Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš prozradil, proč si nezažádal o důchod. Komu vláda přidá a kdo ostrouhá?

Autor: Jakub Veinlich - 
30. května 2019
17:25

Jednání o státním rozpočtu na příští rok se zadrhávají na samém začátku. Původně se kvůli tomu měla sejít v pátek mimořádně vláda, kterou avizoval sám premiér Babiš, nakonec ale nebude ani jednání vlády ani koaliční rady. „Na základě včerejšího rozhovoru mezi paní ministryní Schillerovou a panem Hamáčkem (Janem, ČSSD) se domluvili, že oni dva se setkají,“ řekl Babiš v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére.

Ministryně financí Alena Schillerová podle předsedy vlády dodrží pravidla a návrh státního rozpočtu se schodkem 40 miliard do vládního systému zvaný E-klep vloží včas, tedy do konce května – čas tak má do páteční půlnoci. „Ta debata o tom bude komplikovaná a dost dlouhá,“ dodal premiér. Do Poslanecké sněmovny musí vláda předložit rozpočet do konce září, tak aby zákon, o kterém nehlasuje Senát, stihla dolní komora parlamentu včas projednat.

Babiš přislíbil, že vláda pracuje s penězi v rozpočtu tak, aby například učitelé měli v roce 2021 – tedy v roce, kdy budou volby do Poslanecké sněmovny, průměrný plat 45 tisíc korun. „Držíme to, co bylo slíbeno, a plníme naše sliby,“ pochválil se premiér.

Komu přidají?

Komunisté, kteří vládu podporují, chtějí, aby ministryně Schillerová plánovaný schodek snížila na 30 miliard korun, tedy o deset miliard. Babiš v té souvislosti nedávno v deníku Právo řekl, že pokud rozpočet na příští rok neprojde, otevře se prostor pro předčasné volby. Teď už svá slova ale mírní.

„Určitě ničím nehrozím, jen jsem konstatoval, že ten rozpočet znamená další růst, další dramatické navýšení důchodů, platů hlavně učitelů, další navýšení vědy a výzkumu, armáda je důležitá, dostane navíc 7,6 miliardy, rezort ministerstva práce a sociálních věcí dostane navíc 49 miliard korun, školství 16 miliard korun, takže ten rozpočet vychází z aktuální ekonomické situace,“ popsal Babiš v krátkosti jen některé oblasti, které mají dostat v příštím roce přidáno.

A to i přesto, že ministryně financí a vicepremiérka pro ekonomiku Alena Schillerová v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy uvedla, že v příštím roce už tak štědrá nebude.

Ministři neposlechli

„Teď ekonomika samozřejmě zpomaluje a já už nejsem připravená tolik přidávat třeba do veřejného sektoru, do platů, jako jsme to udělali v minulých letech,“ brání se požadavkům na peníze Schillerová.

Babiš tvrdí, že mluví stejně jako ministryně Schillerová. Posteskl si ale, že se mu nepodařilo donutit ministry, aby snížili počty zaměstnanců. „Ministři zkrátka nešetří, nepřicházejí s návrhy. Minimálně je potřeba snížit počet zaměstnanců ministerstev o 10 %, a pokud to ministr udělá, tak má možnost dostat pět procent zpět, což je dohromady sedm procent,“ popisoval premiér složitou vládní matematiku.

S navyšováním důchodů ale vláda podle jejího předsedy počítá v průběhu dalších let. I příští rok by to mělo být o 900 korun měsíčně navíc. A důchodci nad 85 let dostanou navíc ještě tisíc korun. Babiš také počítá s tím, že do roku 2021 bude průměrný důchod 15 tisíc korun. „Určitě, to je náš hlavní závazek v programu hnutí ANO, ten nárůst tam bude,“ potvrdil Babiš.

Minimální důchod ale vláda podle premiéra zavádět nebude. Na to se ptala čtenářka Karla, která si celý život jako OSVČ platila jen základní zdravotní a sociální pojištění.

Nemá důchod kvůli vysvědčení

„Máme velice solidární systém, to znamená, že podle toho je dobře, že ti bohatší přispívají na ty chudší,“ dodal premiér. „Co se týká OSVČ, je bohužel dlouhodobě kritizováno, že odvádějí málo, takže o tom může být nějaká debata, ale určitě v tuto chvíli nechceme zavádět nějaký minimální důchod.“

Sám Babiš je v důchodovém věku, ale zatím o něj stále nepožádal – a to už více než dva roky. Důvod je prostý. „Protože neumím sehnat maturitní vysvědčení,“ práskl na sebe premiér.

Pro příští rok počítá vláda také se zavedením nové digitální daně, která má být zatím nejvyšší v Evropě – v rámci koalice je shoda na 7 %. Vyšší bude také spotřební daň z tabáku, lihu a hazardu. „Jsme druzí na světě ve spotřebě lihu. 12 litrů ročně, na každého obyvatele,“ zdůvodňovala Babiš v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére nárůst spotřebních daní.

Další daně by ale v příštím roce podle Babiše růst neměly. „Já o tom nevím, nepočítáme s tím, naopak nějaké daně například u EET snižujeme daně,“ upozornil Babiš.

Navýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc na 300 tisíc pro rodiny s dětmi do čtyř let odstupňovaný podle toho, kolik jednotlivé rodiny už vyčerpaly, bude podle premiéra platit tak, jak vláda slíbila, tedy od 1. 1. 2020. „I kdyby se to nestihlo (projednat), tak to bude platit retroaktivně, takže to platí,“ s penězi se podle Babiše počítá i v návrhu státního rozpočtu, což je 24,5 miliardy korun.

Video  Babiš v Blesku: O střelbě v letadle, novém ministrovi, zdraví i Monice a dětech  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

josefostravak ( 1. června 2019 17:25 )

ANO je naprosto nevolitelné, je celé nastalé korupcí, lží a demagogií.

Na Babiše padá jeden kostlivec a korupční stín za druhým. A že jich je, třeba
http­s://ww­w.eu­ro.cz­/byz­nys/ba­biso­va-mura-znalec-ktery-resil-prevzeti-lovochemie-dnes-pracuje-pro-agrofert-1337964

Pro toho, kdo má chvíli času doporučuji dokument MATRIX AB
http­s://ww­w.ces­kate­levi­ze.cz­/pora­dy/104­081110­09-cesky-zurnal­/21456­226260­0003-matrix-ab/

elina2 ( 30. května 2019 19:38 )

Zase omílá ty svoje naučené kecy, Prchal je dobrý učitel. To se už nedá poslouchat. Co by žádal o důchod, v prachách se topí, maturitní vysvědčení na to nepotřebuje, zase se chce příblížit nám, obyčejným lidem. Jen mu to všechno žerte, ubozí čecháčkové, až to tady vyrabuje tak potáhne dál.

kukuku ( 30. května 2019 18:46 )

To nedostane ani Metuzalém.

mirkli ( 30. května 2019 18:25 )

Autor to zmastí, a hned je v tom Babiš, to už je paranoia.

faaic ( 30. května 2019 18:21 )

No já bych za těch "tisíc let" spíš poděkoval autorovi článku p. Jakubu Veinlichovi, nemyslíte?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa