Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čína začala testovat miliony lidí. Kvůli novému ohnisku je na prahu katastrofy

Autor: sova, ČTK - 
2. srpna 2021
19:14

Čínská města byla nucena zavést hromadné testování milionů lidí a přistoupit k novým omezením cestování. Zdravotní úřady tak bojují o to, aby se během následujících měsíců podařilo zabránit nejmasivnějšímu šíření koronaviru v zemi. Ohniskem nákazy v Číně je východní město Nanking, kde úřady zahájily druhé kolo testování 9,3 milionu obyvatel. Většina případů v Nankingu je z okolí letiště. Město přijalo řadu opatření, kromě jiného pozastavilo provoz metra.

Čína v neděli oznámila 75 nových případů koronaviru s 53 místními přenosy, přičemž klastr spojený s letištěm ve městě Nanking se nyní rozšířil do více než 20 měst a více než 12 provincií.

Ve srovnání s většinou světa jsou ale přírůstky v Číně, kde žije téměř 1,4 miliardy lidí, stále velmi nízké. Čína je zemí, kde se koronavirus SARS-CoV-2 objevil vůbec poprvé; šíření nákazy se ale zemi podařilo téměř úplně potlačit. Od začátku pandemie zaznamenalo čínské ministerstvo zdravotnictví 92 605 případů infekce a 4636 úmrtí spojených s nemocí covid-19.

Peking se uzavřel turistům

Zvláštní opatření zavedl také Peking. Hlavní město bezpodmínečně přerušilo všechna železniční, autobusová a letecká spojení s oblastmi, kde byly zjištěny nové případy koronaviru.

Čínské hlavní město také zavřelo své brány turistům během vrcholu sezóny letních prázdnin a umožňuje vstup pouze „nezbytným cestovatelům“ s negativním testem.

V zemi rovněž rychle pokračuje očkování, v neděli dostalo vakcínu 11,6 milionu lidí a celkově již Čína aplikovala 1,55 miliardy dávek vakcín. Čína očkuje výhradně vlastními očkovacími látkami vyvinutými firmami Sinovac a Sinopharm. Ty podle studií snižují riziko propuknutí těžké formy covidu-19, avšak v menší míře než například vakcíny firem Pfizer/BioNTech či Moderna, které převládají v USA a Evropě.

frantacizek ( 2. srpna 2021 19:51 )

každého napadne, že kdyby tam měli opravdu přírůstky 75 denně, které režim uvádí, tak nezavírají města..ty komoušské režimy dělají blbce akorát ze sebe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa