Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš pochválil Makedonii za „zastavení“ migrace. A dočkal se díků za miliony

Aktualizováno -
11. června 2019
18:28
Autor: ČTK - 
11. června 2019
12:50

Premiér Andrej Babiš (ANO) poděkoval Severní Makedonii za to, že podle něj fakticky zastavila ilegální migraci. Chce pokračovat v materiální i personální podpoře země. Předseda vlády to řekl na společném brífinku se severomakedonským ministrem vnitra Oliverem Spasovským při návštěvě přijímacího centra pro migranty v Gevgeliji na hranici s Řeckem. Pohraniční agentura Frontex má podle Babiše skvělé výsledky v monitoringu, návratové politice, její role by se ale měla posilovat spíše mimo Evropskou unii.

„Chtěl bych poděkovat tehdy Makedonii, dnes Severní Makedonii za to, že de facto zastavila ilegální migraci. Protože v tom vlastně zůstala sama. Považuji za absurdní, že ze schengenského prostoru přicházely statisíce migrantů do neschengenského prostoru,“ řekl Babiš.

Spasovski uvedl, že Česko Severní Makedonii v době nejtěžší migrační krize, která vrcholila v letech 2015-16, pomohlo nejvíce. „Už 26. kontingent českých policistů společně s makedonskými policisty chrání makedonsko-řeckou hranici. Chtěl bych vyzdvihnout profesionalitu českých policistů, jejich ochotu sdílet své zkušenosti a pomoci v posílení kapacit naší policie,“ poznamenal.

Na makedonsko-řecké hranici se Babiš setkal právě s několika českými policisty ze čtyřicetičlenného kontingentu. „Pokud nám někdo vyčítal naše stanovisko, právě tady je důkaz naší solidarity, že podporujeme Severní Makedonii, že tu máme náš kontingent 40 policistů, o kterých slyším samou chválu. Já jim také moc děkuji, že tady jsou a že tady je Česká republika vidět,“ řekl premiér.

Spasovski také připomněl, že Česko pomohlo Severní Makedonii už částkou čtyř milionů eur (přes 100 milionů korun). „To ukazuje na naše partnerské vztahy mezi ministerstvy a vládami a na vaši ochotu, abychom společně čelili dalším problémům. Očekávám, že pokud se zase objeví migrační krize, že budeme spolupracovat znovu,“ uvedl.

Babiš návštěvu v Severní Makedonii označil za užitečnou i pro diskusi o dalším vývoji Frontexu. „Jsem přesvědčen, že Frontex má skvělé výsledky v monitoringu, návratové politice. Co se týká pobřežních stráží, jednotlivé členské státy to zvládají bez problému. Pokud máme mluvit o posilování Frontexu, měli bychom spíš mluvit o jeho roli mimo Evropu,“ konstatoval český premiér. 

jentakjenkobliha ( 11. června 2019 19:01 )

Vysvětloval by svý dotační podvody a pokud by je nevysvětlil, tak by si je odseděl.

dzuzepe ( 11. června 2019 18:49 )

Zvolit si demokraticky estébáka není normální, štát je zkažený.

prochaskanamoste ( 11. června 2019 18:48 )

Já ne, co by tam dělal? Má plno práce, vede stát k prosperitě.

jentakjenkobliha ( 11. června 2019 18:31 )

EU by měla otevřít pro dotační podvodníky typu Bureš vězení se zvýšeným dozorem.

turbina ( 11. června 2019 18:28 )

Já bych tě rád viděl Bureši před soudem .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa