Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin na oslavách konce války zdůraznil ruské zájmy. Přehlídka v Moskvě byla bez roušek

Aktualizováno -
9. května 2021
11:25
Autor: ČTK - 
9. května 2021
08:50

Ruský prezident Vladimir Putin zdůraznil, že Rusko bude vždy pevně hájit své národní zájmy. Řekl to v projevu, jímž zahájil vojenskou přehlídku uspořádanou v centru Moskvy na Rudém náměstí u příležitosti 76. výročí vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce. Ukázka ruských bojových jednotek trvala na moskevském Rudém náměstí zhruba hodinu. Všech 12 000 aktérů přehlídky bylo podle úřadů očkováno proti covidu-19, neměli roušky a nedodržovali rozestupy. Sledujte oslavy v konce 2. světové války v Moksvě.

„Válka přinesla tolik nesnesitelných zkoušek, zármutku a slz, že na ni nelze zapomenout. A neexistuje odpuštění ani omluva pro ty, kteří znovu uvažují o agresivních plánech,“ prohlásil Putin. Rusko podle něj důsledně hájí mezinárodní právo. „Ale zároveň budeme pevně hájit naše národní zájmy, zajišťovat bezpečnost našich lidí“, dodal šéf Kremlu.

Přehlídky v Moskvě se zúčastnilo 37 armádních jednotek. Před tribunou, na níž stál Putin a další ruští činitelé, projelo v mechanizované koloně 190 kusů bojové a speciální techniky. Nad Rudým náměstím pak přeletěly desítky letounů a helikoptér, včetně nejmodernějších bojových strojů.

Vojenská přehlídka se v ruské metropoli konala prakticky bez účasti vysokých zahraničních hostů, s výjimkou tádžického prezidenta Imomaliho Rachmona, který je v Moskvě od soboty na návštěvě. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v pátek sdělil, že Rusko tentokrát zahraniční hosty nepozvalo. „Tohle není jubilejní rok, takže se nepočítá se zvaním zahraničních účastníků,“ řekl.

Český velvyslanec mezi diváky oslav

Vedoucí západní činitelé ale v posledních letech tuto akci ignorují vzhledem k ruské anexi ukrajinského Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje separatistům na východě Ukrajiny. Navíc vztahy Ruska se Západem se v dubnu vyostřily poté, co Česko kvůli podezření na podíl ruských služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, identifikovaných jako ruští zpravodajci. Tento krok vyvolal diplomatický konflikt s Moskvou, která v odvetě vyhostila 20 pracovníků českého velvyslanectví v Rusku.

Při vojenské přehlídce v Moskvě byl i český velvyslanec Vítězslav Pivoňka, potvrdila Česká televize. Podle svých slov chtěl uctít padlé ruské vojáky.

Ruská armáda dnes v Moskvě předvedla mimo jiné nejnovější pěchotní obrněná vozidla BMD-4M a BTR-MDM. Objevily se i nové tanky T-72B3M, T-80BVM, T-90M a T-14 Armata. Z raketových a dělostřeleckých sil se představily například operativně taktické rakety Iskander, raketomety Tornado-S, raketové komplexy Pancir-S a odpalovací zařízení raketového komplexu Jars.

Závěr přehlídky obstaraly přelety 76 letounů. Byly mezi nimi strategické bombardéry Tu-160 a Tu-95MS, stíhačky Su-35S a MiG-31K, schopné nést hyperzvukové střely Kinžal, a také nejmodernější ruské stíhačky Su-57. Mezi vrtulníky byly úderné stroje Mi-35, Ka-52 „Alligator“ a Mi-28 „Noční lovec“.

Vojenské přehlídky v menším rozsahu se dnes konaly i v dalších 28 velkých ruských městech.

Loni Rusko slavnostní přehlídku odložilo kvůli pandemii na 24. června. Moskva tehdy pozvala na oslavy řadu státníků včetně českého prezidenta Miloše Zemana. Ten se v novém termínu oslav nakonec nezúčastnil s odvoláním na opatření v souvislosti s pandemií.

wenzel trousil ( 10. května 2021 12:37 )

Cesko nevlastni jedinou banku! Vse v cizakovo rukach! A "Vlastencum " to vse vyhovuje! Uvidime kam to at dojde!

manunu ( 10. května 2021 07:10 )

jikar:

wenzel trousil ( 9. května 2021 15:39 )

CT si Moskevskou prehlidku ukazat netroufne,,,zato srot projizdejici Plzni ukazuji uz treti den za sebou...ALe zeby ukazaly i hroby obeti AMerickeho bombardova co se jim pri "Osvobozovani Plzne " povedlo zabit ani nato si netroufnou...Kcemu takova dezinformatorska media? Kdo je zvedavej na Americkej srot a na sasky co kolem nej poskakuji? Neni moc mist na svete kde "Osvoboditele" stihli pozabijet behem jednoho dne vic lidi nez okupanti za celou valku..

wenzel trousil ( 9. května 2021 14:54 )

Lotrum je treba nahanet strach! Ne se jich doprosovat!

wenzel trousil ( 9. května 2021 12:46 )

POZITEK JE SLEDOVAT U MORAVCE CO TAM VYVADI CICIOLINA A TEN "CAHOUN" OD PIRATU:: LIDICKY;;;dovedete si predstavit ze tohle by mohlo nekdy v Cesku vladnout? Oni urcite sami tomu neveri a tak se spokoji s poslaneckym zoldem...Kdy uz konecne Cechum dojde kam je HaWloidi dopracovali a vezmou veci do svych rukou? KOmunisti taky nemohli carovat ale aspon se pokusili neco zmenit...Co naproti tomu z Ceska udelali "Demokrati"? Kde mohlo dnes Ceskslovensko byt!!!

Zobrazit celou diskusi