Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Míšovi (10) zavraždili mámu Veroniku (†27): Němci ho nechtějí vydat domů!

Prarodiče doufají, že vnoučka ještě někdy alespoň uvidí.
Prarodiče doufají, že vnoučka ještě někdy alespoň uvidí.  (Autor: Pluska.sk)
Autor: chal - 
16. června 2019
19:43

Míša přišel během vteřiny o celou rodinu. Jeho slovenskou maminku Veroniku v roce 2016 zavraždili v Německu, z čehož byl zatím nepravomocně odsouzen Míšův otec Michail. Chlapec zůstal uvězněný v Německu - přebývá v dětském domově, i když má na Slovensku milující rodinu, která by se ho ujala. Německé úřady ale dítě vydat nechtějí a zoufalým prarodičům dokonce brání v kontaktu s vnoučkem!

Slovenská vláda sice loni v říjnu přislíbila prarodičům pomoc, situace rodiny zavražděné Veroniky je ale nadále kritická. Syn zesnulé, 10letý Míša stále trčí v německém dětském domově a vyhlídky na to, že by mohl jít k prarodičům, jsou mizivé. Německé úřady dědovi a babičce zakázaly vnoučka vídat, prý jsou k tomu nevhodní!

Oddaní prarodiče ze Slovenska se přitom o Míšu pečlivě starali až do jeho šesti let. „S láskou jsme ho vychovávali, měl se u nás dobře. Měl vlastní pokoj, který na něj čeká. Máme obrovský dvůr, měl rád zvířátka, v létě tu měl bazén. Na základě čeho vyhodnotili, že jsme nevhodní, když nás ani neviděli?“ zajímá zoufalé prarodiče. I když chlapečkovi posílají dopisy a fotografie, nic se k němu nedostane.

Chlapce může vídat jediná příbuzná, Veroničina sestra Tonka (25). Rodina ale nemá peníze nazbyt, a každá Tončina cesta do Německa, kde si musí najmout i advokáta, slupne stovky eur. Míšova babička Věra pomalu ztrácí naději, že milovaného vnoučka ještě někdy uvidí. „Mně už se ani nechce žít. Bojím se, že se setkání s ním nedožiju,“ řekla Plusce zdrcená seniorka.

O osud chlapce se zajímá Centrum pro mezinárodněprávní ochranu dětí a mládeže a snaží se rodině pomoct. Zástupkyně organizace byla přítomná setkání Míši a jeho tety Tonky. „Na Miškovi bylo vidět, že svoji tetu miluje, že si rozumějí a že s ní chce být,“ popsala schůzku Andrea Cisárová.

Komunikace s německou stranou je dlouhodobě velmi komplikovaná. Zúčastnit se soudních stání ohledně případu Němci neumožnili zástupcům centra a dokonce ani slovenskému konzulovi!

Deník Plus JEDEN DEŇ kontaktoval německého konzula na Slovensku Gerharda Manderela s dotazem, jestli se může v případu nějak angažovat. Zástupce německého úřadu vysvětlil, že nemůže, protože se případ týká slovenského občana. Proč ale německé úřady slovenského občana nevydají na Slovensko a drží ho proti vůli rodiny v dětském domově, konzul nesdělil.

Spravedlivy ( 13. listopadu 2019 11:25 )

Že by Němci chtėli ho převychovat jako za války pořád to Němcům prochází 2světové války vyvraždily spoustu lidí a EU založená na ukradených penězích .A tak se ptám kdo jim už dá přes prsty oni sou tak arogantní a sobecký narod.Co se nepovedlo Hitlerovi tak to dėlají politický a my jim to žerem

Fanistarra ( 16. června 2019 23:31 )

Získejte bonus zdarma >> www.Bredhot.com

nemocna ( 16. června 2019 21:01 )

Němčouři už jako Noráci? kradou děti z jiných států to mají svých málo? dovedou si představit jak je dítěti v cizí zemi mezi cizími lidmi a neumět jejich řeč? nejen že je ukradnou také je týrají a ke všemu zakážou styk s rodinou, každé dítě by mělo být převezeno do rodné země a předáno rodině!!!

grossberg1 ( 16. června 2019 21:00 )

No jo, když tam mají převahu přičmoudlých muslimáků, tak není divu, že bílé dítě
přijde vhod. Muslimáci se množí rychleji.

ja-stana ( 16. června 2019 20:03 )

Jo, děti němčouráci krást umí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání