Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šikanovala disidenty a pomáhala „katovi“ Horákové? „Blábol!“ zuří Válková a chystá žalobu

Aktualizováno -
9. ledna 2020
17:58
Autor: ČTK, simao - 
9. ledna 2020
15:55

Exministryně spravedlnosti za ANO a kandidátka na novou ombudsmanku Helena Válková čelí těžké kritice. A to kvůli článku Info.cz o tom, že měla v době totalitního Československa hájit zákony namířené proti disidentům a spolupracovat s nechvalně proslulým prokurátorem Josefem Urválkem, který poslal na smrt mj. Miladu Horákovou. Do Válkové šije opozice, znepokojen je i Jan Hamáček (ČSSD).

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) očekává, že se bývalá ministryně spravedlnosti a nynější zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) vyjádří k informacím webu Info.cz, podle kterého na přelomu 70. a 80. let hájila zákony namířené proti disidentům.

Hamáčka to znepokojuje. Řekl to novinářům po dnešním obědě s prezidentem Milošem Zemanem, který Válkovou v polovině prosince navrhl Sněmovně na místo veřejné ochránkyně práv. Válková v reakci pro Deník N informace odmítla, označila je za poškozující.

Válková: Absolutní a urážlivá lež

„Naprosto odmítám, že jsem se jakkoliv podílela na šikaně disidentů. To je absolutní a urážlivá lež. Mnohokrát jsem řekla, že jsem za minulého režimu nebyla žádnou hrdinkou, jako mnozí jiní, chtěla jsem se pouze věnovat mé práci a její součástí bylo psaní odborných statí a komentářů, to je celé,“  hájí se Válková v příspěvku na facebooku.

„Jakýkoliv zákon nebo právní institut, mohou být zneužívány režimem, počínaje vězením, konče ochranným dohledem. Původně to bylo namířeno na recidivisty, kteří páchají majetkovou a násilnou trestnou činnost. Jestli, a jak to režim zneužíval, o tom jsme samozřejmě neměli ponětí,“ dodává exministryně.

Babiš: Obvinění jsou závažná

„Obvinění jsou závažná. Paní profesorka se v médiích vyjádřila v tom smyslu, že nařčení odmítá. Věc ale musí vysvětlit,“ řekl premiér Andrej Babiš pro Právo.

A pokračoval: „Nemluvím o tom, jestli má mou podporu, nebo ne. Říkám, že informace jsou závažné. Zatím jsem s ní nemluvil, jen jsem četl, že vše odmítá. Musí to ale zkrátka vysvětlit.“

Neblaze proslulý Josef Urválek

Server Info.cz zveřejnil články, v nichž Válková popisuje nutnost resocializace odpůrců režimu. Podle historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů Válková obhajovala institut ochranného dohledu, který často sloužil i k perzekuci politických odpůrců režimu. U jednoho z článků je Válková podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt právničku a političku Miladu Horákovou.

„Pro mě je to nová informace, já jsem to nevěděl, nebylo to veřejně známo v době, kdy paní Válková byla ministryní spravedlnosti. Teď je asi čas, aby se vyjádřila ona,“ řekl Hamáček.

„Je to něco, co mě znepokojuje, protože jméno prokurátora Urválka je nechvalně známé z politických procesů a určitě to neprospěje image úřadu. Ale nechci nikoho soudit bez toho, že bych mu dal šanci situaci vysvětlit. Očekávám, že paní profesorka se k tomu vyjádří, až poté budeme moci zaujímat nějaká stanoviska,“ doplnil vicepremiér.

Milada Horáková, oběť politických procesů Milada Horáková, oběť politických procesů | A. Malachovský, Herminapress.cz, archiv filmu Milada, ABS

Netuušila, kdo je Urválek?

Válková Deníku N řekla, že institut ochranného dohledu byl politicky zneužit. Nevěděla, že opatření je využíváno proti disidentům.

„My jsme zkoumali, jaký dopad to bude mít v případě těžkých recidivistů. Navíc jsem vůbec netušila, kdo je Urválek. Ano, teď po roce 1989 to víme všichni,“ řekla serveru. Ve Výzkumném ústavu kriminologickém při Generální prokuratuře ČSSR, kde Válková tehdy pracovala, s Urválkem pracovalo víc lidí, dodala.

Válková chystá žalobu

Pro Seznam Zprávy označila Válková zprávu Info.cz za „blábol“.  Odstupovat z pozice kandidátky na ombudsmanku, ani z postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva nehodlá. „Proč bych to dělala? Vy vycházíte z toho, že to, co je lež, je pravda. je to přesně naopak. Absolutní nepravda, chce se mi říci nesmysl a blábol,“ čílila se Válková a chystá se podat žalobu.

„Já musím nejprve zjisti, kdo za tím byl,“ vzkázala Válková. Exministryně to vnímá jako „kampaň v souvislosti s mojí nominací a kandidaturou na funkci veřejné obhájkyně práv. Někdo strašně moc nechce, abych se jí stala.“

Němcová: Skandální

„To, že Helena Válková zastává funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva a oznamuje kandidaturu do funkce veřejné ochránkyně práv, je ve světle informací o jejím působení před rokem 1989 skandální. Je výsměchem všem odpůrcům a obětem komunistického režimu v naší zemi. Zároveň jde o další mimořádné selhání premiéra i prezidenta, kteří ji podporují,“ uvedla v tiskovém komentáři poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Exministryně spravedlnosti Helena Válková ve štábu ANO Exministryně spravedlnosti Helena Válková ve štábu ANO | Foto Blesk - Jakub Poláček

„Pokud se potvrdí, že Helena Válková šikanovala disidenty a spolupracovala s prokurátorem, který má podíl na vraždě Milady Horákové, je na místě vyvození odpovědnosti. Její kandidatura na ombudsmanku a funkce zmocněnkyně vlády pro lidská práva je výsměchem všem slušným lidem,“ uvedla na twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Bouří i Milion chvilek pro demokracii. „Tuto paní navrhuje prezident Zeman na post ombudsmanky, tedy veřejné ochránkyně lidských práv. To je výsměch obětem totalitního režimu. Něco takového je naprosto nepřijatelné. Na místě je naopak odvolání z funkce vládního zmocněnce pro lidská práva, kterou nyní paní Válková, což je neméně absurdní, zastává,“ uvedl na facebooku.

Zeman vyzdvihoval její kvality

Zeman v dopise poslancům, v němž Válkovou navrhl na ombudsmanku, napsal, že je všeobecně známou a respektovanou osobností. Kritici tehdy upozornili naopak na to, že odmítla senátní ústavní žalobu na Zemana jako pokračování boje o prezidentský úřad, nebo na výrok, že „ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo“, za který se později omluvila.

Současné ombudsmance Anně Šabatové končí šestileté funkční období v únoru. Veřejného ochránce vybírá podle zákona Sněmovna z kandidátů, které navrhne prezident a Senát.

Video  Takhle Zeman v roce 2015 kritizoval Annu Šabatovou.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

manunu ( 10. ledna 2020 15:33 )

Kazin:Neurážejte tu slušné lidi.To co píšete snad nemyslíte vážně, pokud ano, měl by jste neprodleně podstoupit psychiatrické vyšetření.

Kazin ( 10. ledna 2020 14:22 )

Bože zase se tu píše stupidní Český národ.Kreteni než tu budete kritizovat trochu zapojte mozek.Mimo to disidenti Měli dostat pořádně a Rusi tu měli zůstat dalších padesát let😁

xiioma ( 10. ledna 2020 14:11 )

... jjusa je taky kovaná!

xiioma ( 10. ledna 2020 13:48 )

Skvěle se k premiérovi-estébákovi hodí. Spolupracovnice Urválka.
Soudružka Válková by měla přiznat barvu. Omluvit se nebo tak něco, já nevím. Posypat si hlavu popelem a sama se vzdát kandidatury. A ona místo toho zatlouká takovým stylem, že jí to snad nemůže nikdo zbaštit. Nevěděla, nikdo nic neřekl, dozvěděla se po revoluci. Co je toto za charakter?

manunu ( 10. ledna 2020 11:47 )

Kazin:Paní Válková by se měla stydět, na ochránce lidských práv se nehodí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa