Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Poslanci řeší uprchlíky: Dohoda s Tureckem je „smlouva s ďáblem“

Premiér Bohuslav Sobotka vysvětloval před poslanci postoj vlády k řešení migrační krize.
Premiér Bohuslav Sobotka vysvětloval před poslanci postoj vlády k řešení migrační krize.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
22. března 2016
16:03

Poslanecká sněmovna opět řeší migrační krizi. Česko dnes nabídlo Řecku na pomoc se zvládáním uprchlíků deset azylových odborníků, 30 policistů a humanitární pomoc. Informoval o tom státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Od neděle také platí dohoda EU a Turecka o navracení nelegálních migrantů.

Existuje pouze společná evropská odpověď a ta spočívá v uzavření Balkánské trasy, kontrole hranic schengenského prostoru a řešení situace v Sýrii,“ řekl v úvodním projevu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura se pak předsedy vlády ptal, zda trvá na přijetí 3091 uprchlíků, k čemuž se Česko v minulosti zavázalo. „V souvislosti s útoky v Bruselu se vás musím zeptat – trváte na přijetí 3091 uprchlíků?“ ptal se Okamura. Sobotka mu zatím neodpověděl.

Poslanci si následně odhlasovali omezení ve vystupování. Každý z nich mohl na téma uprchlíků vystoupit jen dvakrát.

Vláda měla jiné starosti, Schwarzenberg zdůraznil peníze

Debata o migraci vyklidila ministerské židle. Po páté hodině dokonce předsedající Vojtěch Filip (KSČM) musel vládní strany vyzvat, aby zajistili přítomnost alespoň jednoho z ministrů. V té době totiž ze sálu odešel i „poslední Mohykán“ - premiér Bohuslav Sobotka, který měl před poslanci kroky vlády hájit.

U řečnického pultíku se objevil také čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který apeloval na finanční pomoc Česka v boji s terorismem a migrací. „Jsme ve válce s Islámským státem, a ve válce potřebujete peníze, peníze, a pak zase peníze,“ vyzýval vládu k dalším krokům exministr zahraničí.

Sněmovna má vyjádřit "znepokojení". Co to ale znamená?

Sněmovna by měla podle návrhu usnesení mimo jiné opět odmítnout úvahy o zavedení stálého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie. V prohlášení mimo jiné stojí také, že Sněmovna "vyjádřuje znepokojení" nad tím, že se nedaří migrační toky kontrolovat a zásadně omezit. "A proto vítá pokroky při jednání s Tureckem, zejména dohodu o návratové politice."

Jde ale v podstatě o formalitu. O usnesení Sněmovny se ale v případě nutnosti může při vyjednávání v EU opřít premiér Sobotka nebo pověřený člen vlády.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala soudí, že na dohodu s Tureckem je třeba nahlížet s rezervovaným optimismem. Není samospasitelná a není řešením migrační krize, uvedl. Fiala se obává dalších kvót. ODS chce, aby Sněmovna odmítla přenesení odpovědnosti za ochranu schengenského prostoru na Turecko a zrušení vízového režimu s touto zemí. Ochrana vnější hranice EU by měla být podle občanských demokratů úkolem členských zemí. Státy, které nejsou schopny ji ochránit, by měly Schengen opustit, uvádí návrh ODS pro poslance.

Opoziční Úsvit prosazuje, aby Sněmovna dohodu i v souvislosti se zavedením bezvízového styku s Tureckem a oživením procesu jeho vstupu do unie odmítla. Podle místopředsedy hnutí Marka Černocha jde o "smlouvu s ďáblem". Poslanci by měli podle představ tohoto klubu vyzvat vládu, aby ihned zastavila přijímání nelegálních imigrantů podle kvót a aby o nich vypsala všelidové hlasování.

hejhej ( 22. března 2016 22:26 )

sendrazak:

villi ( 22. března 2016 19:31 )

AŤ ŽIJE ISIS !!! MOHLI JSME SE PŘIPOJIT K RUSKU !!!!

villi ( 22. března 2016 18:29 )

ISLÁMISTÉ,SVOBODNÁ A DEMOKRATICKÁ PRAHA VOLÁ URYCHLENĚ V NOCI O POMOC !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa