Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jsem divnej týpek z Pardubic, říkával o sobě Krychlič. Neznámý sprejer uctil jeho památku

Autor: VaB - 
31. března 2021
05:20

Pardubice už nebudou jako dřív. Odchod ikony vehnal slzy do očí nejednomu obyvateli. Václav Kulhánek, kterému se přezdívalo Krychlič, zemřel ve věku 73let. Ikonou se stal díky zvláštnímu účesu ve tvaru krychle. Vyznačoval se extravagantním oblečením, ale i faktem že měl doktorát z přírodních věd. Říkával o sobě, že je divnej týpek z Pardubic.

V neděli sociální sítě obletěla smutná zpráva, do věčných lovišť odešel Krychlič. Vlastním jménem Václav Kulhánek. Ikona města Pardubice; nebyl snad nikdo, kdo by ho z tamních obyvatel neznal. Potuloval se městem, často se vyskytoval na nádraží. Potkat ho mohli i na kole. 

Každého vždy jako první zaujal jeho účes. Říkával, že má nejdelší vlasy směrem nahoru. „Já se potřeboval vždycky odlišovat, dělal jsem revoluci, chtěl jsem prostě vypadat jinak,“ říkával. Typický byl i pro své výrazné líčení nebo extravagantní a barevné oblečení.

Ne každý o něm věděl, že měl doktorát z přírodních věd. Jednu chvíli dokonce pracoval jako vysokoškolský učitel. Po chvilce toho ale musel nechat. Jak řekl v jednom krátkém rozhovoru, bylo to proto, že by ty děti „musel zabít“. 

Vzpomínka na Krychliče

„Jako děcka jsme se ho báli, v dospělosti jsme ho vnímali jako karikaturu. Byl to takový pardubický Batman, maskovaný superhrdina,“ vzpomíná pro Deník.cz kapelník Donrvetr Matěj Karas. Napsal o něm i písničku. 

Režisérka Silvie Dymaková o Krychličovi dlouhých šest let točila časosběrný dokument. Vyjít by měl v den jeho 74. narozenin. „Často říkal, že podivíni zkrášlují svět. Byl na to hrdý. Když jsme jednou spolu jeli na výlet do Hradce, zastavily nás dvě školačky a ptaly se: 'Pane, co vy jste vlastně zač,' a on říká: 'Já jsem takovej divnej týpek z Pardubic,' a hrozně se smál. Měl strašnou radost z toho, že nutí druhé lidi přemýšlet nad ním samotným,“ popisuje své zážitky.

Měl hodně rád muziku a přírodu. Na jednom z koncertů řekl, že má doma dvanáct tisíc vinilových desek! „Mám jich dvanáct tisíc. Do smrti mám co poslouchat,“ řekl. 

V Pardubicích už vzniklo i vzpomínkové místo. Kdosi nakreslil na zeď u pardubické železniční tratě jeho podobiznu z jedné písničky. Fotky z místa zveřejnila stránka Pepíčkoviny. 

Omasta ( 31. března 2021 20:23 )

Vypadá to krajně nepřirozeně, jakoby měl na pysku make-up.

Zobrazit celou diskusi