Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko na dotacích EU v příštích letech ostrouhá, stále však bude „v plusu“

Autor: AKu - 
2. května 2018
12:12

Evropská komise slíbila dnes odpoledne představit návrh rozpočtu EU na příštích sedm let. Chudší země EU, mezi nimi i Česká republika, by měly dostat méně peněz než dosud, zatímco podpora států na jihu unie se zvýší. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Mezi cíli EU je i zvýšení bezpečnosti a omezení migrace. Brusel chce mít zároveň možnost zastavit tok peněz těm zemím, které nedodržují vládu práva.

V současném plánu rozpočtu na léta 2013–2020 je pro chudší státy unie k dispozici přibližně 350 miliard eur, v přepočtu téměř devět milionů korun. Podle serveru iHned.cz však komise nejspíše navrhne, aby se tato částka snížila o pět až deset procent. Krácení neujdou ani dotace pro zemědělce.

Úbytek peněz souvisí především s novými pravidly, podle kterých je chce evropská komise rozdělovat. Podle britského deníku Financial Times chce nyní Brusel kromě ekonomického výkonu dané země zohlednit mnohem více faktorů, od nezaměstnanosti mladých po inovace a přístup k migraci. Část peněz tak poputuje k zemím na jihu unie, jako jsou Itálie, Španělsko či Řecko. Řada zdejších regionů se totiž nachází v horší ekonomické situaci, než Česko, jehož hrubý domácí produkt patří k nejrychleji rostoucím v Evropě.

I přes plánované škrty však Česká republika bude i v příštích letech dostávat z evropského rozpočtu více peněz, než kolik do něj odvede. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) přiteče po roce 2020 z Bruselu asi 150 miliard korun, konkrétní částku však Evropská komise nezveřejní dříve než za několik týdnů. Babiš především pokládá za důležité, aby česká vláda mohla sama rozhodnout o tom, na co evropské dotace využije. V současnosti se na tom musí dohodnout s Evropskou komisí.

Peníze „jen zemím, které dodržují vládu práva“ 

Současný rozpočet EU do roku 2020 činí zhruba bilion eur (25 bilionů korun). Brusel přitom chce, aby tato částka EU tato částka vzrůst o jedno až dvě procenta, a to i přes výpadek příjmů, který způsobí odchod Británie z EU (zhruba 12 miliard eur ročně). Zdůvodňuje to především nutností lépe čelit migrační vlně či hrozbě terorismu.  Posílena má být proto především ochrana vnější hranic unie. Změnou by měla projít také struktura dotačních programů. Větší šanci na peníze z rozpočtu by tak měly dostat projekty, které skutečně přinesou přidanou hodnotu.

Novinkou je požadavek komise, aby peníze z evropského rozpočtu mohly přijímat jen ty země, které dodržují vládu práva. Tento krok je namířen především proti Polsku, kritizovanému za omezování nezávislosti soudnictví, a Maďarsku, které Unie žaluje kvůli kontroverznímu zákonu o vysokých školách a nevládních organizacích.

Ke schválení evropského rozpočtu je třeba jednomyslná shoda všech 27 členů EU (Británie už o něm rozhodovat nebude). Podle serveru ihned.cz Česká republika navrhované priority a změny vesměs podporuje, ale pouze za předpokladu, že chystané snížení peněz pro chudší státy nebude výraznější, než se zatím očekává.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa