Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Zeman v nejzadluženější obci: Mám s Rusy dobré vztahy, říkal blond starostce

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. dubna 2015
15:05

Miloš Zeman vyrazil do Karlovarského kraje. A hned z kraje navštívil obec Prameny. Ta přitom neblaze proslula vysokými dluhy. S nimi obci pomáhají i ruští podnikatelé z Varů. Zeman zmínil, že má s Rusy dobré vztahy. Ocenil však i snahu tamní mladé a blonďaté starostky, která s dluhy válčí.

Prezidenta Zemana nejprve přivítali klasicky – na Krajském úřadu ve Varech. Dorazila i první dáma Ivana Zemanová, na kterou čekal separátní program. Třeba návštěva zámku Bečov. Zeman se do kraje vrátil opět po roce, tentokrát se zajímal především o zadlužené obce – Bublavu a Prameny. Druhé jmenované přitom s dluhy pomáhá dvojice karlovarských podnikatelů. Rusů.

Současná výše dluhu Pramenů je kolem 40 milionů korun, v minulosti dosahovaly takřka sta milionů. Obci se podařilo část dluhů umořit díky soukromé firmě s ruskými vlastníky. O pomoc v Pramenech totiž projevila zájem společnost Real Aspekt, jejímiž jednateli i společníky s vkladem jsou dle obchodního rejstříku Rinat Iuzeev ze Samary a Dmitrij Vajner z Karlových Varů. Firma se vydala odkupovat pohledávky po uši zadlužené obce, kterou finanční problémy položily na lopatky. 

Kde se vzaly obří dluhy

Obec přitom leží na minerálce. A místní toho v minulosti chtěli využít. Plán na stáčírnu minerálních vod byl atraktivní, jenže nepodařilo se ho realizovat. Obec sice vykoupila pozemky, podnikla 17 průzkumných vrtů a věřilo se, že se kdysi lázeňské město opět postaví na nohy. Ale k valnému výsledku to nevedlo. Ucukli i investoři, Prameny se dostaly do finanční tísně. Peníze na nutné opravy byly fuč, lidé začali odcházet. Přišlo utahování opasků. Prodeje nemovitostí. Byla zde dvacítka hospod, teď byste je spočítali na prstech jedné ruky.

A právě o dluzích a cestě ven se s blond starostkou Michalou Málkovou a dalšími představiteli bavil i prezident Zeman. Prezidenta pozvali v Pramenech právě do hospody. A nenechali ho na suchu. Došlo i na oblíbenou cigaretku. „Velkou část skoupili ruští investoři, protože chtějí vybudovat novou stáčírnu, ze které by obec mohla získat až 12 milionů ročně, což je šestinásobek ročního rozpočtu,“ vysvětlovala přitom mladá starostka situaci kolem obecního dluhu.

Zeman chce pozvat ruské investory na Hrad

„Já mám s Rusy dobré vztahy. Jsem za to poslední dobou kritizovaný, ale mohli bychom ty ruské investory pozvat a zkusili bychom jim domluvit, aby plán stáčírny nesmetli ze stolu a dál o něm uvažovali,“ uvedl prezident, čelící kritice pro příliš okaté proruské zaměření a cestu do Moskvy. Tam se v květnu chystá na akci k výročí konce druhé světové války. Starostku – krotitelku dluhů označil za hrdinku. Na památku dostal knihu o obci a také láhev minerální vody Gisela. Minerálky, díky které Prameny na pokraji propasti věří v záchranu.

tgbg ( 14. dubna 2015 19:53 )

Podle dosavadních závěrů Mezinárodního nevládního tribunálu pro odsouzení činů proti lidskosti a válečných zločinů v Čečensku ruská vojska v této zemi usmrtila asi 100 tisíc lidí a zničila téměř polovinu čečenských obcí (viz Svobodné slovo, 28. 5. 1996). Někteří svědkové, vypovídající například při posledním pražském zasedání tohoto tribunálu v Praze, však uvádějí, že počet obětí ruského bombardování činil jen v Grozném, obývaném převážně ruskou menšinou, několik set tisíc lidí, což by mohlo být snadno dokázáno exhumací těl z tisíců hrobů... První budovou, zničenou v čečenském hlavním městě ruskými bombami, byl již 22. listopadu 1994 místní sirotčinec. Od otevřeného zahájení ruské agrese proti Čečensku 11. prosince 1994 pak zločiny proti civilnímu obyvatelstvu této země dosáhly skutečně nepopsatelných rozměrů. Genocida celé populace Čečenska se nevyhnula nikomu - Čečencům ani Rusům, mužům ani ženám, starcům ani dětem. Podle oficiálního údaje Organizace spojených národů z 2. dubna 1996 bylo ruskou armádou v Čečensku zabito nejméně 2 tisíce dětí (viz MF Dnes, 3. 4. 1996). Další čečenské děti trpí v důsledku bombardování psychickými poruchami, ztratily rodiče a střechu nad hlavou nebo byly ruskými bombami těžce zmrzačeny. Jeden ze svědků zmíněného mezinárodního tribunálu vypovídal například o malém chlapci, kterého teroristé v ruských uniformách připravili o ruku a nohu, přičemž lékařská diagnóza musela znít na "invaliditu od narození"...

1212014 ( 13. dubna 2015 23:51 )

Kobyla1 je labilní píííča

1212014 ( 13. dubna 2015 23:50 )

Ty starej vošouste, máš to za pár, tobě by měli vzít volební právo

1212014 ( 13. dubna 2015 23:49 )

Takový hovno na botě, co se maže a nejde umýt

1212014 ( 13. dubna 2015 23:48 )

Drž hubu ty Husákoidní sviinně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa