Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Moc utrácíte, vzkázal EU Senát. Na papírování má dát každý Evropan tisícovku navíc

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. října 2018
13:44

Neulehčujete lidem čerpání fondů a sami navyšujete výdaje na administrativu. S těmito výtkami podpořili senátoři kritické stanovisko vlády k budoucímu rozpočtu Evropské unie. Na papírování by totiž mělo jít v letech 2021 až 2027 v přepočtu až o 400 miliard korun více. Podle předsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila navýšení znamená tisíc korun ročně navíc na každého obyvatele EU. Někteří senátoři označili rozpočet EU za jeden z nejdůležitějších tisků, které se jim dostanou pod ruce. S tím souhlasila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Je tam několik vad. Není zabezpečeno, že by se snížila administrativní zátěž související s dotacemi. Komise také navrhuje navýšit své administrativní výdaje o 23 %, což je 15 miliard eur, to znamená tisícovku ročně navíc na každého obyvatele EU,“ vyčetl rozpočtu Unie šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil.

Výhrady měli také senátoři za vládní hnutí ANO. „Je třeba dobře nastavit parametry a pravidla, jak se budou prostředky čerpat. Zastáváme názor, že pozice vlády je správná a vyvážená,“ řekl k tomu Jaroslav Větrovský.

„Nezaznělo nic, v čem bychom byli zásadně v rozporu. Je to budoucnost, jedná se o velké peníze. Vláda má k tomuto materiálu velmi pragmatický přístup – velmi kritický. Pokud podpoříte stanovisko vlády, podporujete krok správným směrem,“ uzavřela debatu ministryně Schillerová.

S podobnou kritikou už přišla začátkem října Sněmovna. Ta odmítla, aby se hledaly nové zdroje peněz do rozpočtu, ale doporučila, aby Komise chybějící finance našla úsporami.

Debata v dolní parlamentní komoře se také stočila k rozhodnutí Evropského parlamentu směrem k Maďarsku, se kterým bylo zahájeno jednání kvůli možnému porušení právního státu. Sněmovna pak přijala usnesení poslance ODS Jana Skopečka, kde postoj europarlamentu kritizuje. Proti svým zástupcům v Bruselu se tehdy postavila i část hnutí ANO. Například premiér Babiš, který proces tvrdě kritizoval, se ale zdržel.

Vláda se postavila k návrhu Evropské komise s výhradami. Vadí jí právě mj. přílišné utrácení. „Navrhovaný rozpočet má dle Komise umožnit kompenzovat dopady brexitu, zajistit adekvátní zdroje pro kohezní politiku, společnou zemědělskou politiku a zvýšit výdaje na nové priority Evropské unie. Já osobně jsem vůči tomu návrhu rozpočtu velice kritický. Jednak si myslím, že bychom měli počkat na příští Komisi (po volbách v květnu 2019 - pozn. red.), a rozpočet je málo srozumitelný,“ řekl k němu Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa