Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Si děláš p*del? V pátek tady nejsem.“ Babiše u rozpočtu zradil mikrofon

Autor: kal, simao - 
8. prosince 2016
08:45

Mikrofony Poslanecké sněmovny mají další oběť. Po vulgárním premiérovi Jiřím Rusnokovi, kterému se nechtělo na pohřeb Nelsona Mandely, se do jejich „pasti“ chytil vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Při projednávání státního rozpočtu ve středu hudral nad tím, že by se hlasování mohlo protáhnout až do pátku. Nebo nad tím, že kvůli návrhu šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury na přesuny peněz musí poslanci zvednout ruku 19krát. V obou případech si pomohl hovorovým termínem pro sedací partie.

Babiš ve středu přišel do Sněmovny nemocný, vzal si i roušku a kromě antibiotik se posilňoval také čajem s medem. Přesto ale jednání, které začalo ráno v devět projevem prezidenta Miloše Zemana, začínal mít s přibývajícími odpoledními hodinami dost.

„Nemohli bysme už hlasovat?“ ptal se Babiš před pátou odpoledne zpravodaje Václava Votavy (ČSSD) a místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL), který řídil schůzi. Ministr financí byl jako zástupce předkladatele rozpočtu v tu chvíli v přední lavici vedle pultíku pro řečníka. A před sebou měl zapnutý mikrofon.

Jenže Stanjurovi se do hlasování ještě nechtělo, měl nejasnosti s procedurou. „Mě by tedy zajímalo, proč jsme ty pozměňovací návrhy neprojednali v rozpočtovém výboru. To mě tedy skutečně zajímá,“ přemítal šéf poslanců ODS o části rozpočtových změn. Bartošek se ho snažil přesvědčit, že je vše v pořádku, nakonec ale svolil k osmiminutové pauze na poradu s legislativci.

„A co teďka je?“ podivoval se Babiš. Dozvěděl se, že pokud zpravodaj rozpočtu Votava se svým postupem neuspěje, musí ve čtvrtek ještě zasednout rozpočtový výbor a na samotný rozpočet přijde znovu řada až v pátek. „Si děláš p*del? V pátek tady nejsem,“ hněval se šéf státní kasy. Bylo už sice pár okamžiků po vyhlášení přestávky, jeho hlas byl ale stejně ještě slyšet v přímém přenosu ze sněmovního jednání. Záznam, který je k dispozici na webu, technik ale právě v tomto místě ztlumil.

Že je to „v p*deli“ si pak Babiš postěžoval za hodinu ještě jednou. A opět se k tomu připletl Stanjura. To už poslanci hlasovali o jednotlivých změnách v rozpočtu a dostali se k místu, kdy řadu přesunů z rozpočtových kapitol chtěl i šéf poslanců ODS. Babiš společně s Votavou chtěli „smáznout“ všechny najednou, Stanjura ale trval na tom, že se o každé z téměř dvacítky úprav musí hlasovat zvlášť.

Rusnok: Ty v*le, zemřel Mandela 

Hudrování Andreje Babiše je ale ještě jemné oproti tomu, jak se ve Sněmovně znemožnil úřednický premiér Rusnok. Bylo to v prosinci před třemi lety, kdy šéf vlády rozehrál s tehdejším ministrem obrany Vlastimilem Pickem nevkusný dialog o tom, kdo pojede na pohřeb Nelsona Mandely do Jihoafrické republiky.

„Ty vole, teď eště zase zemřel Mandela,“ stýskal si tehdy Rusnok. „Ty v*le, kdo tam pojede?“ přemítal Picek. „Já doufám, že prezident. Ty v*le, já se úplně třepu, abych tam nemusel jet!“ opáčil Runsok. Ministr obrany počítal: „Voni to dělaj tak do těch deseti dnů vobyčejně.“ V konverzaci zachycené sněmovními mikrofony pak zaznělo ještě, že je to „dálka jako prase“, že je „Miloš nažhavenej“ nebo že tam prezident republiky asi nepoletí, „tak je to v p*deli“.

Právě kvůli přešlapu Rusnoka provedla Sněmovna opatření, aby se podobné věci neopakovaly. Aktuální případ ale ukazuje, že nebyla dostatečná.

zednik ( 8. prosince 2016 12:44 )

Babišovi se ani nedivím. Valná část tam dřepí celá léta a nakonec když už nevědí jak jednání dál protahovat, tak se jdou poradit s legislativci Asi si fakt dělají z lidí a nejen z Babiše, pr.d.el.

budybad ( 8. prosince 2016 12:21 )

Taky by mně šlak trefil , kdybych měl nemocný sedět od rána a poslouchhat výplody myšlení kdejakého samozvaného odborníka, které pracně vypotil večer někde v baru. Babiš má pravdu, zbytečně strávený čas. Sám jsem na to co ve sněmovně říkají koukal nejednou a přisly mi to zbytečně promrhaný peníze na někoho blbýho, co chce dokázat národu jak je chytrej a zaslouží si tu výplatu od poplatníků.

agfor ( 8. prosince 2016 12:18 )

Já se, na rozdíl od něj, živím poctivě a mezi ty zloděje bych nešel ani za milion denně.

budybad ( 8. prosince 2016 12:08 )

Měl ses lépe učit a mohl jsi tam sedet s ním.

agfor ( 8. prosince 2016 11:17 )

Tak milostpánovi se za ten přemrštěný plat nechce v pátek válet v parlamentu ! Co mají říkat ti, co poctivě pracují - na tři směny (i v sobotu a neděli) a za desetinu jeho platu ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa