Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Český velvyslanec v Rusku nevynechá Putinovu přehlídku. „Skandální,“ hřmí opozice

Autor: sova - 
8. května 2021
17:25

Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka se zúčastní nedělní slavnostní přehlídky v Moskvě ku příležitosti 76. výročí vítězství nad nacistickým Německem. Pivoňka se velkolepé vojenské slavnosti na Rudém náměstí zúčastní i přes otřesené diplomatické vztahy, které mezi Prahou a Moskvou aktuálně panují a které způsobila takzvaná vrbětická krize. Odsouzení se jeho rozhodnutí dočkalo například u pirátského poslance Jana Lipavského, na pochybách je ale i senátor Pavel Fischer.

Rusko tentokrát - protože nejde o kulaté výročí - nezvalo na přehlídku světové lídry, s výjimkou vybraných zahraničních hostů. Přítomni tak budou zejména diplomaté.

„Teroristický akt ve Vrběticích, za kterým stojí ruští agenti, nás nesmí nechat zapomenout na hrdinství těch, kteří bojovali ve 2. světové válce za naši svobodu. Účast velvyslance na zítřejší (nedělní) přehlídce ke konci 2. světové války je jen a pouze za účelem vyjádření úcty k této historické události,“ napsal na dotaz serveru iDNES.cz za ministerstvo zahraničních věcí Michal Dudáš.

Škatulata na ambasádách

Česko v reakci na zjištění, že za výbuchem muničních skladů v roce 2014 stála ruská vojenská rozvědka GRU, minulý měsíc vyhostilo 18 pracovníků z ambasády Ruské federace v Praze. Opačným směrem poslala Moskva 20 českých diplomatů.

Po neakceptovaném ultimátu, které Rusům vyslal ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD), aby východní velmoc vyhoštěné Čechy přijala zpět, následovalo vypovězení ze země dalších 63 osob z ruské ambasády. Cílem bylo srovnání personálních počtů na obou velvyslanectvích.

Lipavský: Půjde o poctu armádě, která zabila dva Čechy

Pivoňky, který na postu velvyslance v roce 2018 vystřídal bývalého kosmonauta Vladimíra Remka, se redukce obsazení ambasád nedotkla. Jeho deklarovaná přítomnost na nedělním defilé v Moskvě ale dráždí české opoziční představitele.

„Považuji za skandální, že se český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka chystá v neděli 9. května účastnit vojenské přehlídky Ozbrojených sil Ruské federace na Rudém náměstí v Moskvě. Vzdá poctu armádě, která u nás vyhodila do povětří 2 muniční sklady a zabila 2 české občany,“ uvedl na twitteru poslanec Jan Lipavský (Piráti).

„Vzdát hold padlým u pomníku neznámého vojína v Moskvě je na místě. Ostatní lze posoudit snad jen v koordinaci s EU. Protože účast na vojenské přehlídce, kde by byl generál velitel jednotky GRU 29155, která zabíjela ve Vrběticích, se zkrátka nesluší,“ zmínil senátor Pavel Fischer (nestr.).

„Je smutné, že MZV nenašlo odvahu letos jasně říct, že se náš velvyslanec nebude účastnit přehlídky vojsk, v jejichž řadách jsou i teroristé. Diplomacie je o symbolech - a toto kolo jsme naprosto nezvládli,“ míní na twitteru prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Video  „Nejde kšeftovat se suverenitou státu.“ Šedivý se obul do Hamáčka a zmínil slabost.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pochodovat bude přes 12 tisíc vojáků

Minulý rok v květnu se vojenské přehlídky zúčastnily pouze vzdušné síly Ruské federace. Pěchota s výstrojí a výzbrojí pochodovala Moskvou až o měsíc později. Více než třináctitisícové vojsko při té příležitosti zvolilo tradiční oděvy i historické zbraně.

V neděli by se na Rudém náměstí mělo objevit přes 12 tisíc vojáků, na dvě stovky kusů těžké techniky a na obloze se má objevit 76 vrtulníků a letadel.

Video  Monumentální vojenská přehlídka v Moskvě! Putin slavil 75 let od vítězství nad Hitlerem.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 10. května 2021 18:04 )

Pod vedením Vystrčila, Fischera a Bartoška krrr na ně!!!!

LuCo ( 10. května 2021 18:01 )

Jeden by řekl, že jsme vlastně měli smůlu! Že nás místo osvobození obsadila zlá Rudá armáda a ty hodné fašisty vyhnala dál na západ...

wenzel trousil ( 10. května 2021 12:11 )

Rusky agenti zapalili vrakoviste v Ostrave!! Je treba vyhlasit Rusku valku!!

wenzel trousil ( 10. května 2021 10:33 )

Kolik chybelo v 68 aby to dopadlo jako v 56 v Madarsku? Kde se veseli lide na Lucerny, stromy?? Masakry ukoncila Ruda armada,,,armady NATO tutove ne...Tem to vyhovovalo!Moc dobre to pamatuju,,,ja byl 67-69 vojak CSLA!

vavrjan ( 10. května 2021 09:36 )

Je hanbou, že se vyjadřujeme a chováme k národu, který nás osvobodil jak kreteni. Pokud se pamatuji i na ten 68 rok, tak bylo dobře, že to tady dal někdo do pořádku a postavil nás do latě. To co si dovolovala ta parta hlavně umělců, v čele s Vénou to muselo skončit. počkali si a tady máme ty zářné zítřky, kdy tady nemáme již téměř nic našeho. Všechno prodáno, rozdáno a rozkradeno. jsem rád, že to od 68 roku ješ20 roků vydrželo a děkuji tehdejším spřáteleným armádám za zásah.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa