Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drahoš a Čunek se můžou smát, o Senát zápolí ODS s ANO. Rath s Paroubkem propadli

Autor: ČTK, kal - 
7. října 2018
02:20

První kolo senátních voleb vyhrála ODS s 11 finalisty před ANO s deseti. Úspěšní byli i Starostové a lidovci, kteří už získali po jednom senátorovi, mandát v prvním kole „ukořistil“ Jiří Čunek a Jiří Drahoš. ČSSD může obsadit jen pět křesel ze 13 obhajovaných. STAN má ve finále pět kandidátů, lidovci čtyři. Po třech kandidátech budou mít v závěrečném klání Piráti a hnutí Senátor 21.

K senátním volbám přišlo 42 procent lidí. V prvním kole byli zvoleni zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) na Vsetínsku a bývalý prezidentský kandidát Jiří Drahoš (za STAN) v Praze 4.

Roli favoritů splnili i další prezidentští kandidáti Marek Hilšer v Praze 2 a Pavel Fischer v Praze 12, stejně jako Jaroslav Kubera (ODS) na Teplicku, rektor Mikuláš Bek v Brně nebo Petr Vícha (ČSSD) na Karvinsku.

Mezi jasné vítěze prvního kola patřili také Ladislav Faktor (nezávislý) na Českobudějovicku, Přemysl Rabas (za Senátor 21) na Chomutovsku, Jaroslav Zeman (ODS) na Jablonecku, mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS), Herbert Pavera (TOP 09) na Opavsku a Patrik Kunčar (KDU-ČSL) na Zlínsku.

 

Mezi poraženými byli naopak bývalý středočeský hejtman David Rath na Litoměřicku nebo expremiér Jiří Paroubek (oba dříve ČSSD) a protiislamistický aktivista Martin Konvička na Ostravsku.

Přečtěte si komentář k výsledkům voleb na Reflex.cz

Doporučujeme
willi48 ( 7. října 2018 17:10 )

Právě jsem si poslechl tohoto beznázorového chudáčka v televizi - čemu se chce jako senátor věnovat. Boží prostoto, to jste tam, kluci pražáci, zvolili pěkného (fuj, lépe pořádného, ne grandiózního) vola. On se chce věnovat řešení problému dopravy v Praze. Vždyť on ani netuší, do čeho vlastně kandidoval.

sores ( 7. října 2018 12:29 )

Praha nevolí ANO ani omylem, je v ní nejvíce megařů a je to stát ve státě!! Zbytek Česka žije na úrovni Rumunska a Bulharska! Díky ANO rostou platy a trochu i ty žebrácké důchody! Drahoš bude pohroma jako ožrala Kalousák.

lynx ( 7. října 2018 12:15 )

Kolik že to měl Jura podpory před volbami? Říkal 70%, ne? Zdá se, že se jebnul o nulu.

montevideo ( 7. října 2018 11:36 )

Vyžírka Drahoš se konečně dočkal trafiky. Náčelník Rozšklebená huba má teplé místečko.

majojo ( 7. října 2018 11:33 )

Ne všichni, hochu. Odkudpak jsi, aby se ti dalo vyčíst, že ti, dejme tomu Stodorané volili třeba Bahňáka?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa