Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Obyvatelé Vrbětic nechtějí z života „bondovku“. Vláda to neměla připustit, zlobí se

Autor: ČTK - 
9. května 2021
15:25

Obyvatelé Vrbětic, kterými v roce 2014 dvakrát otřásl výbuch muničního skladu, si nejvíc ze všeho přejí, aby jejich životy nepřipomínaly špionážní román. Napsal to americký list The New York Times (NYT) v reportáži o dopadu česko-ruského diplomatického sporu na západomoravskou vesnici. Zmiňuje i televizní výstup českého prezidenta Miloše Zemana.

Obyvatelům Vrbětic jde spíše než o geopolitické spory o cenu místních pozemků a chtějí, aby zde už nic nevybuchovalo, píší NYT. Prohlášení české vlády o roli Ruska v neštěstí, jež si vyžádalo dva životy, v místních obyvatelích navíc podle listu vzbudilo jen další otázky a podezření, že jim vláda o případu nepověděla vše.

„Sledovat filmy o Jamesu Bondovi je zábava. Nechceme ale, aby se nám schovával za kopcem,“ uvedl jeden z místních obyvatel Jaroslav Kašša. Nepochybuje o tom, že za výbuchem stojí Rusko, ale vadí mu, že něco takového se vůbec mohlo stát. „Nezáleží ve skutečnosti na tom, kdo to vyhodil do povětří. Jde hlavně o to, že to naše vláda připustila,“ řekl americkému listu.

Diplomatická roztržka mezi Českou republikou a Ruskem propukla na konci dubna. V návaznosti na odhalení českých bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích z roku 2014 důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU, Česko s Ruskem vzájemně vyhostily desítky diplomatů. 

Zeman jediný o Rusku mluví v dobrém

O Rusech teď dobře mluví jen málokdo, řekl listu Ladislav Obadal, místostarosta Vlachovic, pod které Vrbětice spadají. NYT však dodává, že to neplatí pro českého prezidenta Miloše Zemana, „častého návštěvníka Moskvy“.

Deník připomněl Zemanův rozhovor, ve kterém připustil, že existuje vyšetřovací varianta, podle které výbuchy mají na svědomí zahraniční agenti. Hovořil ale i o druhé vyšetřovací verzi, kterou je podle něj možnost neodborné manipulace s municí. Český premiér Andrej Babiš ale prohlásil, že vyšetřovací varianta je pouze jedna a týká se účasti ruských agentů GRU. Prezidentova projevu si všimla i ruská média.

Video  „Nejde kšeftovat se suverenitou státu.“ Šedivý se obul do Hamáčka a zmínil slabost  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

.tg.bb ( 9. května 2021 18:07 )

A pořád budou proruské prodejné d...y opakovat tento nesmysl.
Tyhle dva mohla BIS začít s Vrběticemi spojovat a v souvislosti s nimi šetřit až poté, co v roce 2018 otrávili Skripala a několik dalších lidí. Do té doby nikdo jejich přítomnost v ČR v roce 2014 neřešil a souvislost výbuchy neznal, nespojoval a ani spojovat nemohl, jejich identitu vypátrala britská MP za významného přispění Bellingcat až v průběhu let 2018 a 2019, kdy bylo prokázáno, že šlo o tajné agenty GRU vyznamenané Putinem. Teprve v tu chvíli mohl někdo začít řešit nějakou souvislost s výbuchy ve Vrběticích.

Borneo ( 9. května 2021 16:56 )

Léta jsem se bláhově domnívala, že BIS je tady od toho, aby záškodníky (ať jsou odkudkoliv) včas odhalila a takovýmto věcem předcházela a zabránila.
Jestliže se přes 6 let nic nedělo a najednou až po těch 6ti letech přišli, navíc s pouhým podezřením, nikoliv s obviněním, tak to vypadá, že někdo pořádně zaspal..

Zobrazit celou diskusi