Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš se Agrofertu zbaví už v lednu. „Velká událost“ má jednu podmínku

Autor: ČTK, sou - 
4. ledna 2017
21:30

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se plánuje zbavit koncernu Agrofert do konce ledna. Tedy pokud poslanci přehlasují veto prezidenta Miloše Zemana a schválí novelu zákona o střetu zájmů, takzvaný lex Babiš. Šéf ANO to ve středu řekl České televizi. Podle novely firmy členů vlády nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Budoucím členům vlády novela zakazuje provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk.

„Já myslím, že to bude v lednu tohoto roku,“ řekl Babiš, aby dodal: „To bude velká událost. Já doufám, že už potom se mě nikdo nebude ptát na Agrofert, když už ho nebudu vlastnit.“ Neupřesnil nicméně, jakým způsobem se firmy zbaví. „Zbavím se akcií Agrofertu. Nebudu akcionář Agrofertu,“ řekl jen. Dodal, že prodá fond Hartenberg, který Babišovy peníze investuje do zdravotnictví. Mimo jiné do reprodukčních klinik, z nichž ta brněnská nyní řeší skandál se záměnou embryí.

K veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám by podle předlohy neměly přístup společnosti, v nichž členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl. Babiš vlastní skupinu Agrofert stoprocentně. Omezení by se mohlo vztahovat právě také na fond Hartenberg.

Zeman hrozí Ústavním soudem

Zeman novelu koncem loňska vetoval s vysvětlením, že předpis je v rozporu s českým ústavním pořádkem a mezinárodními smlouvami, zasahuje do svobody jednotlivce a jeho základních práv. Pokud Sněmovna jeho veto přehlasuje, chce se prezident obrátit na Ústavní soud.

Poslanci by měli o novele znovu hlasovat na schůzi Sněmovny, která začíná v úterý 10. ledna. Pro přehlasování veta je třeba 101 hlasů. V září Sněmovna zákon přijala hlasy 135 ze 183 přítomných poslanců, v listopadu potvrdila předlohu se senátními úpravami hlasy 125 ze 174 poslanců.

Agrofert zaměstnává přes 34 tisíc lidí

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Koncern zaměstnává víc než 34 tisíc lidí. Pod Agrofert spadá mediální dům Mafra, který vydává mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, ministr financí má i rozhlasovou stanici Impuls a hudební televizi Óčko.

Ministr financí Andrej Babiš o sobě ve studiu Blesk už před časem prohlásil, že je chybou v systému – jak tou politickou, tak mediální:

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému - politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

panda82 ( 22. dubna 2017 07:35 )

Že tady šiknují jen Babiše, co 100milionová dotace Schwancenberga co mu nahrál Kalousek, ta se neřeší, protože už nekandiduje,

axana ( 4. ledna 2017 22:25 )

Pane Babiši, je super že existujete. Jinak je tu v politice děs a běs. Tuším, že jste asi hodně naštvaný co se Vám chystají provést. A zároveň se musíte smát tomu jak se Vás bojí.....No před volbami se holt dělají podpásovky. Už z principu nikomu z nich svůj hlas ve volbách NEDÁM. Když jste po volbách tvořili koalici tak nikomu nevadilo že máte Agrofert atd. Je to prostě levárna na zbli-tí. Držte se

e.44 ( 4. ledna 2017 22:02 )

Je x způsobů jak se zbavit akcií a přes to zůstat jejich majitelem. Jsem celkem zvědavá který způsob Babiš zvolí.

noacojezase ( 4. ledna 2017 22:02 )

To bude mít zdenekk druhé vánoce, na druhou stranu už nebude moci psát o dotacích a zbydou mu jen nadávky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa