Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Znásilněná Saša (†15) před smrtí třikrát volala na tísňovou linku: Šéf policie zatím žádal instrukce od mafiána

Autor: ČTK, shp - 
21. srpna 2019
09:33

Při vyšetřování případu dvou unesených a pak zavražděných dívek, jejichž případ v červenci otřásl Rumunskem a poznamenal místní politickou scénu, vyšlo najevo propojení policistů s místním organizovaným zločinem. Když dostal šéf okresní policie informaci o telefonním hovoru Alexandry Macešanuové s urgentní žádostí o pomoc, místo aby zahájil pátrání, žádal instrukce od místního mafiánského bosse.

Informoval o tom dnes server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). Patnáctiletá Macešanuová 25. července pravděpodobně cestovala autostopem do jihorumunského města Caracal z nedaleké vesnice. Ve čtvrtek dopoledne třikrát za sebou telefonovala na tísňovou linku 112 a žádala o pomoc. Uvedla, že byla unesena, zbita a znásilněna mužem, který jí zastavil a nabídl svezení.

Policii trvalo 19 hodin, než vnikla do domu pachatele. Na místě našla Alexandřiny pozůstatky na dně sudu s kyselinou. Muž podezřelý z činu – bývalý automechanik Gheorghe Dinca, který si přivydělával jako řidič taxislužby – se přiznal k vraždám dvou dívek. Jednak 15leté Alexandry a také 18leté Luizy Melencuové, která se pohřešovala od dubna.

Mafiánovi volal desetkrát

Šéf okresní policie Nicolae Alexe po hovoru Macešanuové volal hned desetkrát Remusovi Radoiovi, majiteli bezpečnostní agentury, kterého rumunská média popisují jako místního mafiána. Alexe mu zaslal k prověření dvě telefonní čísla a značku automobilu a dokonce poslal zprávu, v níž ho žádal o instrukce. Radoiovo pátrání ale nikam nevedlo.

Případ vražd na jihu země vyvolal v Rumunsku pobouření. Tisíce Rumunů demonstrovaly v Bukurešti a dalších městech proti vládě sociálnědemokratické premiérky Vioriky Dancilaové a proti policii, která je podle nich zkorumpovaná a nekompetentní. Kvůli kauze už přišli o funkci dva členové vlády, policejní prezident i několik místních policistů, včetně Alexeho.

Rumuni nevěří policii

Rumunský novinář a komentátor Stelian Tanase uvedl, že Rumunsko na místní úrovni ovládají klany složené z „politiků, mafiánů a žalobců, které využívají zdroje ve svůj prospěch a v neprospěch obyčejných obyvatel“. „Rumuni nevěří policii (...) Mafiáni mají podíl na zakázkách na lokální úrovni, ovládají instituce a lidi, včetně šéfů policie (...) a zkorumpovaných politiků,“ uvedl Tanase. Dodal, že situace v chudém regionu kolem Caracalu není v Rumunsku žádnou výjimkou.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání