjmů i vysoké náklady a pracuje na nich, protože jsou potřebné pro jeho postavení ve vědecké komunitě.

Video  Arenberger ve střetu zájmů? Čelil nařčení, že nepřiznal miliony za klinický výzkum: "Moje daňové přiznání je v pořádku"  - PSP ČR
Video se připravuje ...

grafty8 ( 22. května 2021 19:41 )

Kuwa, já tu psal a já tu nebyl. Jak to děláte šmejdi stejný nick dá jen admin!!!

grafty8 ( 22. května 2021 19:39 )

Hele!­!§!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­Já seděl před hodinou ještě V AUTĚ, CO TO JE!!!?????

grafty8 ( 22. května 2021 19:38 )

pokroku dej mi link na rozhovor syna, děkas

grafty8 ( 22. května 2021 19:29 )

7vox7: Obsah příspěvku připomíná spam, nejdříve musí být schválen administrátorem... To vidíš? (22. 05. 2021 199)

Jinak Parase nemusím, má prabdu i s tím že si Bibiško zbrkle vybere ministry a neprověří, má na to lidi, on rád sám, ví proč.

grafty8 ( 22. května 2021 19:24 )

"Myslím si, že je potřeba řešit věci racionálně. Pokud premiér posoudí, že jsou ty věci v pořádku, tedy ty věci, o nichž hovoří jako o závažných pochybeních část médií, tak by měl zůstat, pokud ne, tak by měl odejít," tuto chvíli říkat nějaké konkrétní jméno, je předčasné. Medvěd stále běhá po lese, takže těžko dělit kůži. Ale pokud se ptáte na Romana Prymulu, tak ten si jako ministr zdravotnictví vedl dobře, pokud by byl na těch několik měsíců jmenován, tak by jistě těch několik měsíců zvládl a posílil by intenzitu boje proti pandemii, takže by to bylo žádoucí, je to kvalifikovaný člověk," dodal pro ŽivotvČesku.cz Jiří Paroubek. Vedle máš zobrazeno, uberu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa