Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tak šel čas s Čapím hnízdem. Připoměňte si top momenty a výroky

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    15. 3. 2016
    05:25

    Dotační podvod, nebo účelová kampaň proti druhému nejbohatšímu Čechovi? Žádný soud zatím odpověď na tuto otázku nedal, názory se proto různí a informací se vynořuje stále více a více. Pojďte si proto připomenout nejdůležitější momenty a postoje předních politiků.

  • 1.Tak šel čas s Čapím hnízdem...

    Projekt Čapího hnízda začal vznikat v Olbramovicích v roce 2006, kdy se začal přestavovat původní Dvůr Semtín. O čtyři roky později byla rekonstrukce dokončena. Motiv Čapího hnízda skrývá jízdárnu, dále je v areálu luxusní hotel, lanové centrum nebo třeba soukromá zoo. Noc v hotelu vyjde v sezoně minimálně na 5500 korun za dvojlůžkový pokoj, jen za předkrm dáte v tamní restauraci minimálně 225 korun.

     

    Farma Čapí hnízdo patřila pod Agrofert před tím, než se začala ucházet o evropské dotace. Aby na peníze určené pro malé a střední podniky dosáhla, musela ale z koncernu pryč. Od roku 2008 měla ekofarma každopádně anonymní majitele, stejně jako po celé období čerpání eurodotací (začala žádat v druhé polovině roku 2008).

     

    Web neovlivni.cz ale navíc upozorňuje na to, že o dotace nebylo zažádáno řádně a Čapí hnízdo mělo kvůli tomu od úřadů dostat pokutu 6 milionů korun. Problém byl ale zameten pod koberec a firma platila jen 37 tisíc korun. Po skončení doby, kdy musel multifunkční areál plnit dotační podmínky (jedná se o pětileté období), se vrátil pod taktovku Andreje Babiše. Ten tvrdí, že farmu zachránil. „Půjčil jsem té společnosti přes 400 milionů na stavbu farmy, ale jméno majitele neznám. Mám tam jen pronajatou jednu budovu, to je vše,” prohlásil Babiš v roce 2013. Dnes tvrdí, že investora zná, ale neprozradí.

    Ministr financí Andrej Babiš (61, ANO) zná jméno vlastníka, kvůli němuž se Farma Čapí hnízdo skryla za anonymní akcie a který požádal o dotaci 54 milionů korun z evropských peněz. Ministr financí Andrej Babiš (61, ANO) zná jméno vlastníka, kvůli němuž se Farma Čapí hnízdo skryla za anonymní akcie a který požádal o dotaci 54 milionů korun z evropských peněz. | Ladislav Křivan

  • 2.Obhajoba Andreje Babiše: Je to kampaň

    V posledních dnech zveřejnil Andrej Babiš rozsáhlé prohlášení na sociální síti. Mimo jiné se také nechal slyšet, že reagovat už bude na kauzu pouze písemně. V prohlášení mimo jiné stojí: „Je to takhle: samozřejmě že jedna z mých firem vlastní Čapí hnízdo od roku 2014. Ale reagoval jsem na tvrzení novinářky, že jsem přiznal vlastnictví Čapího hnízda až v roce 2014, což není pravda, protože já osobně jsem nikdy nebyl akcionářem ani vlastníkem Čapího hnízda. Stejně tak v době podání žádosti na evropskou dotaci v roce 2008 nebyla žádná firma Agrofertu akcionářem nebo majitelem farmy Čapí hnízdo.”

     

    „Projekt byl v letech 2010, 2011, 2012 celkem třikrát kontrolován ROP Střední Čechy. I když tyto audity neshledaly pochybení oprávněnosti čerpání dotace, byl v dubnu 2013 realizován mimořádný audit ministerstvem financí ČR za doby ministrování Miroslava Kalouska, který také neshledal pochybení oprávněnosti poskytnutí dotace.”

     

    „Po neúspěšných dlouholetých kampaních proti mně o StB, biopalivech nebo střetu zájmu je stávající kampaň, která se týká kauzy staré 8 let, další politickou objednávkou s cílem poškodit moji osobu. Stávající kampaň je pomstou některých mých bývalých kolegů, kterou živí opozice, jež se na této kampani zviditelňuje. Zásadně odmítám spekulace spojené s mojí osobou.”

    Babiš vysvětluje, jak je to s Čapím hnízdem. Podle něj jde o kampaň "bývalých kolegů" a opozice. Babiš vysvětluje, jak je to s Čapím hnízdem. Podle něj jde o kampaň "bývalých kolegů" a opozice. | Blesk / Daniel Černovský, ČTK

  • 3.Co na to zbytek koalice?

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se odmítá ke kauze vyjadřovat a nechce o ní jednat ani se svým vicepremiérem za hnutí ANO. „Já myslím, že politici by neměli nahrazovat vyšetřovatele nebo státní zástupce, neměli by nahrazovat soudce,“ řekl v pondělí v Brně.

     

    Vysvětlení ale žádají například lidovci. „Myslím, že nadešel čas, na svolání mimořádné schůze PS na téma Čapí hnízdo. Ať se tedy vše veřejně vysvětlí,“ podpořil snahu opozice místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Ironicky také dodal, že se naší ekonomice očividně daří, když se miliardáři nehlásí k majetku, s kterým jsou očividně propojen.

     

    „Neznáme jeho jasné vyjádření. Jeden týden slyšíme, že o Čapím hnízdě nic neví, pak vidíme dokument Matrix AB, kde říká, že Čapí hnízdo je to nejlepší, co ho kdy v životě napadlo. Pak říká, že Čapí hnízdo nemá s Agrofertem nic společného, dnes říkal, že má,“ kritizoval ministra financí také poslanec ČSSD Jan Chvojka. Pokud Babiš kauzu nevysvětlí podpoří zřejmě sociální demokracie program mimořádné schůze Poslanecké sněmovny na toto téma.

    Co říkají na kauzu Čapí hnízdo Andreje Babiše jeho koaliční partneři? Co říkají na kauzu Čapí hnízdo Andreje Babiše jeho koaliční partneři? | ČTK

  • 4.Opozice viní Babiše i Sobotku

    Opozice už s návrhem na mimořádné jednání poslanců uspěla. Zdaleka ale nemá vyhráno. Snaha může „vyšumět“ pokud Sněmovna neschválí program schůze. Což je sice oficialita, ale „nejede přes ní vlak“. Šance mají tentokrát ODS a TOP 09 s prosazením poměrně slušné, jistotu by jim daly hlasy ČSSD.

     

    Už poněkolikáté se do předsedy hnutí ANO opřel předseda TOP 09 Miroslav Kalousek,

    Babiš 2014: „Prosadíme konec anonymity příjemců dotací!" Z programového prohlášení vlády: Právnické osoby s anonymními...

    Zveřejnil(a) Miroslav Kalousek dne 14. březen 2016

    „Existuje vážné podezření, že pan vicepremiér podváděl se svou firmou, aby mohla dostat dotace určené pro malé a střední podnikatele ze středních Čech. Převedl její vlastnictví na anonymní akcionáře, a poté ji znovu zařadil do svého holdingu. Objekt Čapího hnízda je jeho honosnou víkendovou rezidencí, která je však postavena z peněz, které měly sloužit úplně k jinému účelu. Premiér nemůže dělat, že se ho kauza Andreje Babiše netýká,“ rozhořčil se také šéf ODS Petr Fiala.

     

    Společné „grilování“ ministra financí by mohlo ve Sněmovně proběhnout 23. března od 15:30. Návrh čeká jen na podpis místopředsedkyně komory Jaroslavy Jermanové (ANO), která zastupuje šéfa Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD).

    Šéf ODS Petr Fiala při rozhovoru pro Blesk.cz Šéf ODS Petr Fiala při rozhovoru pro Blesk.cz | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

  • 5.Zeman: Jde o málo peněz, kauzu nesleduji

    „Představa, že sleduji kauzu Čapí hnízdo, Drozdí hnízdo, Kukaččí hnízdo a podobně, je naprosto nadsazená, já se zabývám pouze věcmi, které mají hodnotu přesahující miliardu korun. Na Čapí hnízdo mi nezbývá čas.“ To je postoj, který k celé záležitosti zaujímá hlava státu. Přesto bude Andrej Babiš na středeční schůzce na Pražském hradě Miloši Zemanovi osvětlovat svůj pohled. Prezident si ho ale podle svého mluvčího „jen vyslechne, toť vše“.

    Šéf ODS Fiala označil prohlášení za pohrdání občany a připomněl Zemanovi, že chce být prezidentem dolních 10 milionů občanů.

     

    Zeman má problém Čapího hnízda za marginální. Zeman má problém Čapího hnízda za marginální. | ČTK

stacho ( 15. března 2016 06:43 )

Dejte už pokoj s tím čapím hnízdem a začněte myslet v tom poslaneckém debilhnízdě!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa