Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dienstbierův „kníratý“ nástupce: Se Zemanem řešil lex Babiš i lidská práva

Autor: simao - 
22. listopadu 2016
18:57

Drží Movember, měsíc knírů. Poslanec Jan Chvojka (ČSSD) je však zároveň nástupcem Jiřího Dienstbiera na postu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. S Milošem Zemanem řešil v úterý na Hradě mj. i „lex Babiš“, zákon o střetu zájmů, který prosazuje. Došlo však i na lidská práva, jak uvedl politik, který se postavil proti skupině Ortel a xenofobii v jejích textech.

Miloš Zeman dnes odvolal na žádost premiéra Bohuslava Sobotky ministra Jiřího Dienstbiera. S jeho předpokládaným nástupcem Janem Chvojkou si dal prezident na Hradě dostaveníčko poté, co přijal budoucího ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka.

Při dotazu novinářů, v jakém stavu bude Chvojka po Dienstbierovi resort (který nemá vlastní ministerskou budovu) přejímat, Chvojka prohodil: „Já věřím, že v dobrém, ale spoustu těch věcí bych chtěl dělat jinak než můj předchůdce.“ Konkrétní věci, kterým by se chtěl věnovat, však prý prozradí až na tiskové konferenci po svém jmenování.

Chvojka a Zeman řešili podrobně lex Babiš

Chvojka ve Sněmovně zaujal v poslední době především svou aktivitou v rámci zákona o střetu zájmů. Ten je přezdíván „lex Babiš“ a ministrům má omezit podnikání – mj. zakázat vlastnictví médií.

Právě média má ve svém impériu současný vicepremiér a druhý nejbohatší Čech Andrej Babiš. Pod Agrofert totiž spadají mediální dům Mafra, rozhlasová stanice Impuls či televize Óčko. Navíc se firmy Babišova holdingu za posledních 10 let dostaly k veřejným zakázkám až za 35 miliard, jak upozornil server HlídacíPes.org. 

Lex Babiš má ve středu projednávat koaliční rada – právě na popud Andreje Babiše, kterému se logicky nezamlouvá. „Jediný zákon, o kterém jsme se bavili velmi podrobně, byl střet zájmů... Pan prezident řekl svůj názor, já jsem řekl svůj názor,“ uvedl po setkání se Zemanem jeden z předkladatelů návrhu Chvojka. 

Obecně pak poslanec ČSSD, jenž na první pohled zaujme i černým knírem, který drží v rámci Movembru, akce na prevenci lidských onemocnění, především rakoviny prostaty, hodnotil schůzku se Zemanem kladně.

„Já musím říct, že ta schůzka byla velmi příjemná. Já jsem panu prezidentovi řekl, jaké mám priority a jak se chci úřadu věnovat. Musím říct, že pan prezident byl dle mého názoru spokojen,“ pochvaloval si na již potemnělém nádvoří Pražského hradu Chvojka, který zůstane poslancem, opustí však místo v zastupitelstvu města Chrudim. 

Sepsal stížnost na Ortel. Neuspěl

Vzhledem k tomu, že se má stát od 1. prosince ministrem pro lidská práva, došlo logicky i na ně. Konkrétní však Chvojka v tomto případě nebyl. „Základní teze je taková, že jsem stejného názoru jako pan prezident – to znamená, že lidská práva náleží všem bez ohledu na etnikum nebo pohlaví, že je potřeba se věnovat každému člověku bez rozdílu – a takto bych chtěl vést i svůj úřad,“ říkal obecně vystudovaný právník.  

Chvojka se do Poslanecké sněmovny probojoval v roce 2010. A přitom v ní být vůbec nemusel. Na kandidátce ČSSD v Pardubickém kraji byl až na posledním 19. místě. Lidé ho však do Sněmovny „vykroužkovali“.

Kromě přípravy a obhajoby zákona o střetu zájmů pak Chvojka zaujal i podnětem k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, kdy si stěžoval na účast kontroverzní skupiny (známé zpěvákem Tomášem Ortelem či písní Mešita) na předávání Českých slavíků.

Ortel, který loni vzbudil rozruch mj. klipem Mešita, skončil druhý v kategorii skupiny roku (za Kabáty). Chvojkovu stížnost však Rada neshledala odůvodněnou – v přenosu Slavíků neshledala nic, co by porušilo zákon, protože v pořadu zazněly jen děkovačky fanouškům.

„Ta skupina je xenofobní a má texty plné rasismu. Samozřejmě to neznamená, že když nic neztropí při předávání ceny, tak to nebude vadit,“ říkal v prosinci 2015 Chvojka serveru Lidovky.cz. 

VIDEO: O textech skupiny Ortel mluvil ve studiu Blesku i nyní již bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Video  Studio Blesk: Jiří Dienstbier o ženách ve vedení TOP 09, žalobě na prezidenta Zemana i textech skupiny Ortel.  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 23. listopadu 2016 10:19 )

cas ukaze, zda se jedna o vyhru. protekcni synek vymeneny za downuv syndrom neni moc stastne....

prezny ( 22. listopadu 2016 20:02 )

Socani kam na ty zjevy chodíte - - - -

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa