Šokující varování lékařky: Pozor na 4 oblíbená jídla! Mohou vás i zabít

Autor: jel - 
6. července 2025
13:13

Texaská lékařka, výživová poradkyně a autorka knihy o výživě Christine Adaeze Nwohaová na sociální síti varovala před čtyřmi oblíbenými jídly, která by si v restauraci nikdy neobjednala, protože mohou obsahovat bakterie E.coli, salmonelu nebo norovirus (způsobuje virovou gastroenteritidu, pozn. red.). Ty způsobují velice vážné zdravotní obtíže a v některých případech mohou být i smrtelné.

Na infekce způsobené požitím kontaminovaného jídla podle deníku Daily Mail zemře ročně 420 tisíc lidí na celém světě. 

Lékařka Nwohaová zveřejnila nedávno na instagramu video, v němž upozorňuje, na čtyři potraviny, které v jakékoli restauraci odmítná ze zdravotních důvodů konzumovat. První uvádí, že bakterie mohou obsahovat plátky citronů a limetek, jaké se často dávají do nápojů. Ty podle ní totiž můžete dostat naservírované v pití i po tom, co někomu spadly na zem.

Hovězí burgery i led

Podobný problém vidí doktorka také s kostkami ledu. Výrobníky se totiž v restauracích čistí jen sporadicky, takže jsou „špinavé, zapáchající a odporné“. Některé bakterie jsou podle ní velmi odolné a přečkají i mrazící proces. Navíc prý na led může sahat i personál, nepříliš čistýma rukama. 

Další jídlo, před nímž Nwohaová varuje, je hovězí maso a to především to málo propečené. Nedoporučuje si v restauracích objednávat burgery v takzvané „rare“ úpravě.

„Je rozdíl mezi hovězím burgerem a steakem. Bakterie jako E.coli nebo salmonela se u steaku nachází na povrchu, takže pokud je opečete, bakterie tím zabijete a steak krvavý uvnitř bude v pohodě,“ vysvětlila s tím, že u burgerů je situace jiná, protože se dělají z mletého masa a pokud chcete burger rare, uvnitř stále mohou zůstat bakterie, které se přípravou nezničí.

Poslední jídlo, které by si výživová poradkyně nikdy neobjednala v restauraci jsou syrové ústřice. Ačkoliv jsou často považovány spíše za luxusnější jídlo, kamarádka Nwohaové po nich prý skončila v nemocnici, kde se léčila měsíce.

Video  Podcast: Opulentní žranice může být umění, přesvědčí fanoušky pražské ikony Kryštof Bartoš  - Ivan D. Hladík, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi