Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš přijal barmskou vůdkyni Su Ťij. Se sklenkou v ruce jí ukázal krásy Prahy

Aktualizováno -
3. června 2019
15:20
Autor: ČTK, ula - 
3. června 2019
07:45

Barmská vůdkyně, někdejší disidentka a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij se v pondělí ve Strakově akademii setkala s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Babiš se Su Ťij mluvil i o lidských právech v Barmě. Česká strana ekonomickou spolupráci jejich dodržováním nepodmínila, vyplývá z premiérova vyjádření. S fotografií je pak patrné, že české premiér ukázal barmské vůdkyni

„Myanmar výrazně modernizuje své hospodářství. Má ambice mít jeden z největších hospodářských růstů na asijském kontinentu. Vidíme v našich ekonomických vztazích velký potenciál. Myanmarský trh nabízí našim firmám spoustu obchodních a investičních příležitostí,“ řekl Babiš. Podotkl, že už v 70. a 80. letech československé podniky vybudovaly v zemi továrny, a to pivovary a cukrovary. Dodal, že česká strana začne pronikat na tamní trh se značkou Škoda a dalšími známými značkami. Zajímal se o výdaje Barmy na obranu.

K posílení vzájemných vztahů a výměny má přispět velvyslanectví, které se v Česku podle Babiše znovu otevírá po 26 letech. „Vždycky jsme chovali vřelé přátelství k České republice už za doby Československa. Po otevření ambasády budeme moci spolupráci rozšířit a povýšit, občané se budou lépe poznávat. Nevím, jestli lidé v ČR znají nás a my je. Otevření velvyslanectví je prvním krokem,“ uvedla Su Ťij. Dodala, že už jako dítě znala boty Baťa.

Podle státní poradkyně myanmarská republika potřebuje rozšířit hlavně spolupráci ve školství, které trpí nedostatkem financí. Česko právě do vzdělávání a zdravotnictví směřuje svou rozvojovou a humanitární pomoc, kterou Barmě poskytuje.

Část jednání se týkala dodržování lidských práv v Barmě. Podle Babiše má země za sebou komplikovanou minulost a sužují ji konflikty. Ocenil práci na demokratizaci.

Su Ťij se setká s Petříčkem i Zemanem

V úterý Su Ťij čeká pracovní snídaně s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD), poté se oba zúčastní Česko-barmského podnikatelského fóra, na kterém vystoupí také Babiš či ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Odpoledne političku přijme prezident Miloš Zeman. Při návštěvě by mělo být slavnostně otevřeno rezidentní velvyslanectví Republiky Myanmarský svaz v Praze, uvedlo již dříve ministerstvo.

Su Ťij byla v ČR v roce 2013 jako host konference Forum 2000, která je svázána s odkazem prezidenta Václava Havla. Právě na Havlův návrh Su Ťij v roce 1991 získala Nobelovu cenu za mír. Do ČR měla Su Ťij přiletět už předloni v září, návštěvu však odložila kvůli napětí v Arakanském státě, kde barmská armáda podle mezinárodních organizací prováděla etnickou čistku menšinového etnika Rohingů.

Su Ťij operaci proti Rohingům v počátku podpořila. Později odsoudila jakékoli porušování lidských práv. Váhavý postoj Su Ťij, která do té doby platila za symbol boje za lidská práva, vyvolal na mezinárodní scéně kritiku. Su Ťij byla zbavena řady mezinárodních poct.

Video  Babiš v Blesku: O střelbě v letadle, novém ministrovi, zdraví i Monice a dětech  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Převážně buddhistická Barma, která se oficiálně nazývá Myanmar, neuznává Rohingy jako etnikum. Považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva. Před násilnostmi uprchlo od loňského srpna do sousedního Bangladéše více než 700 000 Rohingů.

Česko se angažuje v podpoře Barmy v oblasti lidských práv a rozvoje demokracie. Nová vláda podle české diplomacie čelí řadě problémů, které jsou mnohdy dědictvím minulosti a jsou ovlivněny postoji armády.

hchkr ( 3. června 2019 16:03 )

zítra se může jít projít na Václavském náměstí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa