Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nezletilý synátor měsíce terorizoval rodinu z Benešovska: Mysleli si, že po nich jde nebezpečný hacker!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Reuters)
Autor: VaB - 
31. března 2021
18:09

Tříměsíční teror, strach a beznaděj. Tím si procházela rodina z Benešovska, která se v domě potýkala s hackerem a kybernetickými útoky. Vše začala po měsíci vyšetřovat policie. Pachatel byl na dosah ruky.

Středočeští kriminalisté zabývající se analytikou a kybernetickými útoky před koncem loňského roku přijali oznámení od rodiny z Benešovska. Neznámý hacker měl napadnout, dlouhodobě ovládat a terorizovat jejich každodenní žití. 

Ovládal jim zabezpečenou domácí síť, měnil názvy Wi-Fi, měnil hesla u počítačů, notebooků a telefonů všem členům rodiny. Průběžně vypínal internet nebo způsoboval havárie různých zařízení.

Situace byla zoufalá, otec rodiny po měsíci zavolal na policii. „Kriminalisté se případem okamžitě začali zabývat a prověřovat veškeré okolnosti. Zprvu vše vypadalo tak, že se tohoto jednání musí dopouštět opravdu zkušený hacker. V některých případech se začal napojovat i na chytrou televizi, kde zanechával různé vzkazy, množil ikony na stolních počítačích i noteboocích, mazal různé soubory a složky,“ popisuje mluvčí Barbora Schneeweissová.

Jednou dokonce v anglickém jazyce vzkázal, že ovládá celou domácnost a dokáže zničit všechny počítače v domácnosti. Požadoval za to stotisícové výkupné. Policisté vyslechli celou rodinu a provedli šetření. 

Po chvilce jim došlo, že se útok pravděpodobně neodehrává zvenčí, ale uvnitř rodiny. Začali se tedy zaměřovat na členy rodiny. Nikdo se ale nepřiznal. Zatím. Po otestování všech možných věcí se jim potvrdilo, že útok byl veden z rodiny.

„Když měli policisté dostatek důkazů, znovu vyslechli i nezletilého chlapce, který se pod tíhou všech zajištěných důkazů nakonec k celé věci doznal. Co ho k tomuto jednání vedlo, policistům nesdělil, možné je však to, že se nechtěl účastnit online výuky nebo chtěl dostat novější mobilní telefon a notebook,“ dodala mluvčí.  

Jednání mladého chlapce nenaplňuje žádné znaky skutkové podstaty trestného činu a případ byl odložen. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání