Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Praktická lékařka Jana popsala důsledky kybernetického útoku: Frustrace, bezmoc, stres!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk:David Malik)
Autor: jel - 
22. března 2021
20:29

Lékařka Jana na sociální síti Instagram popsala důsledky kybernetického útoku na tři polikliniky. Těm hackeři v pondělí zablokovali objednávkový systém i e-maily. Tři dny od útoku stále nic nefunguje. Zoufalá doktorka uvedla, že v podstatě nemůže pracovat, pacienty může do telefonu jenom utěšovat.

„Dnešek je asi zatím nejhorší. Mám pocit, že jsem za tři dny zestárla o třicet let. Frustrace, bezmoc, stres,“ napsala paní Jana v instagramovém příspěvku, který zveřejnila ve čtvrtek. K textu připojila vlastní fotografii, na níž se smutným výrazem telefonuje. 

Vysvětlila, že po kybernetickém útoku u nich v ordinaci téměř nic nefunguje. Uvedla také, že je situace mnohem horší, než se může zdát z médií. Zdravotníci pracující na klinikách se totiž nemohou připojit k důležitým systémům, a tak nemohou elektronicky vypisovat žádanky na PCR testy, ani odesílat neschopenky, což je opravdu problém. 

„Devadesát procent pacientů, které aktuálně léčím, má covid a jsou v izolaci. Nemohu pro ně udělat vůbec nic, kromě toho, že je budu léčit dobrým slovem,“ postěžovala si paní Jana. A je to ještě mnohem horší, přišli totiž o veškerá data v počítačích za posledních 5 let, a tak nemají informace o pacientech, ani telefonní čísla. 

„Většině pacientů nemůžeme zavolat, přestože jsme to slíbili. Objednávkové kalendáře jsou také pryč. Nevíme, kdo je kdy objednaný,“ uzavřela lékařka. Hrozná situace rozzuřila lidi i na jiných sociálních sítích, kteří tam neváhali příběh sdílet. „Tohle je tak otřesný, proč má proboha někdo potřebu tohle udělat?“ ptala se uživatelka barunka na twitteru. Další se však podivovali nad tím, že lékařské zařízení nemá zálohovaná data offline.

 

sorgedoktor ( 4. srpna 2021 13:19 )

Pro mne je to nepoc­hopi­otzel­ne..­.Tak si vezme recepty, razitko a papitove vystavi zadanku na PCE test. Samozrejme ze s uctovanim na pojistovnu je to osidne, musi to napsat na papity a pak prepsat..To muze byt frtustrace... Je to jiste strasne, asle na turto vatiantu snad musi byt pripraveni..

sorgedoktor ( 4. srpna 2021 13:15 )

Ja tomu temer nerozumim...Tak sei vezme papirovou dokuemtaci, kartu,­recep­ty,raz­titka idem. Neni zde nejak napsano odkud ta lekarka je....

doktormediciny ( 4. srpna 2021 12:55 )

Uprimne receno, nedovedu si to predstavit Kdyz tady zacal ten systen zdravotnictvi v navaznosti na PC, zalohovali jsme vse na diasketu. Kdyz nekdo prisel po nahravani, vykon zadarmo.
Ze by bylo zalohovano vsechno si tak nejak nedovedu prestavit...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání