Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jak zabránit nákaze koronavirem? Marihuanou! Vědci přišli s překvapujícím zjištěním

Autor: tsv - 
15. ledna 2022
05:00

Složky v marihuaně by mohly podle nejnovějšího zjištění zabraňovat nákaze koronavirem. Díky hned dvěma jejím kanabinoidním kyselinám virus ztrácí schopnost napadat lidské buňky, to se ale zatím ověřilo jen v případě mutací alfa a beta. Zda by podobná taktika fungovala i pro prevenci před nákazou deltou nebo omikronem, se zatím neví. Podle šéfa výzkumu by mohlo podávání zmíněných kyselin potenciálně urychlit rekonvalescenci.

Kyselina kanabigerolová (CBGA) a kyselina kanabidiolová (CBDA) se podle vědců ze Státní univerzity v Oregonu dokážou navázat na tzv. spike proteiny, neboli peplomery viru, čímž mu zabraňují v napáchání jakýchkoli škod. Virus se tak díky nim nedostane do buněk a nezpůsobí žádnou infekci.

Kouření marihuany ovšem tento blahodárný efekt nemá, potvrdili experti. „Tyto kanabinoidní kyseliny se bohatě vyskytují v konopí a konopných extraktech. Nejsou to kontrolované látky jako THC, tedy psychotropní ingredience marihuany, a pro lidi jsou bezpečné,“ řekl ve svém prohlášení vedoucí studie Richard van Breemen. Složky by se mohly podávat ústně, píše server Mirror.

„Náš výzkum ukázal, že konopné složky jsou stejně účinné v případě mutace alfa poprvé odhalené v Británii i mutace beta poprvé odhalené v jižní Africe,“ pokračoval Breemen. Další výzkum by měl teprve ukázat, zda kyseliny účinně zabraňují i nákaze variantou delta a omikron.

Kratší marodění i lepší prevence

Podle vědce by mohly kyseliny i značně zkrátit dobu projevu symptomů v případě, že se člověk nakazí.

„Jakákoli část infekčního procesu a replikačního cyklu je potenciálním terčem antivirového zákroku. A napojení receptoru spike proteinu na povrchový receptor lidské buňky ACE2 je důležitým krokem v tomto cyklu,“ vysvětloval Breemen.

„To znamená, že buněčné inhibitory jako kyseliny z konopí by se mohly využít pro prevenci infekce SARS-CoV-2 a také pro zkrácení infekce díky zabránění viru v dalším napadání lidských buněk. Kyseliny se vážou na spike proteiny, takže tyto proteiny se už pak nemůžou navázat na enzym ACE2 nacházející se na vnější membráně endotelových buněk v plicích a dalších orgánech.“

Video  „Máme jen týden!“ Smejkal kvůli omikronu vyzývá k rychlému očkování a u klubů se hrozil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Lomikel ( 15. ledna 2022 21:16 )

na Amfetamin, herák a morfium jsi zapomněl...

Lomikel ( 15. ledna 2022 21:13 )

tak, huliči to mají s léčením koronáče odborně vyřízený,
teď ještě nějakou odbornou zprávu, že lysohlávky jsou stejně kvalitní lék.
Ať taky houbičkáři mají důvod proč se sjet...

Zdenek ( 15. ledna 2022 19:40 )

nijak - maji TO jako kseft NEMCI a USA a neni u n i k u - Americká farmaceutická skupina Pfizer byla vůbec první, která získala povolení jak od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), tak od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) k uvedení své vakcíny proti koronaviru na trh. A nechala se slyšet, že za jednu dávku bude účtovat méně než 20 dolarů (tedy přibližně 400 korun). Nicméně očekává, že její tržby za očkovací látku, kterou vyvinula ve spolupráci s německou společností BioNTech, letos dosáhnou asi 15 miliard dolarů (přes 328 miliard korun). Zároveň zde počítá s 30 % marží.

!!! za rok 328 miliard korun !!! Jen u samotného Pfizeru si vývoj vakcíny vyžádal investice mezi jednou a dvěma miliardami dolarů (tedy asi 22 až 44 miliard korun).

„Vakcíny proti chřipce jsou daleko méně finančně zajímavé,“ uvedl pro americkou CNN Seamus Fernandez, jeden z manažerů americké investiční a poradenské společnosti Guggenheim Securities. ....

sidneyfoster ( 15. ledna 2022 16:35 )

Promořený národ bude třeba prohulit. Prodáme testy, respirátory, vakcíny a koupíme trávu.

slafa ( 15. ledna 2022 15:34 )

Facha jen CBD olej a po nem se nezhulis

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa