Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zmatek kolem vakcín Johnson & Johnson: V dubnu přijde 40 tisíc dávek, ujišťuje Blatný

Autor: ČTK, sova - 
24. března 2021
18:27

Vakcíny od firmy Johnson & Johnson v dubnu do Česka dorazí, bude to až 40 000 dávek. Poslancům to ve středu řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Uvedl to v souvislosti s úterním vyjádřením premiéra Andreje Babiše (ANO), že vakcína od americké firmy dodána v příštím měsíci do Česka nebude. Později se opravil.

Bylo včera (úterý) tady nějaké nedorozumění o tom, že ta vakcína do ČR v dubnu nepřijde. Naštěstí se to nepotvrdilo. Je to tak, že přijde, ale v menším množství. Bude se jednat o zhruba 30 000 až 40 000 dávek balení v dubnu,“ uvedl ministr. Podle něj je ale stále možné, že bude dodáno za čtvrtletí všech 150 000 původně předpokládaných dávek.

Babiš rozhlasové stanici Frekvence 1 v úterý řekl, že vakcína Johnson & Johnson v dubnu dodána nebude. „Bohužel, v dubnu ji nedostaneme, nikde nebude,“ uvedl ministerský předseda. Později informaci upřesnil na svém facebooku s tím, že vakcín by mělo dorazit 35 tisíc.

EMA dala vakcíně zelenou před dvěma týdny

Vakcína proti covidu od firmy Johnson & Johnson měla být podle původních vyjádření Blatného dodávána do Evropské unie od 16. dubna. Do unie měly směřovat celkem tři miliony dávek, v květnu 13 milionů a v červnu 39 milionů. Česko má objednány dva miliony dávek této jednodávkové vakcíny, kterou mají aplikovat praktičtí lékaři.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zhruba před dvěma týdny doporučila podmínečnou registraci vakcíny Johnson & Johnson v zemích EU. V unii je už povoleno použití vakcín proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Počítá se také s dodávkami od firem CureVac nebo Sanofi.

Většina unijních států se nyní potýká s nedostatkem vakcín. Britsko-švédská společnost AstraZeneca již dříve uvedla, že v prvním čtvrtletí tohoto roku dodá asi třetinu z více než 90 milionů původně přislíbených dávek. Dodávky hodlá výrazně omezit i ve druhém kvartálu. Také Johnson & Johnson dodá podle evropských médií během dubna méně vakcín, než se původně předpokládalo, a jejich doručení posune na květen a červen.

Video  Maďar o osudových chybách v boji proti koronaviru, neuhasitelném požáru a podmínkách rozvolnění  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5459148 ( 24. března 2021 22:45 )

co kdyby jste se aspoň vy dva ***i domluvili, aby vám aspoň nekdo věřil

Covid_19 ( 24. března 2021 21:14 )

nabídl jim 15.ledna soutěž "Ulov si svůj termín očkování", tedy mělo to drobné chyby, že se ho nemohli zpočátku účastnit lidé s třemi číslicemi za lomítkem....Další chybička byla v tom, že některým vyhrané termíny rušili, podle mne nejbrutálnější způsob vakcinace seniorů v celé Evropě, nedůstojné, hnusné

UFO1 ( 24. března 2021 19:48 )

Babiš zapomněl na lidi většinou staré a nemocné Čekající u praktiků na vakcinu OSTUDA

Jirik-ta ( 24. března 2021 18:54 )

To bude pro známé. Ostatní maji astru. Nebo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa