Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Politolog o Zemanovi: Pomsta! V Bílém domě mu dveře neotevřeli, přibouchl je velvyslanci USA

Miloš Zeman se dostal do sporu s americkým velvyslancem Schapirem.
Miloš Zeman se dostal do sporu s americkým velvyslancem Schapirem.  (Autor: ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. dubna 2015
12:54

Když Miloš Zeman vyrazil po Mynářově veselce do USA, tvrdil, že mu tam tisíce lidí tleskaly vestoje. Jenže politické špičky ho ignorovaly. Nyní se Zeman dostal do ostrého konfliktu s americkým velvyslancem. Nezájem za Atlantikem ho ranil, ale počkal si, až si bude moci Spojené státy vychutnat, naznačuje politolog Jiří Pehe.

Spor českého prezidenta s velvyslancem USA má mezinárodní přesah. Věnují se mu na Západě i v Rusku. Samozřejmě s odlišným pohledem na věc. Pro jedny Zeman reagoval přehnaně, když Adrewovi Schapirovi zabouchl dveře na Hradě, pro Východ je „hysterkou“ velvyslanec Spojených států.

Zeman opět vzbudil rozruch. Nemusí však jít pouze o jeho návštěvu na vojenské přehlídce v Moskvě při příležitosti výročí druhé světové války, na kterou jiní evropští prezidenti sice odmítali pozvánky jak na běžícím pásu, Zeman tam přesto stane po boku Vladimira Putina, ale také čínského prezidenta a patrně i diktátora KLDR Kim Čong-una.

Český prezident byl v březnu i v USA. Pochvaloval si sice svou účast na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti a při návštěvě českých krajů opakoval, jak mu lidé tleskali vestoje, jenže přijetí u politických špiček se nedočkal. „Důvodem nezájmu o setkání jsou proruské postoje českého prezidenta,“ sdělil tehdy MF DNES zdroj z diplomatických kruhů a další diplomat prý dodal: „Americká strana se často ptá, jak má Zemanovým výrokům rozumět. Dostává se jí odpovědi, že je prezident poněkud specifický člověk.“

Politolog: Zeman si je vychutnal za ignorování v USA

Nyní se však Zeman vyjádřil jasně. Velvyslance USA na Hradě nechce. „Jedním z důvodů, proč se prezident takto zachoval k americkému velvyslanci, je jakási odveta za to, že ve Spojených státech byl zcela ignorován politiky. Nemyslím si ale, že je to jediný důvod, proč takto zareagoval. Nicméně samozřejmě to tam může hrát roli, protože když vezmeme v úvahu osobnost Miloše Zemana, tak se ho jistě to chladné přijetí ve Spojených státech dotklo a určitě hledal způsob, jak si je potom vychutnat a ‚revanšovat se‘,“ komentoval pro Blesk.cz současný diplomatický konflikt Jiří Pehe.

V době, kdy byl prezident Zeman v USA, přitom na sociálních sítích zaujalo foto jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka před plotem Bílého domu. Dočkalo se v různých podobách desítek sdílení.

Podle politologa však může mít počínání hlavy státu více důvodů. „Prezident Zeman dlouhodobě vyjadřuje proruské postoje, a když projížděl ČR americký konvoj, který byl vřele přijat, dalo by se říci, většinou společnosti, tak prezident se dosti netypicky nechal slyšet, že průjezd toho konvoje podporuje a že má co do činění s protiamerickými blázny. Možná že měl po tomhle prohlášení pocit, že zašel příliš daleko ve své podpoře Spojených států, tak to potřeboval nějakým způsobem kompenzovat nějakým opačným gestem,“ přemítá Pehe.

„Lze také říct, že mu trochu ujely nervy, když ho americký velvyslanec kritizoval, protože on samozřejmě dobře ví, že ho nekritizuje osobně americký velvyslanec, ale že tlumočí názory svých vlád. To všechno mohlo přispět k tomu, proč prezident Zeman reagoval tímto, dalo by se říci, přemrštěným až hysterickým způsobem,“ dodal pro Blesk.cz Pehe.

Zaorálek: Zeman jednal nešťastně

K Zemanově postoji se vyjadřují i české politické špičky. „Vyjádření prezidenta je nešťastné a ne příliš diplomatické. Pořád říkáme, že chceme, aby spolu všichni mluvili. Proto bychom neměli nikomu takto lehce zavírat dveře,“ napsal Blesk.cz ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle premiéra Sobotky je především důležité, abychom byli součástí NATO a EU a byli schopni komunikovat se spojenci. „Já doufám, že vztahy s našimi spojenci negativně ovlivňovat nebude. A skutečně je velmi důležité, aby si prezident republiky počínal v oblasti zahraniční politiky a diplomacie maximálně profesionálně,“ apeloval Sobotka.

USA podpořily velvyslance. Lavrov: Zeman má vlastní hrdost

Boxerský mač Zeman vs. Schapiro pak řeší i špičky diplomacie z USA a Ruska. Schapiro má podle ministerstva zahraničí USA jeho „plnou důvěru“. „Každá země se může samozřejmě rozhodnout, zda se zúčastní, nebo ne,“ uvedla mluvčí úřadu Marie Harf s tím, že USA prý chápou záměr uctít v Moskvě památku padlých z druhé světové. S ohledem na ukrajinskou krizi však prý „nyní není ta správná doba jednat s Ruskem tak, jako by se nic nestalo“.

Moskva naopak Zemanův postoj ocenila. Pochvalně se vyjádřil i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.  „Zeman je prostě člověk, který má vlastní důstojnost a vlastní hrdost. Ne všichni jsou takoví, bohužel,“ řekl v rozhovoru pro Rossija segodňa. 

tgbb. ( 8. dubna 2015 14:42 )

My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?)

tgbb... ( 8. dubna 2015 14:30 )

My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?)

xioma. ( 8. dubna 2015 08:50 )

decathklon ( 7. dubna 2015 23:07 )

dotoho klone! CTRL C, CTRL V

decathklon ( 7. dubna 2015 22:52 )

!!!NECHTE PSÁT JEN JEHO, BUDE TO DŘÍV

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa