Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Uvolnění patentů na vakcíny: Pomůže světu, nebo je pro inovace důležitý mamon?

Autor: The Guardian, mav - 
10. května 2021
05:15

Spojené státy začaly podporovat uvolnění patentů na nové vakcíny proti koronaviru. Podle expertů samo o sobě nebude mít výrazný dopad na očkovací nerovnosti ve světě, píše The Guardian. Lídři Evropské unie na neformálním summitu v Portu stejný nápad zavrhli, zády se k němu během jednání otočil i český premiér Andrej Babiš (ANO).

Rozhodnutí vlády Joea Bidena prosazovat na půdě Světové obchodní organizace (WTO) uvolnění duševního vlastnictví v oblasti vakcín proti covidu-19 může být velkým krokem vpřed. Na pandemii v rozvojovém světě však patenty zdaleka nestačí.

Ve WTO už v říjnu podaly Indie a Jižní Afrika žádost na uvolnění patentů na covidové vakcíny a jiné technologie. Dostalo se jim podpory od víc než stovky rozvojových zemí, zato bohatší státy, kde se vakcíny zpravidla vymýšlejí a vyvíjejí, byly proti: Spojené království, Kanada, Austrálie, Evropská unie a doteď i Spojené státy.

Generika ve farmaceutickém průmyslu

Washington nyní oznámil změnu své pozice, bude podporovat uvolnění patentů na vakcíny, ne však na léky či další technologie využívané v boji s covidem. Pokud bude uvolnění ve WTO přijato, umožní firmám po celém světě pustit se do vakcín bez obav, že se s nimi budou soudit majitelé některého patentu.

Zastánci očkování krok USA vítají jako velký krok a potenciální precedent pro uvolnění duševního vlastnictví ve zdravotnických krizích budoucnosti. Uvědomují si ovšem, že aktuální nedostatek vakcín proti koronaviru to nevyřeší.

Zaprvé změna postoje Washingtonu automaticky neznamená změnu ve WTO. V organizaci se obvykle rozhoduje konsensem. USA možná namotivují další západní aktéry ke změně pozice; možná ne k úplnému uvolnění duševního vlastnictví, ale aspoň k nějakým kompromisům.

„Jsme připraveni jednat o návrzích, které mohou krizi efektivně a pragmaticky řešit,“ konstatovala vágně předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Proto budeme diskutovat, kterak může americký návrh na uvolnění ochrany duševního vlastnictví na vakcíny proti covidu-19 toho cíle dosáhnout,“ uvedla. Ve věcech mezinárodního obchodu se jednotlivé členské země EU vzdaly své suverenity a vystupují dohromady jako jeden celek, zastupovaný komisí.

Patent na výrobu nestačí

Zadruhé, vakcíny jsou extrémně komplexní recepty. I zkušené firmy se potýkaly s problémy, když v minulých měsících zaváděly masovou produkci. Výrobní proces je stejně důležitý jako patent na účinnou látku – a WTO nemá pravomoc nutit firmy jako Pfizer a Moderna, aby se vedle „receptů“ dělily rovněž o své technologie a znalosti produkce vakcín.

Takovou moc mají vlády. Spojené státy by mohly farmaceutické firmy tlačit ke sdílení technologií a know-how s výrobci všude po světě. „Nezajistí to víc vakcín pro příští týden, ale kdyby to udělali před rokem, dnes už bychom výsledky měli,“ říká pro Guardian Ellen ‘t Hoenová, aktivistka a expertka na duševní vlastnictví v medicíně, a dodává: „Svět na covid-19 nebyl připraven.“ Aspoň za příští pandemie by situace mohla být lepší.

„Proti covidu-19 nebude imunita, dokud to nebude globální imunita. Můžeme jásat nad tempem očkování v našich zemích, ale to je jen krok, virus tu se svými variantami bude, dokud nebude globální imunita. Musíme urychlit distribuci vakcín, například vytvořit výrobní kapacity v Africe,“ argumentoval v rozhovoru pro Guardian francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. „Není to jen otázka solidarity, ale i našeho vlastního zájmu. Avšak nemyslím, že by otázka patentů byla ta nejdůležitější. Můžeme o nich debatovat, ale urgentní jsou výrobní kapacity,“ připojil.

Farmaceutické firmy se pochopitelně nechtějí vzdát patentů, na kterých mohou v příštích letech vydělat desítky miliard dolarů. Jejich asociace prohlašuje, že nejde o zisky, nýbrž o praktickou stránku věci: „Uvolnění patentů nezvýší produkci ani neposkytne praktická řešení potřebná v boji s touto globální zdravotní krizí,“ uvádí prohlášení Mezinárodní federace farmaceutického průmyslu (IFPMA).

Firmy už podle něj sdílely technologie s kvalifikovanými partnery po celém světě a letos by se mohly vyrobit miliardy dávek očkování, dost pro celý svět. Jen kdyby vlády pomohly vyřešit obchodní bariéry a zrušily omezení vývozu surovin. Také podle federace vlády křečkují vakcíny, a kdyby je víc sdílely s dalšími státy, krize by nebyla tak akutní.

„Skutečnými překážkami jsou obchodní bariéry, které firmám zabraňují vozit své zboží z jedné země do druhé, nedostatky v dodavatelských řetězcích a nyní i neochota bohatých zemí rychle sdílet své vakcíny s chudými státy. Nic z toho se patenty nevyřeší,“ řekl v BBC Thomas Cueni, ředitel IFPMA.

A z dlouhodobého hlediska jsou patenty potřeba coby motivace k inovacím a investicím vedoucím k novým produktům. Když se vědec obává, že jeho zázračný lék se bude hned vyrábět po celém světě, aniž z toho on něco dostane, má menší chuť novinku vůbec vyvíjet. Tak aspoň argumentují farmaceutické firmy a zastánci ochrany duševního vlastnictví. „Ignorování patentů za krizí skutečně není potřebnou motivací pro lepší připravenost na další pandemii,“ napsal Cueni na twitteru.

„Důvodem, proč slavíme úspěch s vakcínami, je kapitalismus, mamon, přátelé,“ prohlásil v březnu britský premiér Boris Johnson napůl vážně před stranickými kolegy, jak informoval Guardian.

Podle protistrany však je dost důkazů, že vědci mají motivaci i bez vidiny profitu. Oxfordská vakcína, kterou vyrábí AstraZeneca, vznikla na Oxfordské univerzitě a z 97 procent vývoj uhradili státy, Evropská komise i dobročinní sponzoři. Je totiž potřeba započítat veškerý výzkum, který v oboru danému objevu předcházel, ne pouze vývoj samotné konkrétní účinné látky, uvádí Guardian. Podobně se dvě z nejrychleji vyvinutých a nejúčinnějších vakcín, přípravky firem BioNTech/Pfizer a Moderna, opírají o dekády genetického výzkumu hrazeného z veřejných financí.

Oxfordskou vakcínu na naléhání jejích tvůrců vyrábí farmaceutický gigant AstraZeneca bez profitu, prodává ji za cenu nákladů – a také byla licencována dalším firmám, včetně největšího světového výrobce vakcín, Serum Institute of India. AstraZeneca může zdražit, až když pandemie skončí. SARS-CoV-2 zřejmě jen tak nezmizí a je možné, že budou lidé později potřebovat další dávky. Na těch by už firma vydělávala.

Video  Češka žijící v Indii: „Cítím se tu bezpečněji než v Evropě. Agresivita mutací nás ale zaskočila“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 10. května 2021 09:08 )

Čínské postupy ovládnou svět - tentokrát ignorovat patenty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa