Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nebezpečná AstraZeneca? SÚKL rozptyluje obavy Čechů a řekl, jak je to s krevními sraženinami

Aktualizováno -
16. března 2021
14:58
Autor: ČTK - 
16. března 2021
14:15

Z 11 úmrtí v ČR, která mohla souviset s očkováním proti covidu-19, nebylo ani jedno způsobené krevní sraženinou. Na twitteru to dnes uvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Některé evropské země v minulých dnech kvůli výskytu krevních sraženin u očkovaných pozastavily očkování vakcínou AstraZeneca. Šéfka Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) Emer Cookeová dnes řekla, že nic nenaznačuje, že by vakcína od společnosti AstraZeneca způsobala krvácení či krevní sraženiny.

SÚKL oznámení o podezřeních na nežádoucí účinky vakcín shromažďuje a každý týden zveřejňuje. K minulému úterku jich evidoval 1506. „Z 11 úmrtí, která byla nahlášena v ČR jako důsledek podezření na nežádoucí účinek vakcín proti covidu-19, nebylo ani jedno způsobeno tromboembolií. Nadále platí, že se neprokázalo, že je očkování v České republice potřeba přerušit,“ uvedl lékový ústav. Jeho zástupci se účastní i jednání lékových agentur v EU, která se očkování týkají.

Lékový ústav zveřejňuje jen celkový počet podezření na nežádoucí účinky, nerozlišuje to podle druhů používaných vakcín. „Při rozlišování počtů hlášení na jednotlivé vakcíny by mohlo snadno dojít k chybným interpretacím těchto údajů a k nesprávnému předpokladu, že jedna vakcína je bezpečnější než jiná,“ napsala ČTK mluvčí SÚKL Klára Brunclíková. Podle ní jsou všechny v Česku používané vakcíny bezpečné a nezjistilo se nějaké riziko, které by bylo spojeno jen s jednou z nich. Kromě AstraZeneky se v ČR podávají také očkovací látky firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Očkování vakcínou od britsko-švédské firmy AstraZeneca pozastavily od pondělí Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Slovinsko, Portugalsko, Kypr, Švédsko, Lotyšsko či Lucembursko. Chtějí počkat na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která svolala na čtvrtek mimořádnou schůzi a poté vydá k vakcíně stanovisko.

„Tato situace není neočekávaná. Když očkujete miliony lidí, je nevyhnutelné, že dochází k vzácným či závažným případům onemocnění následujícím po vakcinaci,“ řekla dnes novinářům Cookeová.

Agentura podle ní nyní hodnotí, zda problémy vyvolalo očkování, či zda se objevily nezávisle na něm. Dosavadní zkoumání expertů nenaznačuje, že by vakcíny přímo způsobovaly obtíže hlášené z evropských států.

Video  Tisková konference po jednání vlády. (15.3.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Zdenek ( 17. března 2021 00:50 )

Italie otaci ..... a sama rika, ze tentiatr - lzi byl jen a jen p o l i t i c k e rozhodnuti ........

AstraZeneca ma moznost srazeniny nizsi nez u podavani leku na rakovinu ...... ale pri RAKOVINE se TOOOOOOO n e r e si !!??!!

deratizater ( 16. března 2021 21:01 )

Ovládá SÚKL očkovací farmakomafie? Sputnik ? Stop! Vakcíny z Číny která zahnala cocid do kouta? Stop!Ivermektin a Isoprinosine do volného prodeje po vzoru okolních zemí? Stop! Šuntovní zabijácká vakcína AstraZeneca vakcína ? Free!

frantacizek ( 16. března 2021 19:19 )

to jsme stále ale u toho samého, co včera a stále. Až už se něco stane, pak už SUKL nebude ani potřeba a lidé nebudou zkrátka této instituci věřit. V Německu, Francii a podobně vyspělých státech se taky ještě žádný takový případ nevyskytl, přesto jsou tam solidární se svými obyvateli..Navíc pokud je na trhu množství vakcín tolika společností, u kterých se nespekuluje o ničem, netuším, proč bychom měli u Astry zůstávat. Hlava mi to nebere, pokud její jedinou předností jsou přijatelné teploty skladování, jinak už pak jen samé nedostatky oproti konkurenčním vakcínám.. Nechápu zkrátka postup SUKLu a státu v téhle věci..

krapotkin ( 16. března 2021 19:11 )

Učitelé učí tak skvěle, že bude jedno, jestli jich pár ubyde. Jóó´, kde je ta stará škola, kdy učitel za mizerný plat děti něco naučil (dokonce i ty opálené).

Toulave_kopyto ( 16. března 2021 18:24 )

Nechal bych si AZ aplikovat bez jakýchkoliv obav, všechno je to jen bouře ve sklenici vody.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa