Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velvyslanec USA má dveře na Hrad zavřené, řekl Zeman! Diplomat ho kritizoval za cestu do Ruska!

Autor: ČTK - 
5. dubna 2015
13:17

Americký velvyslanec Andrew Schapiro má dveře na Hrad zavřené, řekl prezident Miloš Zeman serveru Parlamentní listy. Schapiro nedávno kritizoval Zemana kvůli jeho chystané květnové cestě do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války.

„Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem,“ řekl serveru Zeman.

Schapiro na konci března v pořadu České televize Události, komentáře upozornil, že Zeman by mohl být v Moskvě jediným vůdčím představitelem státu Evropské unie, což označil za „poněkud prekérní“. Zároveň ale podotkl, že není jeho úlohou říkat českému prezidentovi, co má nebo nemá dělat.

Z prezidentů zemí Evropské unie dorazí do Moskvy kromě Zemana podle ruských médií už jen nejvyšší představitelé Kypru a Řecka. Zemanovu účast na oslavách kritizují politici některých koaličních stran i pravicové opozice. Vláda ale zřejmě jeho cestu do Moskvy schválí, navrhuje jí to ministerstvo zahraničí v dokumentu, o kterém v sobotu informoval deník Právo.

Moskevské oslavy se rozhodla bojkotovat řada západních politiků. Protestují tak proti ruské anexi ukrajinského Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje proruským separatistům v konfliktu na východě Ukrajiny. Německá kancléřka Angela Merkel do Moskvy přiletí až 10. května, den po hlavních oslavách. Velkou pozornost věnují média také očekávané návštěvě severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Zeman již dříve prohlásil, že jeho cesta do Ruska bude „výrazem vděčnosti za to, že v této zemi nemusíme mluvit německy“. Do Ruska jede proto, aby vyjádřil úctu padlým 150 000 sovětským vojákům, řekl prezident rozhlasové stanici Frekvence 1.

Zeman v aktuálním rozhovoru pro Parlamentní listy reagoval také na výrok kardinála Miloslava Vlka pro Týden, jenž řekl, že prezident úkoluje církev, když jí říká, co by měla udělat s penězi z církevních restitucí. Zeman navrhl, aby z nich financovala hospice. Podle Vlka je takový přístup protiústavní a komunistický. „Kardinál Vlk je zřejmě zatrpklý člověk, se kterým cítím soucit,“ řekl Zeman.

"Rozumím tomu, že chce vzdát hold obětem druhé světové války. Nicméně si myslím, že by bylo nešťastné, kdyby se prezident Zeman zřejmě jako jediná hlava státu z EU zúčastnil vojenské přehlídky v době, kdy ruská vojska v rozporu s mezinárodním právem destabilizují sousední zemi," reagoval  Schapiro, který je nyní na velikonočním víkendu v USA.

"Je mi líto, že prezidenta Zemana se mé vyjádření dotklo. Očekával bych, že jakožto někdo, kdo tvrdí, že si váží přímočarého jednání, prezident ocení mou upřímnost," pokračoval americký diplomat.

"Cením si dobrých pracovních vztahů s kýmkoli a chci, aby věděl, že mé dveře mu zůstanou otevřené. A českému národu bych rád vzkázal, že vláda USA i Američané si váží našich partnerských a spojeneckých vztahů více než kdy jindy," uzavřel Schapiro

 

tgbb. ( 8. dubna 2015 18:30 )

My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?)

salto ( 7. dubna 2015 08:28 )

Souhlasím, ale na druhou stranu chápu hysterii kterou svým prohlášením vyvolal. Kdo to kdy viděl, aby si prezident tak malého státečku dovolil říct něco proti VELVYSLANCI USA... Celý po.raný USA mi připadají horší než SSSR za Brežněva

stokl.roman ( 7. dubna 2015 07:13 )

tigrusenko ( 6. dubna 2015 23:04 )

Přesně!!!!

0kozel ( 6. dubna 2015 23:02 )

Zeman je borec. Jediný k tomu přistupuje rozumně, on jede do Ruska uctít památku mrtvých vojáků, kteří zemřeli i při záchraně českých zad.ků, nejede tam řešit aktuální situaci na Ukrajině. A to, že tam jede jako jediný z EU je celkem pochopitelné. Němci a jejich spojenci ruské vítězství ve 2.sv. válce asi těžko budou slavit, dále je v EU spousta spojenců Němců a zemí, kterých se válka nedotkla, dále země, které Rusové neosvobodili. Dá se pochopit stanovisko pobaltských států - ty mají s Rusy problémy historicky stále. Polsko si to nechce rozházet v EU, tak se jim ještě víc našroubují do ()!() jako v případě sankcí a budou doufat v další teplé místečko v byrokracii EU. A co se týká té americké nuly, tak opravdu nechápu proč by měl veřejně vyjadřovat nějaké své názory na našeho českého prezidenta, když je tu pouze na návštěvě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa