Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Ano z Bruselu 180 miliardám pro Česko: První peníze můžou přijít v září, Babiš je dál problém

Autor: ČTK, šamol - 
6. září 2021
13:00

Ministři financí zemí Evropské unie v pondělí odsouhlasili český Národní plán obnovy. Informovala o tom Rada EU. Česko díky tomu může už v září dostat první část ze 180 miliard korun, na něž má nárok v rámci mimořádného unijního fondu obnovy. Celkem může letos v rámci předfinancování projektů inkasovat až 13 procent z této částky, zbytek by mělo získat v příštích letech.

„Jsem velice rád, že dnes mohu oznámit dobré zprávy. Česko a Irsko budou brzy moci převést své plány pro obnovu a odolnost (ekonomik) do praxe,“ prohlásil po ministerské videokonferenci slovinský ministr financí Andrej Šircelj, jehož země v současnosti EU předsedá.

Český plán se dnes spolu s irským zařadily k 16 dosud schváleným investičním strategiím, na jejichž základě si země EU mezi sebe rozdělí velkou většinu peněz z fondu o celkovém objemu 750 miliard eur (přes 19 bilionů korun). Česko podle EU vyhovělo všem kritériím, aby získalo zálohy na projekty. Mezi více než desítku požadavků patří například povinnost věnovat minimálně 37 procent peněz na ekologicky šetrné projekty, pětinu pak na digitalizaci.

Když Česko nevyřeší situaci se střetem zájmu, peníze nemusí dostat

Pokud však chce Česko inkasovat celý svůj podíl z fondu, musí podle Evropské komise lépe ošetřit problematiku možných střetů zájmů vrcholných politiků. Ten se podle letos zveřejněných závěrů auditu EK týká premiéra Andreje Babiše, který to ale dlouhodobě odmítá.

„Česko stejně jako všechny ostatní země může po schválení plánu dostat 13 procent v rámci předfinancování, ale další platba bude spojena se splněním osmi přesně určených milníků týkajících se specificky této záležitosti,“ sdělil novinářům na dotaz ke střetu zájmů Dombrovskis.

Jeden z činitelů komise již v červenci po schválení českého plánu unijní exekutivou novinářům řekl, že pokud české úřady situaci nevyřeší do poloviny příštího roku, komise peníze nevyplatí a může vymáhat zpět i letošní zálohy.

Po schválení plánu členskými státy zbývá ČR již jen podepsat úvěrovou smlouvu s komisí, která poté převede první prostředky. Podle odhadu Dombrovskise to může trvat jeden až dva týdny.

„Na Radě Ecofin jsem PRÁVĚ TEĎ úspešně obhájila náš Národní plán obnovy za 7,1 mld. EUR, cca 180 mld. Kč ČR po formálním schválení může začít čerpat peníze na investiční projekty. Už na přelomu září a října očekáváme předfinancování za 23,3 mld. Kč, cca 13 % celkové částky,“ raduje se na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová. 

 

PetPet ( 6. září 2021 20:17 )

To je ostuda ANO Švachula dostal 14 let, ta banda úplatná, to je velká ostuda za velkou zlodějnu..

PetPet ( 6. září 2021 19:52 )

Nevíte někdo na kterém programu ta Protopopová bude?

latecia ( 6. září 2021 19:09 )

Babise se chtej zbavit, rozkrada fondy. Ten se ale mista drzi zuby nehty. Hroznej clovek, i chlap, otec. Ta jeho peroxidova kurvicka je taky povl. Misto aby sla prikladem,byla aktovni v nadacich, travi volne chvile se zahradnikem v altanku a nakupuje znackove kabelky. Obcas se ukaze po boku premiera aby splnila to nejzakladnejsi, tim to konci.
Premier by mel mit velkou moralku, charakter a v PRVE RADE zajem vlastni zeme!

PetPet ( 6. září 2021 18:55 )

Večer bude v televizi Dita Protopopová v natočeném rozhovoru, prý jsou od ní nějaké zajímavosti, nejsou o zdraví. To jsem zvědavá. Snad po 21.oo hodině.

raskal ( 6. září 2021 18:15 )

Aby kvůli tomu StBákovi nepřišla republika o ty peníze, je potřeba hnát ho sviňským krokem až do Tater.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa