Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Očkování a krevní sraženiny: Šéfka lékového ústavu řekla o mrtvých v Česku klíčovou větu

Autor: Nikola Forejtová - 
10. května 2021
05:30

Vedle AstraZeneky hlásí možnost krevních sraženin i vakcína od Johnson & Johnson. Podle šéfky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové není přesně jasné, jak trombóza po aplikaci očkovací látky vznikne. Pro Blesk Zprávy ale zdůraznila, že se jedná o velmi vzácný nežádoucí účinek. A vysvětlila také, co si pod krevní sraženinou vlastně máme představit. Navíc okomentovala i 55 podezřelých úmrtí v Česku - zatím se mezi nimi nenašla žádná souvislost.

Pojďme si nejdříve říci, co je to nežádoucí účinek.

Nežádoucí účinky, když to řeknu hodně tvrdě, se mohou objevit po požití jakéhokoliv léku nebo vakcíny. To je důvod, proč se léky sledují i po registraci a neustále se hodnotí, jak se lék chová a jaké účinky má. I v době, kdy jsou již léky běžně používané, tak se hlídá a vyhodnocuje ten poměr „risk a benefit“. Tedy jestli ten lék či vakcína mají pro pacienta přínos, což v drtivé většině případů má.

Každý jsme individuální a může se u nás vyskytnout různá reakce. Nežádoucí účinky jsou očekávané, nemusí způsobit člověku v podstatě nic, nebo sami odezní do několika hodin. Proto se některá léčiva, když se začíná nasazovat léčba, podávají nejprve v malých dávkách. U vakcín se to sleduje bedlivěji a přísněji, protože se podávají zdravému člověku postupně a jako prevence, což je zásadní rozdíl.

Irena Storová Irena Storová | Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky

U vakcín proti covidu-19 se mluvilo o riziku krevních sraženin. Je to důvod k obavám?

V této souvislosti se nejvíce hovořilo o Vaxzevrii od AstraZeneky, kde se vyskytly velmi vzácné případy možných nežádoucích účinků, které by mohly souviset s tvorbou krevních sraženin. Nutno ale na začátku nejdříve odlišit druhy trombózy.

Známe hluboké žilní trombózy, ze kterých plynou komplikace a které známe z běžného života. Je to třeba plicní embolie, nebo cévní mozková příhoda. Pak je druhý, zvláštní typ trombózy v kombinaci s úbytkem krevních destiček, který se může objevit v neobvyklých lokalizacích. Jsou to třeba mozkové žilní splavy, žíly v břišní oblasti, nebo tepny, kde se všeobecně trombóza vyskytuje velmi vzácně.

Ten první typ, hluboká žilní trombóza, tam je potřeba si říci, že počet reakcí pozorovaných u očkovaných je nižší, než je počet těchto reakcí v běžné populaci, která vůbec očkovaná není. Dá se říci, že je to náhodný výskyt a u člověka by se mohl objevit, i když by očkován byl, nebo nebyl. U Vaxzevria a u Johnson byla stanovená souvislost s druhým typem, s tou velmi vzácnou trombózou v kombinaci s úbytkem krevních destiček.

„Nejpravděpodobnější je imunitní reakce“

Vzhledem k tomu, že krevní sraženiny hrozí i v případě, že se nakazíme onemocněním covid-19, mě napadá logická cesta, proč by nám to vakcíny mohly způsobit. Především tyto dvě, které v sobě nosí adenoviry.

To se právě takto říci nedá. Zatím není znám biologický mechanismus těchto reakcí, není tedy znám mechanismus vzniku krevních sraženin. Měl by být u těch typů trombóz jiný. To znamená, že když bychom říkali, že to souvisí se samotným onemocněním, tak je to spekulace. Nejpravděpodobnějším mechanismem vzniku je asi imunitní reakce.

Zmínila bych v tomto případě čísla. Těch velmi vzácných trombóz, které se vyskytly v evropské databázi, bylo hlášeno necelé tři stovky, a to z 34 milionů naočkovaných osob. Nutno říci, že podobné případy neznamenají automaticky úmrtí.

Proč se ale tedy riziko krevních sraženin netýká jiných vakcín jiného typu, jako je třeba Comirnaty?

To souvisí s tím, že mechanismus vzniku není přesně znám. Obecně se dá říci, že to bylo hlášeno jen u vakcín od AstraZeneky a od Johnson and Johnson. U Comirnaty a Moderny to nepřicházelo, nebyly tam tyto reakce pozorovány. Samozřejmě se to důkladně sleduje a vyhotovují se měsíční bezpečnostní zprávy. Nejde ale odhadnout, jestli je to podle typů vakcín.

Video  Šéfka SÚKLu vyvrací mýty o Sputniku. Jak nadějné jsou další vakcíny?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

To platí i pro Sputnik V nebo čínskou vakcínu?

K těm hlášení nemáme, jelikož nejsou u nás registrované. A z jiných zemí, kde jsou používané, zprávy nemáme také.

Když se vrátíme ke vzácnému nežádoucímu účinku krevních sraženin. Často se objevují přirovnání ohledně vzniku sraženin užíváním antikoncepce nebo kouřením. Je to podle vás vhodné přirovnání?

Právě že se to srovnat nedá (Například v neděli na Primě toto srovnání použil i ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO), pozn. red.). To je právě to, co jsem vysvětlovala na začátku, je to jiný typ trombóz. V souvislosti s užíváním antikoncepce nebo kouřením je to typ hlubokých žilních trombóz a ty se ve vakcinované populaci objevují v daleko menším objemu než v populaci, která není vakcinovaná. To bychom srovnávali dvě odlišné reakce s jiným mechanismem vzniku.

Podezřelá úmrtí podrobně zkoumáme, není jich mnoho

V celkovém hodnocení jsou podle institucí EMA a SÚKL vakcíny bezpečné, přesto se objevují podezřelá úmrtí. V dubnu se dokonce mluvilo o 39 podezřelých úmrtí v ČR. Jak s tímto SÚKL pracuje?

Aktuálně je k 4. 5. hlášeno 55 úmrtí, která byla nahlášena jako důsledek podezření na nežádoucí účinek aplikace vakcíny.  Ve chvíli, kdy je nahlášeno, tak potřebujeme co nejvíce informací. Potřebujeme znát, jaká další onemocnění osoba měla, jaké léky užívala, zdali byla hospitalizovaná a pokud byla provedena pitva, tak chceme pitevní zprávu. Zajímá nás také, jestli se osoba nenakazila nemocí covid-19 během doby mezi první a druhou dávkou.

To pak předáváme do evropské databáze nežádoucích účinků, kam přichází všechny hlášení z EU. Tam se to hodnotí v kontextu dalších případů. My tu totiž máme jenom několik jednotek případů, což je neobjektivní na vyhodnocování.

Pokud se pak najde společný moment, který se jeví jako kritický, tak dojde k podrobnějšímu zkoumání, jehož výsledkem je třeba stažení z oběhu, nebo změna režimu volného výdeje na lékařský předpis. U těch dvou vakcín se přidal text s upozorněním, že je tu tedy velmi vzácný výskyt sraženin. Byli informováni zdravotničtí pracovníci a vše se dále sleduje.

Už se nějaký společný moment u těch úmrtí našel?

Na evropské půdě probíhalo přehodnocení faktoru pohlaví a věku, ale nebyla prokázána žádná fakta, že by to s tím souviselo. Jednotlivé země si nicméně mohou určit vlastní omezení, respektive instituce, která má na starost očkovací strategii.

A co ona úmrtí u nás, víme o nich něco bližšího?

Nenašel se jakýkoliv společný jmenovatel. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krtek. ( 16. května 2021 12:56 )

Astra zeneca stojí kolem 100ky ,ostatní vakcíny 500 až 1000kč za dávku.. ono se lépe přihodí pětikilo k levný vakcíně než k té za litr..

jarrek ( 11. května 2021 21:22 )

Šéfka SÚKLU, v podstatě neřekla o Astra Zeneka, jen jí chválí, proč asi ???? A o Sputniku V už vůbec nic, jen se vymluvila na "nedostatek" informací, ale pokud by byl problém se Sputnikem V jako s Astrou, tak by to paní Storová vyřvávala neustále, takhle je to od ní jen mlžení a lhaní !!

krtek. ( 11. května 2021 19:27 )

bohužel risk je to , že nad zdravím lidí zvítězili zájmy akcionářů farmaceutického průmyslu, takže při hromadné výrobě jsou schopni dík ořezávání nákladů zprznit i kvalitní vakcínu

xcarodejka ( 11. května 2021 13:41 )

Pomni, že vir mutuje a co když bude preferovat příště zcela jinou věkovou skupinu, do které zapadneš ty nebo tví blízcí?

xcarodejka ( 11. května 2021 13:39 )

Věděli jsme snad, že vakcína nemohla být dostatečně dlouho ve výzkumu, ale že situace vyžaduje určitý risk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa