Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Urazíte policistu? Zaplatíte 10 tisíc, poslanci schválili vyšší pokuty

Autor: mts, ČTK - 
6. května 2016
12:02

Pokuty za některé přestupky se zřejmě zvýší až desetinásobně. Urážka policisty nebo úředníka má být nově přestupkem proti veřejnému pořádku, za který bude hrozit sankce až 10 tisíc korun. Změny přináší nový zákon o některých přestupcích, který v pátek schválila Sněmovna. Normu nyní dostane k posouzení Senát.

Desetinásobně na 100 tisíc korun se má zvýšit maximální sankce za zmaření, ztížení nebo ohrožení poskytnutí zdravotní služby.

Stejně tak se má zvýšit pokuta za provozování obchodní, výrobní či jiné výdělečné činnosti bez příslušného oprávnění.

Místo 10 až 50 tisíc korun by měl nově zaplatit občan, pokud by úřadu sdělil nesprávný nebo neúplný údaj, případně mu požadovaný údaj zatajil kvůli získání neoprávněné výhody.

Stejná sankce má nově hrozit za způsobení škody na cizím majetku, neoprávněné užívání cizí věci nebo přisvojení si věci nálezem.

franta15 ( 7. května 2016 08:42 )

 To je přece blbost. Takové sankce si nemohou dovolit ani exekutoři. Ti jsou povinni podle zákona srážet jenom takovou částku, při které dlužníkovi zůstane povinné minimum. Strhávat někomu 50 nebo 100 tisíc by znamenalo u lidí s nízkým příjmem jejich zadlužení až do konce života. A to jejich rodiny- děti, ty si převezme stát a bude se o ně starat? To už schvalte rovnou milion, ať to stojí zato! Toto jsou praktiky policejního státu. Stotisíc je desetinásobek minimální mzdy a lidí, kteří s ní a s životním minimem žije jsou statisíce. Tyto pokuty mohou platit poslanci z jejich platů a náhrad, ale těm politicie tyto pokuty nikdy nedá.

keep.smiling ( 6. května 2016 16:52 )

no přeci - policisté a úředníci. ) když řekne úřednice, že ses jí "dotknul" a ty bys odpověděl, že to teda v žádném případě, protože by sis o ní, o takovou Milku neopřel ani kolo, tak k . r . á . v . u, která tam h . o . v . n o dělá, tě už nebude žalovat za urážku na cti, ale rovnou o deset tisíc. Soudům to ulehčí, pro stát bude více peněz. )

akko ( 6. května 2016 15:38 )

Nic neumim,nic neznamenam,dejte mi mundur,at muzu aspon neco delat...takove lidi nelze urazit...tech je nam lito...svym "pracovnim oblekem" nam ukazuji svuj Charakter a schopnosti...normalni inteligentni clovek by to delat nesel...

agfor ( 6. května 2016 13:30 )

Nestává, ale už je.

agfor ( 6. května 2016 13:25 )

Co se stane úředníkovi, když urazí mne ?

Zobrazit celou diskusi