Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Covidová rada končí. Neposlouchají nás, tolerují popírače, vytýkají experti vládě v Polsku

Autor: ČTK - 
15. ledna 2022
08:24

Třináct ze 17 členů polské Lékařské rady, poradního orgánu vlády pro pandemii covidu-19, oznámilo rezignaci. Ve zdůvodnění uvedli, že jejich doporučení kabinet nepromítá do svých reálných kroků, vadí jim i tolerance k popíračům covidu-19.

„Jako lékařská rada jsme byli opakovaně obviňováni, že nemáme dostatečný vliv na kroky vlády. Zároveň jsme zaznamenali rostoucí toleranci k chování skupin popírajících hrozbu covidu-19 i význam očkování v boji proti pandemii, kterou vyjadřovali i členové vlády nebo vládní úředníci,“ citoval server Onet.pl z prohlášení 13 odcházejících členů rady.

Rozpor mezi vědou podloženými doporučeními a praktickými kroky vlády se podle nich stal zvlášť zjevný v souvislosti s velmi omezenými restrikcemi během podzimní vlny epidemie covidu-19 i za současné hrozby spojené s nakažlivější variantou omikron, a to navzdory „obrovskému počtu očekávaných úmrtí“.

Odstoupení členů rady přichází po jejich opakovaných výzvách, aby vláda přijala přísnější opatření proti šíření epidemie a vedla aktivněji kampaň na podporu očkování proti covidu-19. Několik členů vládní většiny se otevřeně staví proti očkování, přičemž vláda vedená národně-konzervativní stranou Právo a spravedlnost (PiS) je v parlamentu závislá na jejich hlasech, připomněla agentura AFP.

Podle polského ministerstva zdravotnictví bylo dvěma dávkami očkováno přibližně 21 z celkových 38 milionů obyvatel Polska, více než osm milionů lidí již dostalo třetí dávku. Polsko k dnešku zaznamenalo 4,28 milionu případů koronavirové infekce a 101.841 úmrtí v souvislosti s covidem-19.

Video  „Neopatrné a riskantní.“ Biochemik Trnka o vládních změnách. A zmínil nová problematická data.  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

apoho ( 15. ledna 2022 17:40 )

No to je průšvih!
Covidí parta to vzdala. CO my prosťáčci jen bez jejich hraběcích tad budeme dělat?
Ani nevím, jestli ráno trefím do práce, když nebudu dostávat v přímém přenosu rady pitomců.

MAMKA2316 ( 15. ledna 2022 17:00 )

Odborníci nedoporučují čtvrtou dávku a ti naši by nás chtěli očkovat dva krát ročně !!! Tak by jsme jim to testovaní očkovacích látek přikázat spolu s Kubkem a spol To tam mohli dát 17 bezdomovců a vyšlo by to asi na stejné ale možná lépe ??? Ono by asi stačil Profesor Beran a jeho 3 nejbližší spoluprácovnící a Peková !!!!!!

jajas ( 15. ledna 2022 15:45 )

Normální věci chápu (protože jsem normální), ale ty nenormální ne (tedy tvoje výroky).....a to je tvůj případ....takových lidí jako ty je mi líto.....asi máte smutný život. Zavolej si na linku důvěry, tam to s tebou rozeberou, jo?

gemino ( 15. ledna 2022 14:53 )

Aby ti nepraskla žilka, kobliho

jajas ( 15. ledna 2022 14:52 )

Si přiel ze šichty a ještě k tomu naštvaný, že? Nebo ses probral a pivo nikde, že? Chápu, to na*s*ere, ty odborníku z vaší zdegenerované modré chátry

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa