Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

EU ochrání práva autorů: „Paraziti, rabování a krádeže gigantů,“ bouřili europoslanci

Aktualizováno -
26. března 2019
13:51
Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. března 2019
10:35

Den D v boji o autorská práva je tady. Evropský parlament schválil směrnici o jejich ochraně. Pro giganty typu Google a Facebook to znamená mimo jiné to, že budou muset platit za sdílený obsah autorům. Platformy budou mít nově povinnost prověřovat, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva. Pro hlasovalo 348 poslanců, proti 274. Europoslanci se předtím odmítli zabývat pozměňovacími návrhy, které počítaly s vypuštěním sporných článků.

Členské státy Evropské unie budou mít nyní dva roky na to, aby příslušnou směrnici posilující postavení tvůrců převedly do svého práva. Europoslanci se pustili do pořádně vášnivé diskuze, kde padaly i obavy o cenzuru internetu.

Člen Italské demokratické strany Nicola Danti upozornil, že jde o odpovědnost platforem a větší rovnováhu v ekonomickém prostředí, ve kterém operují. „Chceme garantovat neutralitu sítě,“ uvedl a upozornil: „Nenaruší to rovnováhu na webu. V posledních dnech vidíme řadu fake news, kde jsou snahy, aby internet zůstal Divokým západem, kde budou dominovat platformy.“

Tlak gigantů a zájem spotřebitelů

Že jde o důležité rozhodnutí, o tom nebylo pochyb. „Dnes se na nás dívá v podstatě celý svět,“ zaznělo také v europarlamentu. Ohroženy jsou velké zisky Googlu, Facebooku, Amazonu, proto na europarlament tlačí kvůli směrnici, upozorňovala řada europoslanců.

Česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) upozornila, že se vzdoruje vůči velké antikampani proti směrnici. „Ze zpoplanění jsou vyňaty nekomerční platformy jako Wikikepie či vzdělávací platformy,“ podotkla. Dle ní jde o to, „jak zabránit tomu, že tvůrci budou okrádáni o svá autorská díla“ a zároveň jde i o zájem běžných spotřebitelů. „V našem zájmu je, aby i na internetu byla hodnotná díla,“ dodala.

Ochrana tvůrců a autorů, Evropa jako vzor

Bulharka Mariya Gabrielová z Evropské komise upozornila, že jde o to přizpůsobit autorská práva 21. století. „Směrnice bude ku prospěchu těm, kteří zajišťují, že naše evropské hodnoty jsou takové, jaké jsou,“ uvedla s ohledem na ochranu tisku a tvůrčího průmyslu včetně autorů hudby či filmů.

„Je třeba je lépe vyzbrojit tak, aby naše kultura mohla přežít. Lépe ochránit novináře, protože to je důležité pro demokracii. Bude to mít dopad na poskytovatele služeb, ale způsobem, který je vyvážený,“ podotkla. „Budu doufat, že díky podpoře této směrnice všichni opět vyšleme silný signál našim tvůrcům, autorům a našim hodnotám,“ dodala a sklidila potlesk.

„Směrnice o autorském právu je potřeba. Všichni jsme si vědomi toho, že tuto legislativu potřebujeme,“ podotkl Zdislaw Krasnodebski a pokračoval: „V určitém smyslu jsou zde narušeny obchodní vztahy nebezpečným způsobem.“ Směrnice se dle něj stala bojištěm pro velké korporace i další subjekty. „Mnoho lidí se vydalo na barikády. Dochází zde k manipulaci lidí, kteří jsou oběťmi vydírání ze strany velkých korporací,“ dodal polský europoslanec.

Rabování na internetu a miliardy z reklamy

Francouz Marc Joulaud z výboru pro kulturu upozorňoval, že „Evropa je průkopníkem v ochraně práv v digitálním světě a stane se vzorem pro celý svět“. Občané dle něj chtějí mít spravedlivý internet, kde autoři budou odměňováni. „Dnes potvrdíme pozici lídra, a nebo se toho vzdáme,“ uvedl.

„Bylo by dobré, abychom dokázali přimět Google a Facebook, aby platily daně,“ připustil Max Anderesson, který však má ze stávající podoby směrnice rovněž obavy. „Chápeme tlaky a chápeme, že těmto gigantům roste apetit,“ podotkl Francouz Patrick Le Hyaric s tím, že na poli internetu jde o obrovský trh. Ale i na něm je třeba chránit tvorba, produkce a obsah. „A nedat prostor rabování a parazitování,“ dodal.

„Pokud se platformy na webu snaží inkasovat miliardy z reklamy, tak musí také respektovat hodnoty práce,“ apeloval italský europoslanec Massimiliano Salini (Forza Italia). „Tato směrnice zaručuje přežití umělců v digitálním věku,“ přidal se Řek Giorgos Grammatikakis. „Nesmíme zničit internet, ale musíme přizpůsobit autorské právo internetu. Jsem proti tomu, aby velké internetové společnosti prosazovaly svá práva na úkor všech,“ podotkla Evelyn Regnerová z Rakouska.

Svoboda: Paraziti, kteří kradou obsah

„EU zcela určitě potřebuje reformu copyrightu (…) Hledáme novou rovnováhu, rovnováhu pro 21. digitální století,“ uvedl Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Je rád, že návrh potvrzuje práva vydavatelů, ale je ochoten vyrovnat se s „parazity, platformami, které vlastně kradou“ autorský obsah. Odmítl, že návrh zavádí cenzuru.

„Nositelé práv a tvůrci budou nadále moci žít díky tvůrčímu průmyslu, to bylo zásadní vzhledem k tomu, jak vznikají nové platformy, nové podnikatelské modely, které vytvořily nerovné podmínky,“ věří Brit Sajjad Karim. „Budoucnost nakladatelského průmyslu bude zajištěna,“ věří.

Historický okamžik

O nespravedlivé finanční rovnováze mluvili i další. „Je to zcela historický okamžik, poprvé se snaží parlament nastolit vztahy mezi těmi velkými a mezi těmi, co jim vytváří zisky – tvůrci a novináři,“ říkal Jean-Marie Cavada.

„Ekonomika tisku se rozpadá a nikdo se to nesnaží napravit. Tisk je základem demokracie. Až nebude svobodný tisk, až nebude žádný novinář v Googlu či Wikipedii, tak v podstatě nebudou informace. Je to jediná šance pro tvůrce, podniky, nakladatelství, noviny, aby se zde vytvořila nová rovnováha a ochránila se jejich budoucnost,“ upozornil člen ALDE.

„Slyšíme o cenzuře, o Wikipedii, ale zde přece žádná cenzura není a nebude. Poprvé za 15 let, co jsem tady, jsme byli bombardováni ze strany mastodontů, gigantů, kteří se snaží nás napadat. Musíme hlasovat pro tento text, jinak to bude mít vážné důsledky,“ dodal emotivně.

Obavy z článku 13 a filtrů obsahu

Padala však i varování před hrozící cenzurou internetu. „Článek 13 byl od samého počátku zdrojem velkých pochybností, a proto potřebujeme jasný právní kompromis, který sjednotí pravici i levici. Internet není jen prostředkem, jak se dostat ke známým dílům, ale je i kreativním prostředím,“ podotkl Polák Michal Boni (LIBE).

„Tento text změní internet tak, jak ho známe,“ postěžovala si europoslankyně Lidia Joanna Geringer de Oedenbergová a dodala: „My jako Evropský parlament máme mandát, podle kterého máme chránit malé a střední podniky, proto jsou z oblasti, ze kterých jsou vyňaty, ale ne úplně. Musí si kupovat drahé filtrové technologie, které v tuto chvíli vyrábí pouze američtí giganti.

Europoslankyně Julia Redaová z německých Pirátů tvrdila, že se rozjel kolotoč dezinformací. „Byla tady zcela jasně snaha, aby se odpoutala pozornost občanů nesprávným směrem,“ bouřila a varovala před článkem 13. Podobně jako čeští Piráti, kteří kvůli tomu protestovali o víkendu v Praze. Varují mj. před tzv. „upload filtry“, filtry obsahu. „Nikdo ve spolkové vládě nechce převzít odpovědnost nad upload filtry, ani kancléřka Merkelová,“ varovala Pirátka. „Tato směrnice nemůže projít bez změn, to by bylo naprosto zničující pro svobodu tisku i svobodu v síti,“ podotkla.

Orwellovský svět

Že giganti mohou zavést filtry, to je dle Pirátky v textu uvedeno. Řek Lampros Fountolis v té souvislosti varoval před dohledem nad internetem,  „Orwellovým světem“ a „dobami, které budou připomínat Sovětský svaz“.

„V tom textu nejsou žádné obsahové filtry, naopak, povinnosti jsou svěřeny platformám, tady jde skutečně o ochranu umění, kreativního průmyslu. Jde o opatření, proti těm, kteří neplatí daně,“ reagoval na obavy europoslanec Jens Rohde.

Komunista Jiří Maštálka (KSČM), který do europarlamentu přišel v bílém triku s potiskem „Free Ross“, se pozastavil nad vypjatou atmosférou úterního jednání ve Štrasburku. „Dnešní zasedání spíše připomíná finále fotbalového mistrovství než racionální parlamentní rozpravu,“ podotkl.

Ani on nesouhlasí s články 11 a 13, po dvou a půl letech tvrdé práce a náročného vyjednávání se však dle něj uleví všem, až návrh bude projednán. „Promeškali jsme jedinečnou možnost zmodernizovat evropské autorské právo,“ stěžoval si však. A návrhu vytkl, že počítá s cenzurou internetu a dopadne na každého uživatele. Ubývat prý bude i diskuzních fór. „Skončí tak internet, jak jej známe dnes,“ tvrdí komunista.

„Tvorba nebude, pokud nebude odměňování. Tato směrnice je o tom, abychom dali větší sílu tvůrcům. Nechápu, že někdo z levice chrání vykořišťování tvůrců,“ podotkl Španěl José Blanco López.

Strašení kvůli směrnici

Brit Jonathan Arnott varoval před propastí mezi EU a mladými lidmi. kteří proti směrnici protestují. „V podstatě máme jen dva a půl týdne před volbami a vše se protlačuje jen kvůli tomu. Nedělejte ještě větší propast mezi parlamentem a lidem. A ještě větší mezi britskými lidmi a Evropou,“ dodal s tím, že europoslanci čelí tlaku lobistů. „Na nás více tlačí průmysl, než tvůrci,“ připustil.

Europoslanec Bogdan Andrzej Zdrojewski upozornil, že je posledním, o kterém by se dalo prohlásit, že je lobbistou – směrnice se zastal, protože je zde skupina, která bojuje za svá práva, skupina, která jen bojuje za to, aby se uživila.

Francouzka Marie-Christine Boutonnet upozornila: „Není to tak, jak se straší. Je tady zajištěná rovnováha mezi kreativci a uživateli. Platformy se obohacují cizím vlastnictví. Jedná se o to, aby platily ty, kterým to náleží.“

Podle německé europoslankyně Sabine Verheyenové dochází k „rabování ze strany bezohledných koncernů“. „Cílem není cenzura, ale udělování licencí na obsah. A přitom se ty licence zjednodušily. Dodatečně tady existuje celá řada udělených výjimek pro nekomerční platformy, platformy jako Wikipedia či eBay jsou vyňaty. Stejně tak startupy. My vnášíme tímto návrhem férovou, protože zatím z toho těží pouze platformy. My se musíme postarat o to, abychom tady měli férové poměry a spravedlivý internet,“ dodala.

Volnost na internetu vs. autorská práva

„Autoři, výzkumníci, novináři, producenti, vydavatelé, ale i spotřebitelé získají lepší pozici. Vnáší se sem právní jistota,“ uvedla Francouzka Virginie Roziére. I dle ní je třeba chránit evropskou kulturu a ty, kteří k ní přispívají. „Giganti používají praktiky rabování a krádeží,“ čílila se, zatímco zaznívaly i hlasy proti směrnici, varující před tím, že právě mediální trh budou ovládat jen ti velcí.

„Internet se stal, čím je, je to miniaturizovaný odraz světa, který chceme regulovat. Internet je poslední baštou svobody, a proto ho chcete ovládnout. Vaše směrnice, legislativy jsou zbytečné a bylo by lepší je vůbec nemít,“ bouřil Polák Dobromir Sosnierz (Wolnosc). „Na internetu dochází k mnohému porušování autorských práv,“ oponoval Luis de Grandes Pascual. Autorská práva jsou práva jako každá jiná, je třeba je proto chránit.

Cenzura je v Číně

„Cenzura je v Číně, ale tam není ani ochrana autorských práv,“ upozorňovala však Němka Helga Truepelová. „Je to situace win – win, bude tu právní jistota. Platformy konečně musí převzít zodpovědnost. Jde o spravedlivá pravidla. Autoři jsou menšinou v naší společnosti, a proto je musíme chránit, musíme je podporovat. Jde o spravedlnost na internetu,“ dodala.

„To, co máme v tuto chvíli na stole, je bez jakékoli ambice,“ varovala německá europoslankyně Marina Michels (Die Linke) s tím, že petici proti směrnici podepsalo 5 milionů lidí. „Chceme lepší řešení, jde o svobodnou komunikaci, kterou v 21. století rozhodně potřebujeme,“ podotkla.

agfor ( 26. března 2019 16:31 )

To bych tam musel vyjmenovet všechny partaje.

jiri.k ( 26. března 2019 15:40 )

Třeba jako youtube bych za umístění souboru od subjektů, které si nepřejí kopírování, případně ještě požadují autorské odměny požadoval poplatek za umístění, nebo bych je úplně vyřadil, popřípadě by se museli odměn vzdát. Myslím, že by to bylo ku prospěchu věci a prezentovali by se tam pouze ti, kteří chtějí a na nekomerčním základě, pouze za odměny za shlédnutí. "Umělci" si zde často zřizují svoje kanály a inkasují odměny za shlédnutí, dokonce si tam bezostyšně umisťují upoutávky, ukázky, což je vlastně bezplatná reklama, čímž parazitují na veřejně přístupné platformě.

saly23 ( 26. března 2019 14:10 )

Je to konec svobody.Dnes se už nemusí dobývat území tanky.Brusel to naříďí,a náš parlament to do dvou let sám v ještě horší podobě uzakoni.Evropa kráčí ve stopách Severní korei nebo Číny.Černý den.

agfor ( 26. března 2019 12:36 )

Když mluví o zlodějích a parazitech, tak určitě mají na mysli zločinecké organizace jako je např. OSA, Dilia apod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa