Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kulhánek „ulovil“ jako náměstka exministra Kohouta. Připraví Česko na předsednictví EU

Autor: ČTK, mach - 
17. května 2021
07:03

Novým náměstkem ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) se stane bývalý ministr zahraničí ze dvou úřednických vlád Jan Kohout. Informaci přinesly Lidové noviny (LN), kterým Kulhánek řekl, že Kohout bude mít na starosti mimo jiné koordinaci příprav českého předsednictví v Evropské unii.

„Jsem rád, že Jan Kohout na mou nabídku přistoupil. Je jedním z našich nejzkušenějších diplomatů, který si prošel ministerstvo zahraničí od referenta až po ministra,“ řekl KulhánekKohout, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana a od loňského března politickým náměstkem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), potvrdil, že s nabídkou souhlasil.

Kohout byl ministrem zahraničí v úřednické vládě Jiřího Rusnoka a před tím také v úřednické vládě Jana Fischera, kdy ČR také předsedala EU. V letech 2004 až 2007 působil jako velvyslanec ČR při EU. ČR se svého druhého předsednictví Unie ujme 1. července 2022.

Video  Babiš, Hamáček a Kulhánek s ostrým vzkazem Rusům: Zastropování počtu diplomatů v Praze  - abl
Video se připravuje ...

„Předsednictví se už blíží. Málokdo tomu ale věnuje náležitou pozornost. Připravují se technicko-organizační věci. Začíná se diskutovat o předsednických prioritách,“ uvedl Kohout. Odmítá, že by jako prezidentův poradce byl na ministerstvu „Zemanovým náměstkem“.

Přes dobré vztahy se Zemanem je připraven hájit pozice vlády, píšou LN. „Podporuji vládu a vyšetřovací verzi, o které v souvislosti s Vrběticemi mluví,“ cituje deník vyjádření Kohouta k informacím o podílu agentů ruské vojenské rozvědky GRU na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Prezident, který se dlouhodobě snaží o co nejlepší vztahy s Ruskem, naproti tomu opakovaně mluví o možných dalších vyšetřovacích verzích výbuchů.

Ministr může mít podle zákona o státní službě dva politické náměstky. Na ministerstvu zahraničí je jím od poloviny dubna sociální demokrat Pavel Jaroš, který v úřadu působil za éry ministra Jana Kavana jako tajemník. Jaroš se funkce ujal v době, kdy byl vedením ministerstva pověřen Hamáček po odvolání ministra Tomáše Petříčka (ČSSD).

xiioma ( 17. května 2021 10:37 )

Jan Kohout, to on udělil diplomatický pas Martinu Nejedlému - poradci přímo napojenému na Kreml.
Tahle vláda je ovládána prezidentem a nikdo už to ani neskrývá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa