Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Za tlačenku udělá cokoliv,“ naštval Zeman opozici. Babiš se za veto raduje

Autor: simao, ČTK - 
19. prosince 2016
12:35

Prezident Miloš Zeman odmítl zákon o střetu zájmů, kterému se přezdívá lex Babiš. Měl by totiž zkomplikovat působení vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) v byznysu nebo naopak v politice. Zeman v obsáhlé zprávě vysvětluje, proč normu vetoval. Opakovaně zmiňuje rozpor s ústavou. Opozice se čertí. Za tlačenku od Babiše prý prezident udělá cokoli, uvedl korunní princ TOP 09 Marek Ženíšek, zatímco šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura mluví o Vánocích na Hradě s tlačenkou a tabákem.

Iniciátory zákonu o střetu zájmů, omezujícím podnikání budoucích členů vlády, byli především poslanec ČSSD a dnes už ministr Jan Chvojka a také poslanec TOP 09 Martin Plíšek. „Tento krok znamená, že se projevilo spojenectví mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem, který jej před časem navštívil a žádal po něm, aby zákon vetoval,“ uvedl Plíšek v ČT.

Spojenectví Zeman - Babiš?

Podle šéfa Topky jdou argumenty Miloše Zemana proti veřejnému zájmu. „Politické spojenectví pana prezidenta s panem předsedou Babišem je již delší dobu zcela zřejmé,“ souhlasí Kalousek s Plíškem. 

To ministr Chvojka, který se s Zemanem bavil o lex Babiš i před svým nedávným jmenováním, míní, že prezident jen využil svého práva a na zákonu se mu zkrátka něco nelíbí.

„Věřím, že to veto pana prezidenta je opravdu motivováno spíš tím, že si něco myslí a má nějaký jiný názor, než má většina Sněmovny. Věřím, že za tím není nějaká dohoda s Andrejem Babišem,“ řekl novinářům Chvojka, který si na rozdíl od Zemana nemyslí, že by byl zákon v rozporu s ústavním pořádkem.

Vánoce na Hradě a tlačenka od Babiše

Zemanovo rozhodnutí nelibě nese i Marek Ženíšek (TOP 09). „Prezident Miloš Zeman vetoval zákon o střetu zájmů. Pro mě žádné překvapení. Pan prezident udělá za jednu tlačenku od AB cokoliv!“ rýpl si do Zemana na Twitteru. Narážel přitom na návštěvu Babiše na Hradě z kraje prosince, kdy Babiš, vicepremiér a muž, který stojí za vzestupem obřího holdingu Agrofert, přinesl hlavě státu darem právě tlačenku.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura také není překvapen. „A co na to Agrofert: Díky za každé nové ráno s dotacemi,“ rýpl si do Babišovy firmy. „Vánoce na Hradě: A. Babiš přinesl M. Zemanovi tlačenku a tabák, ten mu na oplátku daruje veto zákona o střetu zájmů a Nobelovu cenu,“ dodal Stanjura.

„Zákon je potřeba tam, kde se nectí pravidla. Dosud nikdy nedocházelo k takovému zneužívání moci k podpoře vlastního podnikání,“ přisadil si šéf ODS Petr Fiala.

O tom, že prezident Zeman vetoval novelu zákona o střetu zájmů, informoval dnes mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle novely by firmy ministra financí Babiše přišly o možnost ucházet se o nenárokové dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky.

Zeman uvedl, že předpis je v rozporu s českým ústavním pořádkem a mezinárodními smlouvami, zasahuje do svobody jednotlivce a jeho základních práv. Novela o střetu zájmů se vrací poslancům, kteří o ní budou opětovně rozhodovat - patrně již v lednu. Vzhledem k předchozím hlasováním je pravděpodobné, že Sněmovna veto zvrátí.

Překvapivé rozhodnutí, míní Štěch

Zeman veto v dopisu předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi zdůvodnil mimo jiné tím, že novela obsahuje i poslanecké pozměňovací návrhy. „Jejich odůvodnění je založeno na ničím nepodložených domněnkách, postrádá jakékoliv konkrétní argumenty,“ uvedl prezident.

K Zemanovu vetu se vyjádřil i šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Rozhodnutí prezidenta je pro mě překvapivé. Vždy v minulosti, zejména, když byl premiérem, zastával Miloš Zeman názor, že potřebujeme regulační mechanismy proti šedé ekonomice a zneužívání pravomoci veřejných činitelů,“ uvedl Štěch.

Ani podle Štěcha není možné vyloučit, že motivace k Zemanovu rozhodnutí souvisí s jeho nadstandardními vztahy, které v poslední době rozvíjí s Andrejem Babišem. „Pokud takový postoj souvisí s nadcházejícími volbami, je to pro naši zemi nešťastné,“ podotkl.

Sobotka: Veto přehlasujeme

Sněmovna přijala lex Babiš letos v září - pro hlasovalo 135 ze 183 přítomných poslanců. V listopadu řešila návrh opět - a potvrdila předlohu se senátními úpravami (tentokrát bylo pro 125 ze 174 poslanců). Předsedové vládní KDU-ČSL a opoziční ODS Pavel Bělobrádek a Petr Fiala se už dříve shodli na tom, že dolní komora by případné veto přehlasovala.

„My jsme celou dobu říkali, že je potřeba oddělit koncentraci politické, ekonomické a mediální moci. Očekávám, že veto přehlasujeme, že zákon dostane i v posledním hlasování minimálně stejný počet hlasů, jako měl v předchozích dvou hlasováních,“ komentoval to dnes ministr Jan Chvojka (ČSSD).

„Veřejný zájem je nutno chránit. Ministři by neměli podnikat, ucházet se o veřejné zakázky a vlastnit média. Veto prezidenta proto přehlasujeme,“ vzkázal přes Twitter premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zeman: Zákon namířili proti konkurentovi

Norma omezuje i možnost vlastnictví médií, právě tuto část Chvojka do návrhu protlačil. Budoucím členům vlády zakazuje návrh provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Pod Babišovu skupinu Agrofert spadá mediální dům Mafra, vicepremiér má i rozhlasovou stanici Impuls a hudební televizi Óčko.

Babišovo hnutí ANO pasáže novely ostře kritizuje, také podle jeho zástupců jsou stejně jako dle Zemana protiústavní a v rozporu s evropskými pravidly o společné zemědělské politice. ANO uvažuje o tom, že se obrátí na Ústavní soud.

Podle Zemana však také z rozpravy ve Sněmovně, která kolem střetu zájmů proběhla, vyplývá, že vybraná ustanovení jsou namířena na politického konkurenta s cílem ho oslabit. „K tomu ovšem zákon v demokratické společnosti sloužit nemůže,“ napsal Hamáčkovi Zeman, který byl nedávno osobně přítomen ve Sněmovně při projednávání návrhu státního rozpočtu. Babiše za něj chválil, a dokonce i mluvil o nominaci na Nobelovu cenu za ekonomii. 

VIDEO: Miloš Zeman ve Sněmovně chválil Babišův rozpočet, měl jen drobnější výtky

Video  Miloš Zeman popáté ve Sněmovně: Chválil rozpočet, kritizoval sociální dávky.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Babiš se raduje ze Zemanova rozhodnutí

Podle lex Babiš by k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám neměly přístup společnosti, v nichž ministři drží nejméně čtvrtinový podíl. Babiš vlastní skupinu Agrofert stoprocentně.

Omezení by se ale mohlo vztahovat i na fond Hartenberg, který investuje Babišovy peníze do zdravotnictví. Zeman úpravě také vyčítá, že není vhodná. „Schopnost dosáhnout zamýšleného cíle je v podstatě nulová,“ uvedl Zeman.

„Ten zákon není koncipovaný obecně, ale je napsaný proti jedinému člověku, který začal ohrožovat kšefty tradičních politických stran, tedy proti mé osobě,“ má jasno Andrej Babiš. Zemanovo rozhodnutí přivítal.

Podle některých politických komentátorů Zemanův krok však také naznačil, kdo ho bude podporovat příští rok v boji o Hrad.

Pokud by poslanci Zemanovo veto přehlasovali, předloha by vstoupila v účinnost patrně na přelomu ledna a února. Zákaz vlastnictví některých médií by ale dopadl až na nově jmenované členy kabinetu.

VIDEO: Koho nakonec podpoří Babiš na prezidenta? Ve studiu Blesku zmiňoval i Jourovou. Spekuluje se o Martinu Stropnickém.

Video  Babiš navrhuje místo Zemana na Hrad Jourovou: Seděla neprávem.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

salto ( 20. prosince 2016 10:38 )

Když Horáček mluvil o knížeti, tak to bylo buranství, ale teď je to něco jiného. Že by konstruktivní kritika

Hunt ( 19. prosince 2016 21:25 )

tramping:Blbe,ty že jsi poctivý a normální?Zkus nějakou jinou,třeba o Timurovi a jeho partě,hovne!

gabreta ( 19. prosince 2016 20:03 )

Víš ty vůbec, jak šmakuje tláča? Ty asi budeš bíložravec z panelákuco co?

gabreta ( 19. prosince 2016 19:22 )

Tobě se holt zamlouval nejvíc "Restituční tandem Veškrna-Schlafenberg"??

mrd.vola ( 19. prosince 2016 17:41 )

až bude za rok Babiš premiér, podá se to znova a projde to, já a celý náš altenheim budem Babišáka volit, jednak nám dá koblížky a jednak nesmíme pustit do vlády ODS a TOP 09, který nám chtěj znovu napařit poplatky u doktora a v lekárně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa