Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úlitba Zemanovi, zuří opozice kvůli náměstkovi Kohoutovi. Exministr našel zastání u tajemnice

Autor: Dagmar Machotová - 
17. května 2021
16:25

408 dní zbývá do dne, kdy se Česko ujme podruhé předsednictví v Radě EU. I proto v pondělí ráno jmenoval ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) do funkce politického náměstka exministra Jana Kohouta. Ten bude mít kromě jiného na starosti právě koordinaci agendy pro české předsednictví. Podle tajemnice pro evropské záležitosti Mileny Hrdinkové je jmenování Jana Kohouta do funkce politického náměstka na ministerstvu zahraničí dobrý tah. Z řad opozice se snáší kritika kvůli Kohoutově příchylnosti k Hradu.

„Jsem ráda, že na předsednictví EU bude pracovat takto zkušený diplomat. Ministerstvo zahraničních věcí totiž hraje silnou roli ve vztahu k bilaterálním úřadům,“ okomentovala Kohoutovo jmenování pro Blesk Zprávy tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková. Podle ní hraje resort zahraničí v době předsednictví klíčovou roli kvůli komunikaci prostřednictvím zastupitelských úřadů. 

Kohout, který je v současné době poradcem prezidenta Miloše Zemana a od loňského března také politickým náměstkem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), působil dříve jako ministr zahraničí v úřednických vládách Jana Fischera a Jiřího Rusnoka.

„S panem Kohoutem jsem byla v kontaktu už nyní, když byl politickým náměstkem na ministerstvu spravedlnosti. Ta agenda týkající se českého předsednictví narůstá a těch úkolů přibývá,“ zmínila Hrdinková. 

Video  Kulhánek ministrem: Co řekl během své první tiskovky? 
Video se připravuje ...

Česká republika se svého druhého předsednictví ujme 1. července 2022. Klíčové priority předloží předsedající země Radě a Evropskému parlamentu. Země EU se v čele Rady EU střídají po šesti měsících, během kterých zastupují EU navenek.

„My ty priority necháváme široce rozkročené, protože nás čeká změna politické reprezentace a chceme budoucí vládě nabídnout širší spektrum, aby si je mohla naladit podle svého programového prohlášení,“ uvedla Hrdinková.

Dodala, že nebudou chybět tradiční položky, jako je posilování vnitřního trhu, zejména v oblasti služeb a bezpečnost, včetně energetické bezpečnosti. „Koronavirová krize nám jasně ukázala, že musíme klást důraz i na soběstačnost, která se projevila třeba v nedostatku ochranných pomůcek na evropském trhu během první vlny,“ upozorňuje Hrdinková. Podle ní by EU měla být do budoucna schopná vyrábět si i potřebné množství vakcín proti koronaviru, aby zmenšila závislost na třetích zemích.  

Opozice Kulhánkovu volbu kritizuje

Z řad opozičních poslanců se na hlavu ministra Kulhánka snesla kritika, zejména kvůli tomu, že to byl právě Kohout, kdo udělil diplomatický pas současnému poradci prezidenta Miloše Zemana, Martinu Nejedlému.

Dnes šedesátiletý diplomat se v letech 2011 až 2013 začal angažovat ve vztazích s Čínou, byl prezidentem Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, podle médií z ní na jaře 2013 odešel po sporech se současným šéfem této instituce Jaroslavem Tvrdíkem.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na twitteru napsala: „Skutečnost, že se Jan Kohout stane politickým náměstkem Jakuba Kulhánka, pokládám za další úlitbu Miloši Zemanovi. To on udělil diplomatický pas Martinu Nejedlému – poradci přímo napojenému na Kreml. Tahle vláda je ovládána prezidentem a nikdo už to ani neskrývá.“ 

„Jednou z nejsilnějších politických sil v současné vládě je prezident a nutno dodat, že je to i kvůli zaslepenosti a roztříštěnosti opozice,“ řekl Blesk Zprávám politog Jan Kubáček. Dodal, že Kohout je velký profesionál a pragmatik, který k problémům přistupuje neideologicky. Podle Kubáčka je kritizován hlavně proto, že začala předvolební kampaň. 

U Vrbětic Kohout se Zemanem nesouzní

V souvislosti s kauzou Vrbětice a napětím mezi Českem a Ruskem Jan Kohout i přes dobré vztahy s prezidentem Zemanem řekl, že je připraven hájit pozice vlády.

„Podporuji vládu a vyšetřovací verzi, o které v souvislosti s Vrběticemi mluví,“ řekl Kohout o podílu agentů ruské vojenské rozvědky GRU na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Zeman, který se dlouhodobě snaží o co nejlepší vztahy s Ruskem, naproti tomu opakovaně mluví o možných dalších vyšetřovacích verzích výbuchů.

buban ( 17. května 2021 21:42 )

No tak celá slavná opozice má jeden jediný program-anti-Zeman a anti-Babiš.A to je trochu málo-nemyslíte?Jo vlastně nemyslíte-nemáte čím.

buban ( 17. května 2021 21:35 )

Patřilo pod příspěvek "robin5".

buban ( 17. května 2021 21:31 )

Lépe bych to nenapsala.

buban ( 17. května 2021 21:12 )

Být opozicí,dám mokrý hadr na hlavu a neotvírám okna,dveře,aby na mě nevyskočil hen ten nějaký ruský agent.

hejhej ( 17. května 2021 19:57 )

Opozice opět zuří, jak jinak. To je jejich folklor -opžumpa zuří, hysterčí - na uklidnění si mohou žvejkat novinový papír - prý to uklidňuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa