Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Věděl Zeman o Vrběticích dřív, než přiznal? A Kulhánek odmítl další eskalaci vztahů s Rusy

Autor: ČTK, simao - 
10. května 2021
20:55

Prezident Miloš Zeman podle Deníku N věděl o kauze Vrbětice dříve, než následně uváděl v rozhovoru poté, co si vzal týden na obeznámení se s kauzou. Tvrdí to Deník N, který se odvolává na zdroj, jenž uvedl, že zpráva o zapojení Rusů do kauzy přišla na Hrad oficiálně již 7. dubna. To ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) dnes zopakoval, že ČR nemá zájem na další eskalaci vztahů s Ruskem.

Miloš Zeman se o ruské účasti na výbuchu ve Vrběticích oficiálně dozvěděl už 7. dubna, tedy o více než týden dříve, než sám veřejně tvrdil, uvádí Deník N, který upozorňuje na Zemanovo nezvyklé mlčení u případu, ke kterému se vyjádřil až po týdnu – a nahrál Rusům slovy o dvou vyšetřovacích variantách, čímž zpochybnil oficiální stanovisko české vlády o tom, že existuje jen jedna prošetřovaná varianta se zapojením agentů GRU do výbuchu ve Vrběticích.

Zeman uváděl, že týden potřeboval na důkladné seznámení s kauzou. Jenže podle Deníku N to nebylo zcela tak, jak prezident líčil. Deník N upozorňuje na to, že prezident v rozhovoru pro TV Prima – kde mimochodem nešetřil a urážel moderátorkou Terezii Tománkovou – tvrdil, že se „s touhle kauzou setkal poprvé“ a hájil se, že týden není dlouhá doba. 

„Je to tak, zpráva na Hrad odešla 7. dubna. Prezident byl informován více než dva týdny před tím, než se sám vyjádřil,“ dodal zdroj Deníku N. 

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS. 
Video se připravuje ...

Vztahy mezi Prahou a Moskvou se přitom vyostřily v polovině dubna po zveřejnění závěrů českých tajných služeb, které výbuch ve Vrběticích spojily právě s působením ruské vojenské rozvědky. Česko se poté rozhodlo vyhostit z ruské ambasády desítky lidí a početně srovnat její stav s českým velvyslanectvím v Moskvě. Solidárně s ním vyhostilo několik Rusů také Slovensko či pobaltské státy. Moskva reagovala recipročním vypovídáním. Několik dalších zemí nabídlo Praze jinou diplomatickou podporu.

Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka však Česká republika nemá zájem na další eskalaci vztahů s Ruskem. „Ale v případě Vrbětic jsme museli jednat rázně a rozhodně. Nebylo by diplomatické ani chytré naši reakci zredukovat jen na žádosti o vyhošťování ruských diplomatů. Naším cílem je, aby Česká republika nebyla sama a stály za námi všechny členské státy, a to se daří,“ uvedl dnes Kulhánek.

Video  Babiš o Vrběticích: Odmítl Zemanovo tvrzení. Je jen jedna vyšetřovací verze.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ministr Kulhánek přitom považuje za klíčové, aby EU v kauze Vrbětice jasně stála za Českou republikou a byla jednotná. To je cíl české diplomacie a daří se naplňovat, uvedl ministr poté, co šéf unijní diplomacie Josep Borrell uvedl, že EU nechce dále zvyšovat napětí ve vztazích s Moskvou vyhošťováním dalších ruských diplomatů.

EU podle Josepa Borrella nadále jednoznačně stojí za Českem v jeho sporu s Ruskem vyvolaném kauzou Vrbětice. Podstatné slovo k dalšímu vývoji mohou podle něj říci prezidenti a premiéři členských zemí, kteří mají 25. května v plánu širší debatu o budoucích vztazích s Ruskem.

Do té doby však „není na programu další eskalace vyhošťováním diplomatů“, uvedl koordinátor zahraniční politiky evropského bloku.

Kulhánek poznamenal, že si není jistý, co tím Borrell myslel, z dnešní debaty ministrů zahraničí členských zemí bloku podle něj vyplývá, že rozhodně nemohl mluvit za všechny státy.

„Opakovaně říkáme, že pro nás je klíčové, aby EU jasně stála za ČR a byla jednotná. To je cíl naší diplomacie a daří se naplňovat, ať už jde o společné prohlášení, předvolání ruských velvyslanců, tak i vyhoštění ruských zpravodajců pod diplomatickým krytím,“ poznamenal ministr.

Video  Politici v čele se Zemanem si připomněli na Vítkově výročí konce války. A prezident vstal z vozíku.  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 11. května 2021 14:52 )

Brejle, ty ti otevrou oci,,mozna,,jinak se zeptej pametniku!!!

wenzel trousil ( 11. května 2021 12:02 )

Tuze inteligentni prispevek,,jiste si na svuj vyplod nalezite pysny, ze?

wenzel trousil ( 11. května 2021 11:53 )

NEz placnes nesmysl, hermafrodite tak se zorientuj...Ja na "bleskovku" nereagoval..Proc taky...Zato ty AnO! Proc asi?

wenzel trousil ( 11. května 2021 11:50 )

To bych ani nerekl,,spis to neco vypovida o stavu te vasi "Demokracie",,,o svobode slova,,,chapes? Vsimla SIS ZE JA nikdy NEPISU SPROSTE nArozdil od tebe?

wenzel trousil ( 11. května 2021 11:04 )

Poslys, uchyle,,,jaky byl tvuj puvodni "nicK"? Ptal sem se te na neco?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa