Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babiš se kasal za rozpočet s přebytkem 62 miliard. A hrozil kvůli EET

Autor: simao, ČTK - 
3. ledna 2017
15:33

Vicepremiér Andrej Babiš předstoupil v úterý před novináře, aby se pochválil za „nejlepší rozpočet“, jaký Česko zatím mělo – s přebytkem 61,8 miliardy za loňský rok. Nepřišly však jen oslavné ódy. Babiš také reagoval na problémy EET, kdy jej dle jeho slov někteří provozovatelé neberou vážně. A mají třeba i dvě pokladny – jednu pro cizince, druhou pro Čechy.

Přál hodně zdraví, rodinné pohody a lásky. Andrej Babiš na své první letošní tiskovce hýřil zpočátku dobrými zprávami. „Myslím si, že je na co být hrdí za minulý rok,“ uvedl. Státní rozpočet totiž loni skončil v přebytku 61,8 miliardy korun, což je nejlepší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Schválený rozpočet přitom počítal se schodkem 70 miliard korun. Předloni byl schodek rozpočtu 62,8 miliardy korun.

Oddlužili jsme každého z vás o 6621 Kč, vzkázal Babiš

Babiš uvedl, že daňové rozpočty a peníze daňových poplatníků spravovalo jeho ministerstvo efektivně. Pochvaloval si také, že se podařilo snížit celkový státní dluh.

„My jsme rozpočtově odpovědní a skutečně je potřeba, aby se náš dluh nenavyšoval. A to se nám i daří. Dokonce se nám i povedlo ten dluh snížit o 70 miliard od nástupu naší koaliční vlády. Takže když to přepočteme na stav obyvatelstva koncem září 2016, tak jsme vlastně oddlužili každého občana naší země o 6621 korun. Já doufám, že když budu opouštět tenhle úřad, tak ten dluh nebude vyšší, a to je můj cíl, než jsem sem nastoupil,“ uvedl Babiš.

Babiš hrozil kvůli EET: Končí benevolence

On sám se přitom v minulém roce hodně zasazoval mj. i o to, aby se zlepšil výběr daní. A právě to podle něj hrálo v rozpočtu roli. Poklesly i výdaje na správu státního dluhu.

Co si Babiš pochvaloval, bylo opět zavedení EET, elektronické evidence tržeb. Ale dospěl tu i ke kritice. „EET stále provází různé negativní kampaně a zatím máme pocit, že ne všichni provozovatelé to berou vážně, někteří prohlašují, že to nebudou dodržovat. A my jsme řekli, že před Vánoci budeme benevolentní, ale ta naše benevolence skončila. O to víc, že někteří skutečně si z toho dělají srandu,“ varoval Babiš. 

Připustil, že evidenci provází jisté problémy. „Máme poznatky, že někteří běží na dvě pokladny. Když přijde cizinec, tak dostane jinou účtenku atd. My to vnímáme, my to analyzujeme a bylo by dobré, aby to podnikatelé brali vážně,“ dodal Babiš.

Kritiku ekonomů a opozice ministr odmítl

Za dobrým výsledkem rozpočtu je podle ministerstva financí (MF) růst daňových příjmů, ekonomický růst i úspory v běžných výdajích a na obsluze státního dluhu. Ekonomové ovšem již dříve upozornili, že lepší hospodaření rozpočtu souvisí mimo jiné také s poklesem investičních výdajů vlády na projekty spolufinancované z evropských fondů. Ty loni činily 54,3 miliardy korun, což bylo ve srovnání s rokem 2015 o 118 miliard korun méně.

„Byli jsme kritizováni, že jsme investovali méně. To je sice pravda, ale vůči schválenému rozpočtu jsme investovali navíc 6,2 miliardy korun. Takže ta kritika, že jsme investovali méně, neobstojí. Musíme to srovnávat se schváleným rozpočtem,“ bránil se dnes Babiš. Upozornil, že rozpočet v roce 2015 byl z pohledu proinvestovaných peněz extrémní, protože končilo staré programovací období 2007–2013.

Česká republika měla přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy to bylo zhruba 10,5 miliardy korun. „Je to skvělý výsledek,“ říkal k rozpočtu za rok 2016 Babiš. „Předpokládám, že budeme kritizováni za to, že jsme špatně rozpočtovali, ale my si to nemyslíme, my si myslíme, že jsme rozpočtovali dobře,“ dodal.

Sobotka: Vyšli jsme správnou cestou

„Díky úspěšné hospodářské politice vlády zastavujeme zadlužování. Teprve počtvrté v historii byl dosažen rozp. přebytek. Naposledy to bylo v 1995,“ pochvaloval si poté na Twitteru i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Ačkoliv naši vládu pravice kritizovala za zvyšování platů a důchodů, ukazuje se, že opuštění politiky plošných škrtů byla správná cesta,“ dodal později premiér.

ODS: Babišova kouzelnická berlička

Babiš i Sobotka tak předeslali kritiku, která následně skutečně přišla. Podle opoziční ODS měla vláda přebytek ve státním rozpočtu za loňský rok investovat, uvedl v tiskovém prohlášení šéf ODS Petr Fiala.

„Dobrý výsledek rozpočtu mne těší. Vadí mi ale, že občané to bohužel nijak nepocítí. Ani v nižších daních, ani v odbourávání zbytečné byrokracie, ani ve formě lepších služeb,“ tvrdí Fiala. Podle něj Česko zažívá hospodářský růst díky pracovitým lidem. 

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija pak Babiše dokonce podezírá z manipulace s čísly, zejména u DPH. Nezdá se jí totiž rozdíl mezi schváleným deficitem 70 miliard a výsledkem. „Seknout se zhruba o 130 miliard oproti plánu je buď absolutní neschopnost, či záměrné manipulování s čísly,“ napsala na Facebooku.

Babiš dle své ostré kritičky není odpovědný ani za nízké úroky, které jsou výsledkem intervencí České národní banky. „Je to další optický doping pro rozpočet a kouzelnická berlička,“ míní Udženija.

VIDEO: Na projednávání rozpočtu do Sněmovny loni dorazil i prezident Miloš Zeman. Rozpočet pochválil.

Video  Miloš Zeman popáté ve Sněmovně: Chválil rozpočet, kritizoval sociální dávky.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

pfoto1 ( 8. ledna 2017 10:01 )

„Byl jsem v šoku.“ Tmavý model a muslim z letáku Lidlu promluvil o Češích Jsem také v "šoku"! Blesk začíná připomínat Otázky Václava Moravce a jeho pověstnou větu o čem se po dnešních Otázkách bude mluvit!? Bohužel v případě Blesku modifikovanou na: o čem dnes Blesk dovolí mluvit!? K výchově čtenářů používá několik možností. V případě, že se jedná o článek typu: kde se která hvězda jak opila a co tomu říkají sousedi, tak s diskusí není problém a nechá čtenáře (s prominutím) "vyblít" do sytosti. Ovšem k tématům, které čtenářům dokáží pohnout žlučí diskusi zásadně neotvírají, nebo jen na malou chvíli. Případně ji přepnou pouze na FB, který spousta lidí ze zásady nepoužívá, ale budiž diskuse by mohla běžet. To by ovšem nesmělo docházet k (jistě náhodné) technické poruše, kdy při rolování na stránce a pročítání diskuse se stránka sama přepne na hlavní článek Blesku. Tento jev je dlouhodobý a zaznamenal jsem jej již před zřízením "ministerstva pravdy", takže odtud vítr jistě nefouká. Poslední co mě napadá je, že se mě Blesk snaží ve své přehnané servilní (vůči komu?) horlivosti vychovávat. O to opravdu nestojím a žádám, aby jste svůj přístup přehodnotili. Děkuji Omlouvám se za tapetování v diskusi, se kterou příspěvek nesouvisí, ale nemám na vybranou.

noacojezase ( 3. ledna 2017 22:35 )

A zdenkka jo, to jsou ty paradoxy.

noacojezase ( 3. ledna 2017 22:32 )

Však on ti zdenekk přednese ukolébavku "Vstávej Jano hore na baňu klopajů" a budeš spát jak zabitá.

deep_ass_flsting ( 3. ledna 2017 22:20 )

Tohle prvenství ti rád přenechám. Dobrou!

deep_ass_flsting ( 3. ledna 2017 22:12 )

Jdu spát, tak tady zdenkku zatím něco naplkej do zásoby a nezapomeň se také pochválit!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa