Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Strana srbského premiéra vyhrála volby. Uspěli také ultranacionalisté

Autor: ČTK, tmp - 
24. dubna 2016
21:32

Předčasné parlamentní a místní volby v Srbsku podle očekávání vyhrála Srbská pokroková strana premiéra Aleksandara Vučiče (46). První odhady ukazují, že získala kolem 56 procent hlasů. Druzí skončili s velkým odstupem socialisté s 14 procenty hlasů, výsledky se ale ještě mohou měnit, protože odhady jsou zatím založené na sčítání z pouhé pětiny volebních okrsků.

Strana podle prvních výsledků z voleb vychází silněji, než naznačovaly předvolební průzkumy. To by mu mohlo ve 250členné Národní skupině přinést i více než dvoutřetinovou většinu. Vučić už dřív netajil, že má komplikované vztahy s vůdcem dosavadního koaličního partnera, Socialistické strany Srbska.

Předčasné volby vyvolal sám premiér, který chtěl nechat občany potvrdit svůj mandát pro pokračování nezbytných, ale bolestivých reforem. Vučić je v Srbsku velice populární, a proto zřejmě chtěl vyzkoušet i to, zda získá dostatečně velkou podporu pro sestavení jednobarevné vlády. Srbská pokroková strana totiž měla poměrně komplikované vztahy s dosavadním koaličním partnerem – Socialistickou stranou Srbska vicepremiéra Ivici Dačiče.

Úspěchem skončily volby pro v pořadí třetí Srbskou radikální stranu, která by se díky zisku sedmi procent hlasů měla do Sněmovny vrátit po čtyřleté pauze. V kampani jí zřejmě výrazně pomohl nedávný zprošťující rozsudek Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii vynesený nad jejím ultranacionalistickým vůdcem Vojislavem Šešeljem.

Kolem 8300 volebních místností se otevřelo v sedm ráno SELČ a uzavřelo se v osm večer SELČ. Na regulérnost hlasování dohlíží více než 1800 pozorovatelů, z toho 196 cizinců – z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, z Parlamentního shromáždění Rady Evropy a z některých zahraničních ambasád.

Zobrazit celou diskusi