Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kdy a kde je vysoké riziko nákazy koronavirem? Kalkulačka vědců vám to spočítá „na míru“

Autor: mav - 
22. listopadu 2021
00:00

Všichni jsme to slyšeli: Koronavirem se nakazíme daleko spíš uvnitř než na vzduchu. Ostatně v sadě vládních restrikcí se dřív sundávají respirátory venku než ty uvnitř. Ale bližší pohled ukazuje, že není uvnitř jako uvnitř. A ani venku není stoprocentně bezpečno, varuje Deutsche Welle.

Základní pravidla všichni znají, nebo se to aspoň předpokládá. Mýt si ruce a udržovat odstupy, jak jen to lze. A pak panuje základní přesvědčení, že venku je bezpečno a riziko nákazy hrozí v interiérech. Ale v jakých podmínkách je hrozba obzvláště vysoká?

Hlavní cestou infekce je šíření částic koronaviru aerosoly a kapénkami. Malé částice nakažený člověk vysílá do vzduchu dýcháním, mluvením, kašlem… Už v loni březnu japonští badatelé ukázali, že „šance na nákazu covidem-19 je v uzavřeném prostředí 18,7krát vyšší oproti venkovnímu prostředí“, jak napsali ve studii na serveru medRxiv.

Spočítejte si riziko. A nejhorší je dětský sbor?

Je ale řada faktorů, které šíření viru v interiéru ovlivňují. Své pracoviště, školu, supermarket či jiný prostor si můžete nasimulovat v kalkulačce, kterou online provozuje Ústav Maxe Plancka pro chemii. Vyplníte rozměry místnosti, rychlost větrání, jak moc a jak nahlas infikovaný člověk hovoří, zda má respirátor (a jak kvalitní), kolik lidí se tam nachází a jak dlouho. Ve výsledku se dozvíte, jaká je pravděpodobnost, že se minimálně jedna osoba ze skupiny nakazí, i jaké riziko hrozí každému jednomu očkovanému i neočkovanému.

Jedním z nejhorších scénářů je zkouška dětského pěveckého sboru. Čím hlasitěji nakažený člověk mluví či zpívá, tím větší koncentraci kapének produkuje a tím dál zároveň kapénky vysílá.

Dobře, zkouška sboru není zrovna běžná záležitost, ale co taková školní třída? Zvláště když se o přestávce děti rozdivočí a rozkřičí? A jelikož jsou děti z většiny neočkované, je tu větší riziko, že do kolektivu někdo infekci přinese i že si ji pak někdo odnese. V klesajících teplotách není všude snadné dostatečně větrat, vzduchotechnika s filtrací je pro mnoho škol drahá.

Ve škole, kanceláři i každém jiném interiéru výrazně pomáhají respirátory. Standard FFP2 (neboli N95, P2 či K95) může riziko infekce snižovat dvacetkrát, FFP3 dokonce stokrát, řekl pro DW Ulrich Pöschl z mohučského Ústavu Maxe Plancka pro chemii. „V interiérech bych respirátory doporučil, kdykoliv se lidé potkávají s někým mimo jejich domácnost. Myslím, že by je měli nosit všichni,“ dodal.

Podobně vybízí občany Centra pro kontrolu nemocí (CDC), přední epidemiologický stav v USA. Roušky a respirátory tam odmítá nejen spousta lidí, ale i jednotlivých států, mnohde tak nejsou povinné. CDC je ale doporučuje i očkovaným, uvádí DW.

Kapénky se mohou dostat do osmimetrové vzdálenosti Kapénky se mohou dostat do osmimetrové vzdálenosti | foto TV Nova, SZÚ

A co venkovní nákazy? Riziko je podstatně nižší. „Cirkulace vzduchu je venku daleko silnější,“ vysvětluje Nico Mutters z Fakultní nemocnice Bonn. „Vítr má rychlý ředící účinek,“ popsal pro DW. A sami se chráníme tělesnou teplotou – ve svém bezprostředním okolí ohříváme vzduch, který tak stoupá, včetně infikovaných aerosolů. Jiná studie potvrdila, že vítr nepomáhá naopak nákazu šířit dál.

Respirátor se může hodit i na vánočních trzích

Ale stále jisté riziko existuje. „I venku je užitečné nosit respirátory, když jste blízko k dalším lidem,“ argumentuje Pöschl. „Do jednoho, dvou metrů je pořád riziko infekce. Větší kapénky, které všichni vydechujeme, mohou trefit další lidi. A jedna jediná, kolem jednoho milimetru, může s velmi vysokou pravděpodobností vést k nákaze, pokud pochází od infikovaného člověka.“ Takže pokud míříte na vánoční trhy (a pokud se nezavřou), respirátor rozhodně nasaďte.

Video  Demografka Dzúrová o pandemii a nedostatečné prevenci: Hasíme požár, když už hoří naplno!  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

pindokukin ( 22. listopadu 2021 09:32 )

Covidový teror na dětech.


Rabínský soud v New Yorku vydal absolutní zákaz očkování vakcínami mRNA
Dne 1. listopadu totiž Rabínský soud v New Yorku rozhodl že vakcíny mRNA jsou zdrojem infekcí a jejich šíření, takže vydal absolutní zákaz na očkování židovských dětí, mládeže a mladých žen a mužů.
Dr. Robert Malone, objevitel mRNA technologie, svědčil před rabínským soudem o nebezpečnosti mRNA vakcín
“Je naprosto zakázáno podávat nebo dokonce propagovat tuto injekci dětem, mladistvým, mladým mužům nebo ženám; i kdyby to mělo znamenat, že jim vláda nepovolí navštěvovat ješivu nebo seminář nebo studovat v zahraničí atd.
Dále soud zakázal těhotným ženám a všem zdravým dospělým, kteří jsou v plodném věku.
“Zdá se, že těhotným ženám je v důsledku injekce způsobeno mnoho škody (možná kvůli protilátkám, které si tělo vytvoří proti bílkovině zvané Syncytin-1, nebo kvůli SM102, nebo kvůli mikro krevním sraženinám způsobeným injekcí.

pindokukin ( 22. listopadu 2021 09:29 )

Všechny ty US gaunery,Gatesem a Faucim počínaje,celou US farmakomafii, celý ten "DOBRÝ KLUB", který tu genocidu naplánoval už v roce 2015 a všechny grázly v EU kteří se nechali podplatit je třeba postavit před válečný soud.
Všichni vědí,že Pfizer je měsíce prošlý a na nové mutace naprosto neúčinný a přesto to rvou do lidí.
Vědomí vrazi.

Světoví zločinci,už předháníte Osvětim,a blížíte se počtu obětí druhé světové.
Jen kvůli bilionům a úchylné a zvrácené "potřebě" decimování lidstva.

Blíží se nevyhnutelně zůčtování planety s vrahy - NORIMBERK II. Anebo ještě strašlivější varianta a konec této planety – třetí a poslední - světová válka.
A možná za tisíc let tady budou spolu válčit prapodivné zdeformované zrůdy,-ZBRANĚ - ŠUTRY A KLACKY.

pindokukin ( 22. listopadu 2021 09:28 )

Imunolog Drbal: Netestováním očkovaných vláda vědomě šíří infekci covidu

Imunolog Karel Drbal z Přírodovědecké fakulty UK v rozhovoru pro Právo řekl, že očkování proti covidu nebrání přenosu nákazy. Spíš než o plošné naočkování populace by se vláda měla snažit zabránit tomu, aby lidé neumírali kvůli podcenění lékařské péče !
Kritizujete vládu, že hodlá diskriminovat neočkované. V čem se podle vás mýlí?
Mýlí se v zásadním předpokladu. Říká, že zde existuje skupina očkovaných a ti jsou bezinfekční pro ostatní a sami chránění, a v tomto se tragicky mýlí.

Očkování musí být vždy indikované a má to dělat praktický lékař, který svého pacienta zná nejlépe
Jenže vakcíny proti respiračním chorobám obecně nebrání přenosu nákazy a u covidu to vláda musí vědět už od jara. Vláda má toto dogma, které si dlouhodobě nastavila, toho se drží a není schopná se přizpůsobit.

PO SONI PEKOVÉ A DALŠÍCH STATEČNÝCH , DALŠÍ ROZUMNÝ ČLOVĚK !!
JEN DOUFEJME, ŽE V TOMTO ZUBOŽENÉM PROTEKTORÁTĚ PŘEVLÁDNE KONEČNĚ ROZUM.

krapotkin ( 22. listopadu 2021 01:44 )

Nejnebezpečnější ohnisko nákazy je Strakova akademie. Tam se sice nenakazíte Covidem, ale mnohem nebezpečnější blb**tí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa