Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kalouskova žena může vynést Kuberovi „trůn“. Zastaví ji ANO?

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. října 2018
05:20

Nikdy nebyla situace v Senátu tak zamotaná, jako po právě skončených volbách. Na místo jednoho nejsilnějšího klubu se jich nyní rýsuje hned trojice. O novém předsedovi Senátu, druhém nejvyšším ústavním činiteli ČR, tak může rozhodnout i bývalá místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková nebo miliardář a loterijní magnát Ivo Valenta. Oba by mohli k nejvyššímu postu v Senátu pomoci Jaroslavu Kuberovi. Chalánkovou ale může v samotné cestě de Senátu přibrzdit, či zastavit možné napadení výsledků voleb.

Jitka Chalánková a Ivo Valenta budou zřejmě rozhodujícími faktory v bitvě o nejsilnější senátorský klub po volbách. Dosud se nejčastěji skloňovala jména trojice prezidentských kandidátů Drahoš, Hilšer, Fischer. A ačkoliv ještě oficiální rozhodnutí nepadla, polohlasem se mluví o tom, že Hilšer zakotví v menším klubu Senátor 21, Fischer u lidovců a Drahoš u Starostů, za které kandidoval.

S tímto rozložením sil by přešly trumfy, nebo možná „černí petrové“, do rukou bývalé první dámy TOP 09. „Ta otázka je teď velmi žhavá. To jsem ani nečekala, překvapilo mě to. Chtěla jsem dělat svou práci, a ne řešit, kdo bude předsedou Senátu. Vzala jsem si nějaký čas na rozmyšlenou. Jednala jsem s ODS a KDU-ČSL, to není nic tajného. Se Starosty ne,“ řekla Chalánková pro Blesk Zprávy. Bývalá poslankyně se proslavila angažováním v kauze norských dětí.

V cestě do horní komory se jí ale může objevit překážka se jmenovkou hnutí ANO, jehož kandidátka se na Prostějovsku o pět hlasů nedostala do druhého kola. Pět hlasů ji dělilo právě od Jitky Chalánkové. Podle hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka (ANO), kam Prostějovsko patří, zatím hnutí zvažuje možnost napadení voleb. Jasněji by mělo být do konce týdne, informoval Blesk Zprávy.

Na napadení voleb má hnutí od středy deset dnů. Pokud by soud dal ANO za pravdu, musely by se volby v obvodu č. 62 opakovat, a to obě kola. Senát by pak byl na ustavující schůzi jen 80členný.

Jitka Chalánková (TOP 09) bojuje proti praktikám norského Barnevernu. Norské úřady ale k případům odebraných českých dětí žádné informace neposkytují. Jitka Chalánková (TOP 09) bojuje proti praktikám norského Barnevernu. Norské úřady ale k případům odebraných českých dětí žádné informace neposkytují. | Blesk / Martin Pekárek

Důvodem je fakt, že okrsková volební komise ve Slatinkách na Prostějovsku prohodila v 1. kole obálky pro komunální a senátní volby. I když změnu barvy dodržela po celé hlasování a voliče informovala o záměně obálek, výsledkem je vyšší procento neplatných hlasů. Důvodem byl nedostatek šedých obálek, do kterých se vkládaly lístky pro komunální volby. Komise měla za to, že větší zájem bude právě o volby na místní radnici, proto šedé obálky přidělila volbám do Senátu.

„Je to celkem zajímavá situace, oni to udělali jinak, ale zákon porušen nebyl,“ míní Chalánková.

„Trumfem“ může být Valenta 

Nejen nově zvolení senátoři však míchají v horní komoře v tuto chvíli kartami. „Hru o trůny“ může posunout také stávající nezařazený senátor Ivo Valenta ze Soukromníků. Ten by mohl posílit řady klubu ODS. Právě s touto stranou totiž Soukromníci ve volbách v poslední době často spolupracují. Valenta je navíc dlouholetým donátorem občanských demokratů.

Pokud by se jak Valenta, tak Chalánková připojili ke klubu ODS, měl by klub celkem 19 členů a za předsedu Senátu by navrhl Jaroslava Kuberu, dlouholetého teplického primátora.

Chalánková má ale zřejmě blíže k lidovcům, v barvách TOP 09 například organizovala pomoc křesťanským uprchlíkům a dříve členkou KDU-ČSL byla. ODS by pak zůstala nejsilnějším klubem pouze v případě, že by se k nim připojil Ivo Valenta.

Ivo Valenta, senátor, který by mohl posílit ODS Ivo Valenta, senátor, který by mohl posílit ODS | Blesk:Krivan Ladislav Krivan

V případě stejného počtu členů by se podle neoficiálních informací snažily kluby spíše dohodnout, než aby nechaly volbu hlavy Senátu až na hlasování na plénu. Pak by měl asi největší šanci lidovecký exrektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

„Skoro jednomyslně by byla podpora spíše pana Hampla, než kolegy Kubery,“ řekl předseda senátorů STAN Jan Horník v odpovědi na dotaz, kdo by byl pro Starosty přijatelnější. Za STAN by pak o předsedu mohli usilovat nejspíš Zbyněk Linhart nebo Petr Holeček. Proti Jiřímu Růžičkovi, třetímu možnému kandidátovi, hovoří fakt, že je členem TOP 09. 

Naopak z řad ODS by Horník v otázce předsedy Senátu raději vybíral z dvojice Miloš Vystrčil (předseda klubu) a Jiří Oberfalzer (předseda mandátového výboru). Kuberovi někteří senátoři vyčítají dobré vztahy s prezidentem Zemanem.

Hilšer i Drahoš už ví, Fischer si dává na čas

Z prezidentských kandidátů už mají jasno Marek Hilšer a Jiří Drahoš. Oba by měli své rozhodnutí během čtvrtka zveřejnit. Hilšer měl ale poslední jednání s klubem Starostů ještě ve středu v podvečer.

„Své rozhodnutí oznámím zítra dopoledne. Dnes mám ještě poslední jednání. Otázka financí pro mě není žádným kritériem,“ sdělil ve středu Blesk Zprávám s tím, že jediným požadavkem, který při jednání měl, byla účast ve zdravotnickém výboru. 

„Žádné podmínky, co se týká funkcí, jsem si nestanovoval. Až z toho byli překvapení. Bylo pro mě důležité, abych byl ve výboru pro zdravotnictví a sociální otázky. Někde, kde to pro mě bude dávat smysl, abych neskončil někde v mandátovém výboru. Nebyl to nikde problém,“ doplnil.

Naopak na čas si dává poslední z trojice Pavel Fischer. Definitivně jasno by mělo být nejpozději do první schůze Senátu v novém složení, tedy do 14. listopadu. 

V Předvolebním duelu Blesk Zpráv diskutovali dva neúspěšní kandidáti na prezidenta Jiří Drahoš a Pavel Fischer. Oba teď chtějí do Senátu V Předvolebním duelu Blesk Zpráv diskutovali dva neúspěšní kandidáti na prezidenta Jiří Drahoš a Pavel Fischer. Oba teď chtějí do Senátu | Blesk:Czech News Center / Rušinová Mária

Pravděpodobné složení senátorských klubů

ODS (18): Aschenbrenner, Burian, Červíček, Chlupáč, Jirsa, Karpíšek, Kortyš, Koštial, Kubera, Nwelati, Nytra, Oberfalzer, Tecl, Vilímec, Vystrčil, Zeman, Valenta?, Faktor?

STAN (17): Balatka, Bek, Canov, Czernin, Holeček, Horník, Hraba, Chaloupek, Linhart, Pavera, Růžička, Sulovský, Vosecký, Sobotka, Žáková, Dernerová?, Drahoš?

KDU-ČSL (17): Bradáč, Carbol, Čunek, Jelínková, Hampl, Horská, Hubáčková, Chmelová, Kantor, Kunčar, Papoušek, Seitlová, Šilar, Šromová, Vítková, Fischer?, Chalánková?

ČSSD (13): Antl, Bárek, Dienstbier, Kratochvíle, Malý, Nenutil, Strnad, Sušil, Štěch, Štohl, Třísková, Vícha, Žaloudík

ANO (7): Hamousová, Větrovský, Baudyšová, Dušek, Koliba, Václavec, Adámek

Senátor 21 (7): Láska, Kos, Goláň, Orel, Rabas, Wagenknecht, Hilšer?

nezařazení: Cienciala, Doubrava

oldedek ( 18. října 2018 14:03 )

"Kubera: Vyčítají mi, že jsem malý a málo důstojný..." Jó Járo to přeci není možný - já si naopak myslím, že jsi velký, velmi velký - a na ty dva tvé velké politické počiny nelze zapomenout - vzpomínám jak si pro senát zařídil aby byl na WC toaletní papír, nó a ten tvůj lobing abychom mohli kouřit třeba i na operačním sále byl Boží - díky, díky, díky ... Nó a ještě tvůj velmi vřelý vztah k Milošovi z Hradu nám dává záruku, že to tak vesele bude s vámi oběma u nás pokračovat i nadále ... Sláva, sláva, sláva ....

arne100 ( 18. října 2018 13:07 )

Zdenekk.Tvoje inteligence ukazuje kam jsi dospěl.Jsi skutečný ubožák který tady nemá konkurenta.Inu jký jsou tvé rodie tkoý je syn.Hulvátkterý vyl z 5 tříy základky a nic jiného neumí než být sprostý a urážet druhé.Inu i pablby se rodí tady je toho důkaz.

zadnice ( 18. října 2018 11:44 )

„Kolik Romů máte ve třídách?“ Ředitelé škol opět počítají, řídit se mají vzhledem! Diskuze samozřejmě neotevřena. Vzhledem k promíchanosti, holky s cigány běžně chodí, nelze se řídit vzhledem. Snad podle chování!!!

gabreta ( 18. října 2018 11:28 )

Jo, tam teď pobíhají předsedové klubů s igelitkama a loví duše! Prachy jsou prachy!!

dragomira ( 18. října 2018 10:03 )

Už tu sama černá huba je teď... I slimaku! Bohužel..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa