Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Orlická přehrada promluvila o neznámých tragédiích: Potápěči našli tři těla! Bojí se, že přijdou další

Autor: VaB, ČTK - 
1. dubna 2021
16:44

Takhle rušno nebylo na Orlické přehradě od roku 1995, kdy tady kriminalisté hledali těla zavražděných z kauzy Orlických vražd. V březnu se k přehradě opět vrátili. Hledali dva sebevrahy, mezitím ale našli tři těla. V jenom případě šlo o sebevraha, původ dalších dvou nálezů je nejasný.

Žďákovský most už léta přitahuje pozornost. Nad jeho minulostí visí stín stejně jako nad příběhem vodní plochy pod ním. Orličtí vrazi tady z 50 metrů vysoké stavby do Orlické přehrady shazovali mrtvoly zavražděných obětí. Některé měly zmizet navždy v sudech, jednu oběť obalili pletivem. 

Stejně tak se k tomuto místu bohužel upínají ti, kteří se rozhodli navždy opustit tento svět. A právě po nich teď policisté pátrali, a to s velkým nasazením. Už na začátku března jsme psali, že policie při pátrání po dvou zmizelých našla úplně jiné tělo. Tou dobou se k místu neustále vraceli kriminalisté, potápěči zásahové jednotky nebo ti z Brna, kteří mohou provádět hluboké ponory i speciální operace.

Pomáhal jim i vrtulník, který nad přehradou létal hned několikrát. Dále pak i dron. Během pátrání po zmizelých se ale objevilo úplně jiné tělo. Nyní jsou informace přesnější, a možná i daleko mrazivější. 

Dvě těla a kosti

Ke konci března se policistům podařilo vypátrat i tělo jednoho pohřešovaného. V pátrání byl od letošního ledna. K tomu všemu se jim ale podařilo najít i kosterní ostatky. To už jsou tři mrtvoly!  Patrně šlo ve všech případech o sebevrahy. Dvě těla byla ve vodě několik let.

 "Orlická přehrada je velmi hluboká a práce pro potápěče je tam velmi složitá, jelikož ji komplikuje třeba jen špatná viditelnost," řekl mluvčí policie Jiří Matzer. Policie i nadále pátrá po dalším pohřešovaném, pokud by ho našla na místě, šlo by o čtvrtou oběť.

Podle Matzera navíc není vyloučeno, že potápěči na dně naleznou i další těla. „Žďákovský most se stal nechvalně populární v tom, že si jej často pro dobrovolné ukončení života vybírají lidé z různých koutů republiky," řekl.

Policisté tělo ve značném stádiu rozkladu a kosti předali k soudnímu zkoumání. Je totiž nutné zjistit příčinu smrti. Do jisté míry uklidňující může být, že u obou tajemných nálezů jde s jistotu říct, že nesouvisí s trestnou činností.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Psychoporadna Blesku: Svěřte se, specialisté vám poradí. Psychoporadna Blesku: Svěřte se, specialisté vám poradí. | Blesk.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání